Районен съд – Балчик предоставя услуга прослушване на документ за хора със зрителни увреждания

Районен съд – Балчик предоставя на потребители на съдебни услуги със зрителни увреждания запознаване със съдебен документ в звуков формат. Това стана възможно благодарение на получения от Сдружение „Програма за развитие на съдебната система” софтуер за синтез на реч „Speechlab 2.0”.

Районен съд – Балчик предоставя услуга прослушване на документ за хора със зрителни увреждания
Продуктът е разработен за незрящи хора. Той преобразува текстове от присъди, съдебни решения и определения, протоколи от съдебни заседания в аудио сигнал. Услугата е предназначена също за хора със слухови проблеми, възрастни и неграмотни.

Прослушването на съдебни книжа става в деловодството на Районен съд – Балчик, на третия етаж на съдебната сграда. Софтуерът е инсталиран на компютър, предназначен за граждани, и оборудван с тонколони.

Потребителите на „Speechlab 2.0” могат да се обърнат за ползване на услугата към работещите в деловодството четири съдебни служители. Те имат ангажимент да намерят търсения документ в деловодната програма на Районен съд – Балчик и да го предоставят за ползване в звуков формат.

Всеки потребител на услугата и прослушаният от него документ ще бъдат вписвани в „Регистър”, за да се проследи ефекта и проблемите при употребата на „Speechlab 2.0”.