Потопете се във "вълшебния свят на минералите"

Снощи,в Музея в Градския парк, Регионален исторически музей – Добрич откри изложба под наслов “Вълшебният свят на минералите”. Тя е уредена съвместно с отдел „Природа” на Регионалния исторически музей – Варна.

Потопете се във "вълшебния свят на минералите"

В изложбата са включени над 150 минерала от фонда на Природонаучния музей – Варна, повечето от които са от територията на България. Eкспонирани са и интересни образци от 5 континента.


 

p7100003_600


Присъстват разнообразни калцитови кристали от млечно бели с розов оттенък до кафяви, кварцови друзи с халкопирит и сфалерит, аметист, турмалин, разнообразни ахати, вкаменено дърво, яспис, манганокалцитови друзи, „гипсови рози” и много др.

 

p7100006_600 


Особен акцент в изложбата е поставен на зодиакалните минерали, минералите използвани във Фън Шуй и лечебните минерали.


Разнообразието от минерални образци и цветове е съпътствано и от информация за използването на „вълшебните минералите”. Посетителите ще могат да научат кои минерали са били полагани в саркофазите на фараоните в Египет, кой минерал според митлогията е създаден от сълзите на Зевс и още много.

 

p7100007_600


Цялата тази феерия от цветове бе допълнена от представянето на авторския филм на ас. Стоян Вергиев за природния феномен „Побити камъни” край Варна.

 

Изложбата гостува до 10-ти август, възползвайте се да я разгледате в съчетание с разходка в парка, например.

 

p7100009_600