Пожарът на Витоша расте, „впечатляваме” ОЛАФ със злоупотреби, Трактора плаши свидетел

Разрастващият се пожар на Витоша е сред водещите теми на всички вестници в сряда

Пожарът на Витоша расте, „впечатляваме” ОЛАФ със злоупотреби, Трактора плаши свидетел
Вестник „Сега" помества публикация на първата си страница: „След като цял ден вчера хеликоптери изсипваха вода над горящите терени, МВР обяви, че положението е овладяно и България е отказала помощта от Израел. Въпреки че само за ден пожарът на Витоша се разрасна петорно, управляващите смятат, че са го овладели и отказаха предложената от Израел помощ за погасяването му. Вчерашният трети ден на огнената стихия премина под знака на неразбирателство между двете основни институции, отговорни за потушаването му - МВР и аграрното министерство. Земеделският министър Мирослав Найденов предприе медиен десант от ранни зори, за да обяснява, че огънят не само не се е разраснал, но е и локализиран. По-късно той бе опроверган от шефа на пожарната главен комисар Николай Николов, който заяви, че огънят разширява обсега си, макар и незначително. "Аз ще обявя пожара за локализиран, когато съм 100% сигурен, че е локализиран, а ще съм, когато завършим на 100% просеката, за да не се прехвърли по-нататък", коментира пред "Сега" шефът на пожарната. Найденов обаче обясни пред БНТ, че прогнозите за справяне с огъня са оптимистични. И добави, че дългоочакваното разрешение от екоминистър Нона Караджова да се секат дървета, за да се направи просека срещу разрастването на пожара, е дошло... Найденов продължи да настоява, че на Витоша горят 50 дка, както се смяташе през последните два дни. След като районът на пожара бе облетян с хеликоптер на Гранична полиция, разполагащ с термовизионна камера, обаче комисар Николов го коригира. "Площта е над 150 декара. Разликата в моята оценка и тази на машината е в това, че аз оценявам по карта, без да отчитам релефа и стръмнината", заяви той. Това не попречи на Найденов, който пристигна в Бистрица след обяд, отново да заяви пред камерите, че става дума за 50 дка... Докато Николов и Найденов спореха през медиите за размера на пожара, премиерът Бойко Борисов обяви, че България вика на помощ два израелски самолета, за да гасят. Специализираните машини трябваше да пристигнат у нас в ранните часове днес. В късния следобед, точно когато стана ясно, че вече гори пет пъти по-голяма площ, МВР съобщи, че отказваме помощта от Израел, защото "според преценка на оперативния щаб огнищата са поставени под контрол и екипите имат сили да се справят със ситуацията".
 
В. „Дневник" също цитира министър Найденов, който твърди ,че няма нужда от международна помощ за гасенето на пожара: „Няма нужда от международна помощ, за справянето с пожара на Витоша, каза днес министърът на земеделието Мирослав Найденов. Според него просеките сред дърветата се изграждат с интензивно темпо и засега няма опасност пламъците да засегнат гората в близост до село Железница. След инспекция на зоната на пожара с хеликоптер на Гранична полиция министърът обяви, че засегнати от огъня са 50 декара зелена гора и 100 декара болните дървета. Найденов добави, че към работещите в райота два булдозера, ще се включат още два, които да ускорят изграждането на просеките. "Ще има следствие. Пожарът може да е от мълния, туристи, овчари или работници", така земеделският министър отговори на въпрос, дали е установено как са тръгнали пламъците. По повод твърденията на Сергей Станишев в парламента, че пожара странно съвпада с дебатите покрай промени в Закона за горите, Найденов обяви, че тези думи не правят чест на бившия премиер. Той изрази мнение, че няма против в парламента да си чешат езиците, но не може да си обясни как на някого може да му хрумне подобна теза. Доброволци съобщиха пред журналисти, че е имало един леко пострадал сред тях. Участник в гасенето дошъл с неподходящи обувки, които се запалили и леко са обгорели стъпалата му. Дошлите на място лекари са предписали на пострадалия домашно лечение."
 
„Пълен хаос е, има министри, репортери... После си тръгват от тук и отиват при друга бригада, връщат се, непрекъснато ни гонят за интервюта". Така започва разказът на част от доброволците от с. Бистрица, които втори ден се включват в отрядите за гасене на пожара в резервата Бистришко бранище. „Събрахме се сутринта, към 6 часа в центъра на Бистрица. Към 8 тръгнахме нагоре, кой с мотор, кой с кола... Имаше и други, които към 5:30 се бяха събрали пред кметството". По техни думи, днешният ден не е много по-различен от вчерашния. Всички тръгват с мотори и коли - докъдето стигнат. След това продължават пеша. Разделени са на няколко бригади, като бройката на хората във всяка е различна. Кметът Николай Николов също участва в едната. Освен доброволци, има и пожарникари, и много военни..." - пише „24 часа".
 
Трети ден продължава гасенето на пожара в резерват „Бистришко бранище" на Витоша... Вече 400 души се борят с огнената стихия. Междувременно стана ясно, че страната ни ще получи помощ от Израел - два тритонни самолета щяха се включат в гасенето на пожара над Бистрица, но в последствие тази помощ беше отказана, съобщиха от пресцентъра на МВР. България благодари на държавата Израел за бързата реакция, както и на всички партньори, отзовали се на запитването ни за помощ. В следобедните часове днес огнищата в района на "Бистришко бранище" са поставени под контрол, прокопани са близо два и половина километра просеки. Според оценка на Оперативния щаб българските екипи и доброволци са в състояние да се справят сами със ситуацията. Това е причината, поради която България за момента се отказва от помощта на своите партньори. 150 души от държавните горски предприятия са започнали да секат 4-метрови противопожарни просеки, за да спасят гората на Витоша, съобщи Мирослав Найденов. Позволението е дадено от министър Нона Караджова. Вече над 400 души са ангажирани в гасенето на пожара, като в това число има пожарникари, полицаи, доброволци и горски работници. Вчера те бяха около 350. Днес сутринта в Бистрица се събраха около 140 доброволци. "Цветанов разговаря с министър Караджова, обясни й ситуацията, че ако не започнем незабавно просичането на противопожарни просеки, Витоша ще изгори цялата. Министър Караджова даде разрешението", обясни министър Найденов. Не може министърът да има право да разпореди на горските предприятия да се сече, каза Найденов и призова еколозите „вместо да си чешат езиците, да отидат горе и да помогнат"... Осигурени са високопроходими гасителни автомобили, мотопомпи и верижна техника. По разпореждане на Оперативния щаб наземните сили са разпределени на три групи. Първата - има задача да придвижва мотопомпите до изградените бентове, а останалите две - прокарват просеки по южния и североизточния фронт на пожара... По-рано днес пожарникарите изразиха опасение, че огнената стихия може да обхване младата гора в резервата Бистришко бранище, впоследствие обаче от щаба в Бистрица съобщиха, че пожарът е локализиран. Жилищните сгради не са застрашени..." - информира „Труд".
 
Вестниците съобщават и за годишния доклад на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, в който България отново присъства като лош пример.
 
За шест години България успя да издаде само шест осъдителни присъди по дела за злоупотреба с европейски средства, отчете вчера Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). От 37 разкрити случая 23 продължават да са висящи пред българските съдилища, което означава, че 2/3 от делата са под въпрос. От приключилите 14 дела 6 са били прекратени, а по 2 са издадени оправдателни присъди. Така държавата, която през 2008-2010 г. редовно бе сочена като лидер в ЕС по сигнали за злоупотреби с еврофондове, призна средно по едно нарушение годишно за периода 2006-2011 г. 12-ят годишен доклад на ОЛАФ, който излезе вчера, не дава детайлна картина за измамите като предишните доклади. Новият генерален директор Джовани Кеслер (Италия), който встъпи в длъжност през февруари 2011 г., се е съобразил с недоволството на някои държави, че биват злепоставяни пред Европа преди доказване на злоупотребите в съда. Затова тази година статистиката е по-обща и по-анонимна. Посочва се, че през 2011 г. ОЛАФ се е занимавал с 463 казуса, като 208 от тях са приключили, а възстановените суми в бюджета на ЕС са били 691 млн. евро, виновниците са отнесли общо 511 години затвор и 155 млн. евро глоби. Все пак България си е намерила място и поименно с избран от ОЛАФ пример как не бива да се правят търгове за обществени поръчки с пари от ЕС. Съобщава се, че в заводски проект за 34 млн. евро плюс 25 млн. евро заем от Европейската банка за възстановяване и развитие победителят е получил контракта без необходимата компетентност. Затова финансирането е спряно, а изплатените вече 7 млн. евро са поискани обратно. България е смъмрена публично, че е проявила небрежност вместо да гарантира най-добро качество по проект, финансиран с пари на европейските данъкоплатци. Добавя се, че е трябвало да бъде особено бдителна спрямо документацията, дадена й от страна извън ЕС. Описанието на казуса съвпада с разчулия се преди месец скандал със спряното европейско финансиране на сероочистващи инсталации за 5-и и 6-и блок на държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2. Договорът за построяването на инсталациите е подписан през 2008 г., а конкурсът е спечелен от китайско-италианския консорциум "Инсигма-Индреко". Класираната на второ място френска компания "Алстом" доказа чрез съд, че китайската компания е кандидатствала незаконно с нейна технология, без да има право да я използва извън Китай. Сумите по проекта отговарят на посочените в доклада на ОЛАФ и България действително връща взетите европейски пари. Без ясен упрек държавата ни е спомената и в раздела за контрабандата на цигари от източна посока към пазарите на ЕС. Посочва се, че пряката митническа загуба за ЕС е 10 млрд. евро годишно, а контрабандата на цигари се определя като "запазена територия на организираните престъпни групи". Добавя се, че "корупцията е доминиращ проблем по източните граници на ЕС, която контрабандистите често използват, за да прикрият престъпната си дейност". ОЛАФ изтъква, че борбата с контрабандата на цигари е била приоритет през 2011 г. и ще продължи да бъде и през 2012 г. Не се казва кои страни са визирани, но се отбелязва, че през юни 2011 г. службата е организирала в Букурещ "целева регионална среща за контрабандата на цигари с участието на компетентни власти от България, Унгария, Румъния, Молдова и Украйна..." - информира в. „Сега".
 
Извършени са престъпления при търга за изграждане на сероочистваща инсталация на пети и шести блок на държавната ТЕЦ "Марица-Изток"-2, съобщи днес директорът на Европейскaта служба за борба с измамите ОЛАФ Джовани Кеслер. Делото заема централно място в доклада на ОЛАФ за 2011 г., който той представи пред журналисти в Брюксел. Разследване на ОЛАФ разкри, че китайско-италианският консорциум "Инсигма-Идреко", който спечели търга през 2008 г. с оферта от 85 млн. евро, е представил неверни индустриални референции - сведения за опита си в изграждане на такива съоръжения. "Не мога да ви кажа, дали питаме за корупция, или други престъпления", каза Кеслер, позовавайки се на следствената тайна. "Но при всички случаи, ние открихме, че има престъпления, разбира се, така че трябваше съдебна намеса от българските власти и вече има криминално дело в прокуратурата". В края на май, цитирайки препоръки на ОЛАФ, Европейската комисия и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) съобщиха, че прекратяват съответно кохезионно финансиране за 36 млн. евро и заем от 34 млн. евро за сероочистката на  "Марица-Изток"-2. Според представения вчера от ОЛАФ доклад загубените от България фондове са безвъзмездно европейско финансиране за 34 млн. евро и заем от ЕБВР за 25 млн. евро. Тук са включени 7 млн. евро авансово финансиране от бюджета на ЕС, което страната ни трябва да върне. Неотдавна министърът по еврофондовете Томислав Дончев посочи, че българските власти не са отговорни за поведението на "Инсигма-Идреко" и че България оспорва отнемането на еврофондовете. Докладът на ОЛАФ обаче сочи обратното: "Държавите-членки трябва да са строги и в проучването и разбирането на подкрепящата документация, чиято цел е да докаже доказан и избираем опит в определен сектор", се казва в документа. "Това важи особено, когато такава подкрепяща документация се получава от страни извън ЕС и се отнася за специализирани сектори", пише още в доклада. "Наблюдаваме какво правят българските власти", каза Кеслер. Китайско-италианският консорциум измести от търга френския индустриален конгломерат "Алстом", който претендира също, че "Инсигма" незаконно е използвала негова технология, за да спечели търга..." - се казва в публикация на в. „Труд".
 
Европейската служба за борба с измамите със средства от бюджета на Европейския съюз (ОЛАФ) включи като пример в годишния доклад за извършените проверки случай с проект, изпълняван в България. Докладът бе представен на пресконференция днес в централата на службата в Брюксел, предаде БТА. Както стана ясно от думите на директора на службата Джовани Кеслер, случаят е свързан със съоръжение в ТЕЦ "Марица-изток". В отговор на въпрос той обясни, че проверката на европейските следователи е открила престъпление, затова материалите са предадени на българската прокуратура с мнение за образуването на наказателно дело. Кеслер добави, че е въпрос на преговори с Европейската комисия каква част от седемте милиона евро, вече изплатени по проекта, да бъдат възстановени в бюджета на ЕС. Проверката е започнала по сигнал на генерална дирекция "Регионално развитие" на еврокомисията със съмнение за възможни нередности в конкурсна процедура с финансиране от ЕС за изграждането на съоръжението. Проектът е предвиждал получаването на финансиране от 34 млн. евро от бюджета на ЕС и осигуряването на заем от 25 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Основното съмнение в този случай е било свързано с това, че фирмата, спечелила конкурса за изпълнение на проекта, е представила невярна информация за своята компетентност и съответен опит в специфичния сектор на проекта. За започването на работата авансово са били платени 7 млн. евро от ЕС. При извършената проверка от ОЛАФ са установили, че подадените от спечелилия участник в процедурата информация е невярна и подвеждаща по отношение на опита и компетенциите на фирмата. Проверката е била осъществена в няколко държави от ЕС. ОЛАФ препоръчва на посочената дирекция на еврокомисията да преустанови финансирането на проекта, както и изплатените до момента 7 млн. евро да бъдат възстановени в европейския бюджет. Дирекцията работи по изпълнението на тази препоръка, се посочва в доклада. От службата уточняват, че информацията е предадена на българското правосъдие и по случая е предприето разследване." - пише „Дневник".
 
В друга своя публикация всекидневникът алармира: „ГЕРБ и ВСС измислиха нов начин да кадруват непрозрачно в съдебната система".. „Непотизъм и кронизъм са научните термини за феномена, известен в България като шуробаджанащина. Конкретно - кадруване на базата не на заслугите и качествата, а на приятелства или роднински връзки. Непрозрачните и непредвидими назначения в прокуратурата и съда са в основата на повечето скандали в съдебната система.  Откакто България е под мониторинг от ЕК във всеки доклад се казва, че Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да гарантира, че влизането в системата и израстването ще става на базата на обективни критерии за професионалните и моралните качества на магистрата. Конкурсите обаче явно са трън и за управляващите и за кадровия орган на Темида - Висшия съдебен съвет. От няколко седмица последните започнаха да използват извънредна процедура, прокарана  ГЕРБ в закона, която позволява преназначаването на съдии от един съд в друг без конкурс, а на базата на субективни критерии... В края на 2010 г. Министерството на правосъдието внася проект за промени в Закона за съдебната власт. В тях е предвидено възможността да се закриват работни места в не толкова натоварените съдилища и да се прехвърлят в по-натоварените. В  предложението е записано, че прехвърлянето трябва да става в рамките на апелативния район в който става "трансфера." Без да се мотивират, народните представители от ГЕРБ Анастас Анастасов, Юлиана Колева, Красимир Ципов и Искра Фидосова предлагат малка промяна - да се добави, че преназначаването става "по възможност" в същия район.  Дебат по темата няма, а видно от стенограмата Искра Фидосова се опитва и да тушира всякакви идеи за дискусия. "Мисля, че никой не възразява по редакцията" казва тя и подканва за гласуване. Дебат няма и няколко дни по-късно при окончателното гласуване на текста в пленарната зала. Никои от вносителите не беше открит за коментар за мотивите за приемането на тази вметка, която, както ще разберем впоследствие развързва ръцете за непрозрачно и субективно кадруване в системата."
 
Вестниците продължават да следят и развитието по делото „Октопод", като цитират изказване на свидетел, че е бил заплашван от Алексей Петров.
 
Бившият служител на НСО Пламен Устинов съобщи, че е бил заплашван, след като дал показания срещу Алексей Петров. Устинов дойде в Съдебната палата с охрана, за да бъде разпитан отново по т.нар. дело "Октопод". Устинов трябва да участва в очна ставка с още двама свидетели заради разнопосочните им показания за това натискал ли е Алексей Петров Пламен Устинов да лъже. Именно заради свидетелски натиск Алексей Петров е под стража от началото на май. От края на юни Пламен Устинов е с охрана от МВР, след като той и майка му били "притеснявани от близки до Алексей Петров". Притесняването се изразявало в обиди към майката на Устинов, въртене на гуми пред дома му, както и други физически демонстрации на сила. Устинов декларира обаче, че няма да се откаже от показанията си срещу Петров, за да даде кураж и на другите жертви на "Октопода" да излязат и да започнат да говорят." - пише „Стандарт".
 
В. „24 часа" също отделя място на темата: „След като дадох показания на 2 май, хора, близки до Алексей Петров, ме притесняваха. Това каза пред журналисти Пламен Устинов, един от ключовите свидетели по делото „Октопод". Заради неговите показания на Алексей Петров беше наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража". Подал съм сигнали в Районно полицейско управление - Тетевен, в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" и там са описани лицата, допълни той. На въпроса как са го притеснявали, Устинов обясни: „Обиждат жена ми, майка ми, минават покрай нас с коли и въртят гуми, отправят заплахи". „Как да не ме е страх, срещу коя групировка съм се изправил, ако си бях замълчал и всички други си бяха замълчали, тогава какво щеше да стане. Има свидетели, които не искат да свидетелстват", обясни той. Пламен Устинов подкрепи твърденията си, че е предупредил Гриша Ганчев и Васил Божков, че са мишени, като прочете част от документ в който се казва: „Ганчев в обяснението си заявява, че се е срещнал с Устинов, който го е предупредил за намеренията на Алексей Петров". „Да, Ганчев си е признал, че съм го предупредил за поръчката, Божков явно не му е достигнало мъжеството да си признае", обясни свидетелят."