53 деца от Добрич - с възпитателни дела, три - в интернат, други три - в приют

На днешното си заседание Оперативното бюро на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) отчете дейността й за първото 6-месечие на 2012 г.

53 деца от Добрич - с възпитателни дела, три - в интернат, други три - в приют

През периода са организирани 37 възпитателни дела с 53 малолетни и непълнолетни правонарушители. Образуваните възпитателни дела са по преписки на прокуратура, полиция, граждани и служебни лица. Най-честите противообществени прояви са свързани с кражба на чуждо имущество, нанасяне на побой, хулигански прояви, бягство от дома, скитничество.


На трима родители са наложени възпитателни мерки за неупражнен родителски контрол.


МКБППМН организира и контролира работата на обществените възпитатели, които през 2012 г. за Добрич са 12. Те осъществяват индивидуално корекционно-възпитателна работа с децата, преминали през възпитателни дела или такива, които са склонни към противообществени прояви. Ежемесечно обществените възпитатели представят отчети за дейността си, разработват индивидуални планове, посещават училищата, домовете, социалните институции, в които има деца с възпитателен надзор.


От началото на годината, по предложение на МКБППМН, потвърдени от Районен съд, във Възпитателни училища – интернати, са настанени три деца от Добрич, а други три – в Приют за безнадзорни и сираци.

 

Като алтернативи на асоциалното поведение на децата и тяхното възпитание, МКБППМН и Клуба на обществения възпитател организира дейности и мероприятия: посещение в съда; анкетно проучване на разпространението и употребата на наркотични вещества; участие в инициативата „Да изчистим България за един ден”; изложба „Не на насилието, не на наркотиците”; проекта „Искам и мога да съм по-добър”; обучителен лагер – семинар с Общински младежки съвет по наркотични вещества; „Училище за родители”; посещение  на културни, спортни, общоградски мероприятия и др. По време на лятната ваканция част от децата с възпитателен надзор са включени в „Лятно училище за тийнейджъри” и за тях ще се грижат обществените възпитатели.