Преглед на печата

Витоша в пламъци; Николай убит заради 10 000 лева банков кредит

Преглед на печата
„24 Часа":

Кунева: Имаме амбиция да управляваме България без коалиция

„Благодаря ви. Единствената причина да съм сега тук пред вас е, че ви вярвам. Вярвам ви." Това бяха първите думи на Меглена Кунева, след като беше избрана за председател на партия "Движение България на гражданите".
"Имаме амбиция да управляваме България и да я превърнем в най-доброто място за живеене. Искам да управляваме, без да влизаме в коалиция. Ще се борим за първото място на изборите", категорична бе Меглена Кунева.

„Стандарт":

Витоша в пламъци

Огнена стихия изпепелява Витоша над Бистрица. Пламъците лумнаха към 12 ч на обяд и до късно снощи все още вилнееха. Гасенето на пожара продължава и днес.
Горят стари сухи дървета, локализирахме огнището и няма опасност пожарът да се разрасне и да засегне гората наоколо, каза за "Стандарт" шефът на кризисния щаб Цветан Цветанов. Вицепремиерът уточни, че 500-600 метра делят огнището от младата гора от едната страна. От другата пък морени спират пламъците към Бистрица.
След 12 ч десетки хора от Бистрица и преминаващи по Цариградско шосе загряха телефон 112 със сигнала, че Витоша гори. Паниката стана огромна, след като се разбра, че пламъците бушуват близо до хижа "Физкултурник", където в момента има лагер на Спортната академия. Хеликоптер на Гранична полиция прелетя над пожара, за да види размера на огнището.

„Труд":

Николай убит заради 10 000 лева банков кредит

Николай Йорданов е бил убит, защото дни по-рано получил от банка потребителски кредит от 10 000 лв. Екзекуторът Адриан Ангелов (31 г.) научил за това и решил да го погуби, като се надявал, че 22-годишният младеж носи у себе си част от парите или банкова карта, от която могат да бъдат изтеглени. Това гласи полицейската версия за мотива на потресаващото престъпление, разкрито 2 седмици след като Ники бе обявен за издирване.
Младежът, който работи като снабдител с млечни продукти и колбаси на пицарии, заведения и бакалии, изчезна мистериозно заедно с микробуса, с който доставя стока, на 14 юни около 16,30 ч. Последно зарежда магазин в столичния квартал "Овча купел".

„Дума":

Президент, премиер и еврокомисар рязаха ленти

Президентът Плевнелиев, премиерът Борисов и европейският комисар по регионална политика Йоханес Хаан откриха лот 2 на автомагистрала "Тракия" от Стара Загора до Нова Загора с дължината на трасето е 31.8 км. Участъкът се простира на територията на областите Стара Загора и Сливен, където се намира и най-натовареният, т. нар. "участък на смъртта". Изграждането струва 137 868 000 лв.
"Днес ние пращаме "отсечката на смъртта" в историята. Но и днес ние пишем история, защото сме на път да изпълним заветната мечта на българите за АМ "Тракия", подчерта Плевнелиев. Той посочи, че магистралното строителство е силно легитимен национален приоритет и че всички българи знаят за "Люлин", за "Тракия", за "Хемус", за "Струма", всички българи ги искат. "За това съм благодарен на правителството, че полага изключителни усилия и постига видими резултати по този национален приоритет", уточни президентът. Той благодари на комисар Хаан и на неговия екип, на ЕК за партньорството и подкрепата.

„Новинар":

Плащаме по-солени сметки за ток, парно и вода

Електроенергията скача с 13 на сто, а живителната течност - с 5%
По-солени сметки за ток, парно и вода очакват потребителите от началото на юли. В неделя влязоха в сила новите цени на газа и електроенергията. В някои градове парното поскъпва, а в София се вдига и цената на водата. С 13 на сто поскъпва цената на електроенергията.
При синьото гориво скокът е от 5%. Сметките за вода на столичани ще са по-високи с 5 на сто, а парното ще излиза с близо 3 процента повече. По-скъпо ще бъде парното за жителите на София, Велико Търново, Русе и Перник. Драстичният скок на тока бе предизвикан от намаляването на цената на зелената енергия, поскъпването на синьото гориво и дългосрочните договори за закупуване на ток.