Преглед на печата

Горивата скочиха шоково с до 10 ст.. Нагласени търгове в "Мини Марица"

Преглед на печата

24 часа

Горивата скочиха шоково с до 10 ст.

Шоково поскъпване регистрираха горивата в последните дни, показа проверка на "24 часа". Увеличението е с до 10 ст. на литър, след като "Лукойл България" вдигна на два пъти цените на едро в края на миналата седмица. Така по големите вериги масовият бензин А-95 се продава за 2,55-2,57 лв., което прави увеличение от 8 ст. на литър. Дизелът пък е 2,58-2,60 лв. и е поскъпнал с 9-10 ст. Толкова скъпи горивата не са били от повече от месец.

24 часа

"Хотелът на Доган" задлъжнял с 24 000 лв. за вода

Петзвездният хотел "Орфей" в Девин, в който се смята, че е инвестирал лидерът на ДПС Ахмед Доган, е задлъжнял на държавата, научи "24 часа". Комплексът дължи 24 000 лв. такса за 2011 г. за ползване на вода, потвърди Вълчо Караджов, началник-отдел "Контрол" в Басейнова дирекция за Източнобеломорски район.

С минералната вода в "Орфей" се зареждат външният и двата вътрешни басейна, ползва се и при СПА процедурите. "Съставили сме акт и ако до седмица сумата не бъде платена доброволно, ще предадем фирмата собственик на НАП за принудително събиране", обясни Караджов.

Труд

Нагласени търгове в "Мини Марица"

Нагласени търгове за милиони левове в държавното предприятие "Мини Марица-изток" ЕАД разкрива в свой доклад Агенцията за държавна финансова инспекция, с който "Труд" разполага. Очаква се утре констатациите от него да бъдат обявени на сайта на агенцията.

Труд

Учителка топи журналисти за топли връзки с Алексей Петров


Явор Дачков, Сашо Диков, Илиана Беновска, Маргарита Михнева и Милен Цветков са в списък с журналисти, на които винаги може да се обажда за съдействие за отразяване на събития в защита на Алексей Петров.

Това заяви в телевизионно интервю учителката по руски език от Плевен Иванка Рашайкова. Неотдавна тя създаде движение в защита на Петров, а сега е свидетел по делото срещу него. Рашайкова каза още, че самият Алексей Петров разказвал как Кристина Патрашкова вземала интервюта по негови въпроси, а Илиана Беновска получавала пари от него.

Стандарт

Пари от хашиш в зеления ток


Сладката печалба от зеления ток изкуши не само чуждите инвеститори, но и родните бандити. Антимафиоти проверяват дали в нароилите се соларни паркове не се перат пари от дрога. Поводът е разследването след залавянето само за седмица на 14 тона хашиш. Съпругата на един от заподозрените организатори на канала се оказа собственик на фирма за строителство на фотоволтаици. Тя е регистрирана в радомирското село Негованци и има няколко проекта.

Става въпрос за половинката на Атанас Спасов, арестуван преди 6 години за спипана пратка от 4 тона хашиш в Гърция. Тогава той и съучастниците му се измъкнаха без присъди, но сега отново се проверяват за заловеното във Видин и Мировяне рекордно количество дрога.

Спецполицаите разследват дали през фирмата на жената на Спасов не са минали пари от наркотрафик.

Стандарт


Спасяваш гора, пестиш данъци

Д-р Александър Милушев е стоматолог. Има добра клиентела, пациентите му са сред елита на София. През миналата седмица обаче д-р Милушев затвори кабинета си и се присъедини към доброволците, които гасиха пожара на Витоша. "Живея в Бистрица, обичам планината и я виждам всеки ден от балкона си. Включването ми в доброволческите отряди беше личен избор, решение, което почувствах отвътре", обясни докторът, чиято съпруга също е доброволец в кризисния щаб. Д-р Милушев стиковал графика си така, че да няма спешни случаи за деня. На Витоша бил сред водачите на група, чиято задача била да локализира и да огради огнищата от предишния ден. "Искаше се от нас да стигнем до тях и да намерим най-подходящото място, където да се направи просека. Условията горе в планината са доста респектиращи. Защото когато около теб падат дървета и огънят напича, нещата са сериозни. И бяхме малко като сървайвър. Имаше мъже от горското, които се хвърляха в огъня, голи до кръста", разказва д-р Милушев. Той е категоричен, че ако подобно бедствие се повтори, отново ще се хвърли да помага. Държавата обаче трябва да даде рамо на доброволците. "Ако аз като работодател мога да си осребря 30 или 40% от загубеното време, защо да не пусна всичките си служители да гасят пламъците?", пита докторът.

Монитор


Вдигат лекарските заплати, най-ниската - 700 лв.

Лекарските заплати ще бъдат увеличени драстично чрез минимални прагове за различните специалности. Най-ниският от тях ще бъде 700 лв. и ще бъде разписан в колективния трудов договор за сектора, който МЗ ще сключи с браншови организации. Здравният министър Десислава Атанасова ще го подпише във вторник, увери самата тя пред „Монитор".

По думите й увеличението касае не само докторите, а всички служители в бели престилки.

От ведомството уточниха, че най-ниската заплата за медицинските сестри става 480-500 лв. Това означава, че те ще получават поне със стотина лева отгоре, тъй като подписаният от ексминистъра Анна-Мария Борисова през 2010 г. документ предвижда праг от 400 лв. за работещите в определени здравни заведения.

 

Монитор

250 дка гора пламна край Ихтиман

Близо 250 дка смесена гора пламна вчера следобед край магистрала „Тракия" в района на Ихтиман. Огънят избухнал на 30-31 км в посока Пловдив. Пожарът гори на две места, има разстояние между тях. „Едното огнище е от 50 дка и вече огънят там е локализиран, второто обхваща 200 дка и натам в момента са насочени нашите сили", обясниха вчера около 19 часа от пожарната. Около 46 души се бореха със стихията - половината бяха пожарникари, а останалите горски. За разлика от пожара във Витоша потушаването на пламъците край магистрала „Тракия" било по-лесно, тъй като гората е лесно проходима и не е имало проблеми с вкарването на техника. „Огънят се вижда от пътя, но шосето не е задимено", обясниха очевидци пред „Монитор". От пожарната успокоиха, че няма опасност за жителите на село Пауново, което се намирало най-близо до пожара.