От общината напомнят, че тече гратисният период за откупуване на гроб

Община Добрич продължава информационната кампания за възможностите на Гробищния парк. Припомняме, че през април общинските съветници дадоха гратисен период от 6 месеца за откупуване на гроб.

От общината напомнят, че тече гратисният период за откупуване на гроб

Кампанията стартираминалия месец, след решение на Общински съвет. Тя цели да информира гражданите на Добрич за възможностите на гробищния парк във връзка с изчерпване на местата за погребения. От общата площ на гробището – 265 дка, са свободни едва 12 дка. Годишно се погребват около 1000 души. Изчисленията са, че свободните места ще свършат след около 3 години.  Община Добрич е изправена пред необходимостта да търси нови терени за гробищния парк. 


 

Ежегодно се заделят немалко средства за благоустрояване на нови площи за погребване, но съществуват и много гробни места с изтекъл срок за гробоползване. Над 1000 от тях са запустели, изоставени и без трайни надгробни знаци. Съгласно чл.120 от Закона за местните данъци и такси, за ползване на гробни места над 8 години се заплащат еднократни такси, чийто размер зависи от срока на ползване и е определен в Наредбата за администриране на местните такси и услуги в Добрич. Те се заплащат в административната сграда на Гробищния парк.

 

След изтичането на този срок и в случаите, когато не е заплатена дължимата такса, директорът на общинското предприятие „Обреден дом” е длъжен да предприеме действия за освобождаването на тези гробни места и предоставянето им за извършване на нови погребения. Предприятието има готовност да постави останките на погребаните в общи костници.

 

По този повод Община Добрич стартира кампания за информиране на гражданите за запознаване с проблема и вземане на решение в определен период от време. За тази цел гражданите могат да се информират на място в административната сграда на Гробищния парк всеки работен ден от 8  до 12 и от 13 до 17 часа.