Протестиращи: ГЕРБ - ще ви удари ток на изборите; Гражданите спасиха Морската във Варна

Днес и печатните издания дадоха думата на "Доброволци: Слаба организация в борбата с пожара", във връзка със случващото се на Витоша

Протестиращи: ГЕРБ - ще ви удари ток на изборите; Гражданите спасиха Морската във Варна

Спор.


 

„Труд":

 

Токът и АЕЦ „Белене" разразиха поредния скандал в парламента

 

АЕЦ „Белене" и цената на тока разразиха поредния скандал в парламентарната зала между управляващи и опозиция. „Властта е неадекватна и не може да поеме отговорност за решенията си", обявиха социалистите в своя декларация, представена от трибуната на Няародното събрание. В отговор управляващите заявиха, че депутатите от левицата са нагли.
„Честита нова цена на тока, българи - заяви от трибуната левият депутат Румен Овчаров. - Не знам дали българите ще имат пари да отидат на море по новата магистрала, но госпожа Караянчева ще отиде, а Бойко Борисов го прави всяка седмица. Дано поне имате пари да си плащате новите сметки за тока и парното. Защото Бойко Борисов не пропусна да реже лентичките на магистралите на всеки нов километър, но пропусна да отреже лентичката на новата цена на тока, газа и парното от 1 юли тази година. А тази лентичка е свързана директно с джоба на всеки българин. Дано Бог опази българите и България от енергийната ви политика.


Бедствие.

 

„24 Часа":

 

Доброволци: Слаба организация в борбата с пожара

 

От лоша организация се оплакаха доброволците, които помагат за потушаването на пожара в резервата Бистришко бранище на Витоша. Вчера се отзоваха 140 души в помощ на огнеборците.
Те се записваха още от 5,30 ч в общината, а тръгнаха към пожара към 8,30 ч, разказа 54-годишната Антония Бонева, която е координатор на доброволците във фейсбук. Правят се два списъка, има инструктаж първо в общината и после от пожарникар, добави тя. Според нея това е губене на време и затова ще предложи пожарникарите да направят листовки с правилата за безопасност и всеки да си ги чете.

 

Протест.

 

„Новинар":

 

Протестиращи: ГЕРБ - ще ви удари ток на изборите

 

Десетки протестиращи скандираха пред Министерски съвет срещу увеличението на цените на тока, водата и парното.
Протестът под надслов „Цените скачат, властта пада" събра на едно място пенсионери и майки с деца. Като всички те очакват новите по-високи цени да окажат силно влияние на семейния им бюджет. Поискаха оставки и скандираха срещу властта. Носеха плакати, на които пише: „Държавата гние, проблемът сте вие", „ГЕРБ - ще ви удари ток на изборите", „Бойко, ти си милиардер, народът не".


Дума":

 

Гражданите спасиха Морската градина във Варна от застрояване

 

Гражданските протести в защита на Морската градина във Варна и окупацията на общината, докато се взимаше решението за бъдещето на парка, оказаха своето влияние и варненските общински съветници се отказаха от плановете си за застрояването й. Вчера над 200 души влязоха в сградата на общината, за да следят заседанието по утвърждаването на общинския устройствен план на Варна. Исканията им да бъде изслушан представител на протестиращите не бяха уважени, след като двама съветници ги подкрепиха, 7 бяха против, а 23 се въздържаха.
Общинският съвет прие цялата територия на Морската градина от Вълнолома до Евксиноград да бъде отредена за градски парк за обществено ползване и за нищо друго. Единственото възможно изключение е позволяването на строителство в парка за детска градина и бъдещ нов зоопарк в района на "Пикадили парк".


Наказания.

 

„Стандарт":

 

Чиновници горят за зелени централи

 

Служителите, които са издали разрешения за ползване на фотоволтаични инсталации и ВЕИ-та, ще бъдат наказани. Вече са започнати 22 дисциплинарни производства, като срещу някои от чиновниците има по няколко процедури за различни пропуски. Това съобщиха от Дирекцията за строителен контрол и регионалното министерство, които са проверили издадените разрешителни. Всеки пети слънчев парк, който е хванал последния влак за продажбата на скъп ток, е в нарушение. Това показва разглеждането на издадените над 100 разрешителни за ползване само за два дни - 28 и 29 юни. В същото време за два месеца - май и юни, са били издадени общо 524 разрешения за фотоволтаични инсталации с обща мощност около 550 МWр и 4 за ветроенергийни електроцентрали с обща мощност 50 МW. Или средно по 8-9 разрешителни на ден. Една част са дадени, без да е включен протокол за 72-часови проби, с липсващи документи от Агенцията по кадастър, неподписани от всички актове 15 или невключени в работата на комисиите представители на някои от контролните органи.