Сесил Каратанчева обвини Борисов за сексуални намеци...

Уволнението на съдия Мирослава Тодорова е сред водещите теми в петъчните вестници

Сесил Каратанчева обвини Борисов за сексуални намеци...
„Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни шефа на съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

С 19 от гласовете на 24-мата членове, присъствали на заседанието, съдийката от Софийския градски съд (СГС) бе отстранена дисциплинарно от работа.
Веднага щом стана известно решението, магистратите от четирите най-големи съдилища в страната - Софийският районен, градският и апелативният съд, както и Върховният касационен съд, обявиха, че ще протестират днес пред сградата на съвета. Те ще спрат работа, за да защитят колегата си.
"Повече не можем да понасяме срама заради уронващите престижа на съдебната власт действия на малцина", обявиха гневно магистратите.
Официалната причина за крайната мярка на ВСС са забавени мотиви по три наказателни дела, които е гледала Тодорова. По едно от тях тя е обявила мотивите 4 г., 8 месеца и 9 дни след постановената от нея осъдителна присъда...
Преди 5 г. тя постановила затвор за похитител, който държал като заложници отвлечените от него хора, но до началото на т.г. не намерила време да напише мотивите за присъдата си. Осъденият не могъл да обжалва решението, а след това абсолютната давност по делото била изтекла и апелативният съд го прекратил.
Мотивите по останалите две дела, заради които Тодорова бе наказана за забавени съответно с 3 и 2 г., заяви Сукнаров...
Тодорова е единственият съдия в съдебната система, която е уволнена за три просрочени съдебни акта", посочват обаче възмутено нейните колеги." - се казва в публикация на в. „24 часа".


 

„Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова.
Това е второто дисциплинарно дело срещу нея, образувано за по-малко от година. Предложението за уволнението на съдия Тодорова е на трима членове на ВСС...
Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за дисциплинарно уволнение на съдия Мирослава Тодорова не е окончателно и подлежи на проверка от Върховния административен съд, каза на брифинг Божидар Сукнаров, член на ВСС..." - пише в. „Труд".

 

Седмица преди мониторинговия доклад на ЕК напрежението в съдебната система ескалира. Вчера Висшият съдебен съвет (ВСС) предприе безпрецедентен ход, като уволни дисциплинарно шефа на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова, която е един от най-отявлените критици на вътрешния министър Цветан Цветанов. В отговор съдии от цялата страна заплашиха с бойкот и протести, към които ще се присъединят и граждани, организиращи се чрез социалните мрежи. Главният прокурор Борис Велчев и шефът на ВКС Лазар Груев излязоха ядосани от заседанието на ВСС и отказаха коментар. "Питайте тези, които я уволниха", бе единственият коментар на Велчев. "Не се меся на ВСС. Те са отпреди. Точно сега? Работи срещу нас", лаконичен бе Бойко Борисов пред "Сега". Говорителят на ЕК Марк Грей заяви, че случаят вече е известен в Брюксел. Без да се ангажира с оценка, той каза, че в мониторинговия доклад могат да се правят поправки "до вечерта преди огласяването му".  
На закрито заседание на ВСС Тодорова бе освободена като съдия от Софийския градски съд с официалния мотив, че е забавила мотивите по три дела. Става дума за процеса срещу наркобоса Васил Маникатов, както и за дела за отвличане и убийство. Проверките по тях бяха инициирани след нападки от вътрешния министър или по повод публикации в медиите.
По процеса за отвличане тя е забавила мотивите с 4 години 8 месеца. Сигналът за това дело бе внесен във ВСС от шефа на Апелативния съд в София ген. Веселин Пенгезов, който пък твърдеше, че е намерил документите пъхнати под вратата на кабинета си. По това дело Тодорова е произнесла една условна и две оправдателни присъди. Заради забавените мотиви обаче е изтекла абсолютната давност за търсене на отговорност и решението на първата инстанция не е обжалвано. Предложението за дисциплинарно производство по това дело бе внесено в началото на март от петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев.
Месец по-късно петимата отново предложиха Тодорова за наказание по другото дело - за убийство. По него съдийката е оправдала подсъдимия Славчо Добрев, тъй като е сметнала, че престъплението е извършено в условията на неизбежна самоотбрана. Добрев убил Ангел Ненов, познат на приятеля на сестра си. Жената била малтретирана постоянно от партньора си, а една вечер Добрев бил нападнат от Ненов, след като се опитал да защити сестра си. Присъдата по това дело е произнесена на 13 май 2005 г., но мотивите са изготвени на 20 май 2009 г. На 18 март 2011 г. Софийският апелативен съд потвърждава оправдателната присъда. Прокуратурата обаче заявява, че не поддържа протеста на колегите си от първата инстанция и присъдата влиза в сила още тогава." - информира в. „Сега".

 

В. „Стандарт" цитира премиера Борисов:
„Не бих искал да се бъркам в работата на Висшия съдебен съвет /ВСС/, защото той е избран от предишния парламент. Не мога да коментирам виновността или невинността на съдия Мирослава Тодорова, която днес бе уволнена с решение на същия този ВСС. Но приемам като провокация уволнението на съдия Тодорова само ден преди излизането на Мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред". Това заяви пред „Фокус" премиерът Бойко Борисов на въпрос за днешното решение на ВСС за уволнението на съдия Мирослава ..
„Това е провокация против огромните усилия, които ние полагаме за подобряване на представата за България, на начина, по който се реформира съдебната система", допълни министър-председателят."

В. „Дневник" публикува коментар на Петя Владимирова по темата:
"Прекалено виден е истинският мотив и той няма нищо общо със загрижеността за решаване на проблема със забавянето на делата и с принципа че "никой не трябва да бъде закрилян", както красиво се изрази в коментара си по-късно министърът на правосъдието Диана Ковачева.
Уволнението на Тодорова няма нищо общо нито с принципи,  нито с "решаване" на какъвто и да било проблем. Ако имаше, ВСС щеше да постъпва еднакво с всички нарушители. Фактите са еднозначни. След проверката на Наказателното отделение на Софийския градски съд Инспекторатът на ВСС предложи за наказание 9 магистрати. ВСС санкционира от тях четирима, най-тежко - Мирослава Тодорова - с двегодишно намаление на заплатата, най-леко - председателя на СГС Владимира Янева. А Петя Крънчева дори беше избрана за зам.-председател и шеф на Наказателното отделение, просто защото така поиска Янева, която пък се определи като семейна приятелка на вътрешния министър.
Само един загубил докрай самоуважение кадрови орган  може толкова безпардонно да прилага двойния и тройния аршин.
Но нека не се заблуждаваме, тази воля на съвета не е суверенна, а плод на обвързаности. Във Върховния административен съд , командван от другия фаворит на вътрешния министър - Георги Колев, втори  месец не се обявява решението по другото дисциплинарно дело на Тодорова и това не е случайно.  И зависимостите, и машинациите и натискът над съдиите тепърва ще стават известни - нищо не остава скрито докрай.
Уволнението на Тодорова обаче изигра лоша шега на властта - тя не очакваше толкова енергична контрареакция. Премиерът нарече провокация уволнението, видните партийни представители на ГЕРБ станаха разногледи и с трагикомично безпокойство до късно в четвъртък отказват коментар..."

 

Наближаващите парламентарни избори и новостите в изборния закон също са сред най-отразяваните теми във всекидневния печат.

 

„Българите с двойно гражданство да нямат право да гласуват на национални избори, а кандидатите за депутати, кметове и съветници да декларират сексуалната си принадлежност и членство в тайни организации. Това са част от предложенията на "Атака" за промени в Изборния кодекс, внесени в парламента вчера. Хората на Волен Сидеров настояват още по време на предизборна кампания социолозите да нямат право да оповестяват данни, за да не се влияе върху нагласите на гражданите.
Подобна идея дойде от РЗС преди седмица - те поискаха социолозите да обявяват кой е поръчал и платил изследванията им за политическите нагласи в предизборен период.
"Атака" настоява още изборната кампания да се отразява безплатно по БНТ и БНР, а частните медии да правят 80% отстъпка от стандартните си рекламни тарифи преди избори. "Кампанията е състезание на идеи, а не на имуществено състояние", мотивира се Сидеров.
Националистите настояват още видеокамери да следят членовете на секционните избирателни комисии, за да няма манипулации при гласуването и броенето на резултата.
Парламентарната вътрешна комисия пък вчера прие идея на "Атака" митинги да се провеждат само на български език." - информира в. „Труд".

 

Управляващите от ГЕРБ обмислят идеята да се вдигне бариерата за влизане в парламента за коалиции от повече от две партии, стана ясно от изказванията на шефката на правната комисия Искра Фидосова. Комисията обсъди вчера на първо четене пет проекта за промени в Изборния кодекс. Проектът да се вдигне прагът за коалиции е заложен в предложението на РЗС и според него за съюзите от две партии бариерата от 4% се запазва. Но за всяка следваща партия се увеличава с по 1%. Според Фидосова това предложение заслужава внимание. Изборната специалистка на ГЕРБ обяви, че подкрепя и друга идея на РЗС - социологическите агенции да обявяват кой поръчва изследванията им при избори. От всички партии се чуха мнения, че сондажите често са начин за манипулиране на гласоподавателите и въпросът следва да бъде уреден в закон.
Правната комисия прие проектите за поправка в кодекса на ГЕРБ, БСП, "Синята коалиция" и РЗС, а предложенията на ДПС и "Атака" бяха отхвърлени. В дебатите се очерта консенсус за това работата на ЦИК да стане публична. Във всички законопроекти има идеи заседанията на ЦИК да се предават онлайн, протоколите от тях да се публикуват на сайта на комисията. Всички се съгласиха и с идеята за ограничаване броя на застъпниците в секционните комисии. На последния местен и президентски вот бяха регистрирани огромен брой застъпници, което според мнозина е начин за контролиране на избора.
Основният спор възникна по предложението на ГЕРБ да се въведе използването на СРС срещу купуването на гласове. От опозицията възразиха, че използването на подслушвателни устройства е сфера, в която има безкрайно много злоупотреби. От БСП и ДПС изразиха опасения, че в ръцете на управляващите СРС ще бъде още един начин за некоректна борба с политическите противници. "Вътрешният министър Цветан Цветанов се отказа да бъде шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, но за сметка на това си подсигури възможността да използва СРС по време на кампанията", коментира Христо Бисеров (ДПС).


Една от основните теми на дебата бе отразяването на надпреварата в медиите. ГЕРБ внасят промени в закона за радиото и телевизията, които задължават доставчиците на медийни услуги да обявят на интернет страниците си пълното съдържание на договорите, сключени с участниците във вота. Управляващите обясниха, че това е част от препоръките на ОССЕ и се иска от неправителствени организации. Шефът на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева изтъкна, че тази разпоредба трябва да се допълни с текст, според който платеното съдържание в медиите да е изрично маркирано." - пише в. „Сега".

 

„На следващите парламентарни избори през 2013 г. да се гласува експериментално с машинни и дистанционно по интернет, предложи председателят на правната комисия и автор на Изборния кодекс Искра Фидосова. По време на дискусията в правната комисия на предложенията на парламентарните партии за промени в изборните правила тя ги призова за консенсус по темата, без излишно политизиране, за да се тества кой от двата метода какви грешки и проблеми може да даде.
В законопроекта си, който беше приет на първо четене с 14 гласа "за", 4 "против" и 2 "въздържал се" , управляващите предлагат ЦИК да определи в кои пет секции ще може да се гласува по интернет на парламентарните избори през 2013 г. Идеята е гласуването по интернет да може да се проведе от 5 дни до 48 часа преди изборния ден и човек да избирател да може да поправя вота си само веднъж, ако е допуснал грешка. Предвидено е от един IP адрес могат да гласуват не повече от двама избиратели.
Проектът на "Синята коалиция", който също беше приет на първо четене, въвежда гласуване електронно гласуване, като гражданите могат да избират по кой начин да гласуват - чрез специализирани устройства в избирателните секции (недистанционно) или чрез интернет терминали (дистанционно).
Машинното гласуване е предвидено в проекта на БСП, който събра най-голяма подкрепа - 15 гласа "за" и 5 "въздържал се". С гласовете на ГЕРБ беше одобрен на първо четене и законопроект на РЗС, а бяха отхвърлени предложенията на ДПС и тези на "Атака". - съобщава в. „Дневник".

 

Делото „Октопод" също намира място в печатните вестници.

 

„След подсъдимите и съдиите по делото "Октопод" започнаха да боледуват" - пише в. „Сега".
"След като на няколко пъти се появиха съмнения, че подсъдими по делото "Октопод" се разболяват нарочно, за да протакат процеса, вчера същото се получи и със съдия по делото. След като Румяна Ченалова на два пъти отказа да се произнесе по искането за освобождаването от ареста на основния подсъдим Алексей Петров, вчера тя внезапно се разболя. Така решаването на проблема се отлага чак за септември.
В първите два случая магистратът прецени, че не е необходимо да се произнася незабавно. Вчера страните в процеса бяха уведомени, че ще разберат впоследствие кога ще бъде следващата дата.
Колеги на Ченалова обявиха пред Медиапул, че тя е била във видимо добро здраве до късно вечерта в сряда, когато е взела участие в общото събрание на Софийския градски съд (СГС) за избор на делегати за нов ВСС. Дори била член на комисията, която е броила гласовете на съдиите до около 21.30 ч.
"Вече очаквам всичко, включително да бъда убит", коментира пък Алексей Петров веднага след като разбра, че заседанието по делото му няма да се състои. Адвокатът му Васил Василев обяви, че ще подготви жалба до Европейския съд за правата на човека в Страсбург заради отказ от правосъдие. "Поискахме в средата на юни изменение на мярката за неотклонение и вече две заседания няма произнасяне. Днес (вчера) по обективни причини - заболяване на съдията, няма как да има произнасяне. Съдът по начало е длъжен да се произнася по искане за изменение на мярката веднага, даже и това искане да не е мотивирано, а нашето е мотивирано", възмути се защитникът.
Адвокатите поискаха освобождаването на Петров, след като двама свидетели обявиха, че бившият служител на НСО Пламен Устинов умишлено е разказал, че е заплашван и притискан от подсъдимия..."  - продължава всекидневникът.

 

„Стандарт" също помества публикация по темата:  
Желанието на Алексей Петров да се подложи на рехабилитация чрез плуване няма да може да се осъществи поне до есента. Причината е, че Софийският градски съд така й не се произнесе по мярката му за неотклонение, а председателят на състава Румяна Ченалова внезапно се разболя. От съда съобщиха, че допълнително ще известят страните в процеса кога ще бъде следващата дата на делото. Най-вероятно процесът ще тръгне в началото на септември, тъй като съдът излиза в лятна ваканция. Така вместо на море Алексей ще трябва да търка наровете в следствения арест.
От защитата веднага скочиха, тъй като в нарушение на разпоредбите на НПК съдия Ченалова не пожела да разгледа искането за освобождаването му в три поредни заседания. "Това е отказ от правосъдие", категоричен бе адвокатът на Алексей Васил Василев. Защитникът обяви, че може да заведе дело в Страсбург, тъй като съдът е длъжен да се произнесе по искането за промяна в мярката веднага, дори то да не е мотивирано. "Какво ще приеме съдът, си е негова работа, но няма право да не се произнася", категоричен бе адвокатът. "Очаквам всичко, включително и да бъда убит", коментира Алексей Петров минути след като се разбра, че ще прекара лятото зад решетките."

 

В. „24 часа" публикува обвиненията на тенисистката Сесил Каратанчева срещу премиера Борисов, че й е отправил сексуални намеци:


"Бойко Борисов ми отправи сексуални намеци, когато бях на 14 години. Това заявява тенисистката Сесил Каратанчева пред вестник "Галерия", цитирана от "България днес". По това време Бойко Борисов е главен секретар на МВР и се опитал да я съблазни.
Играехме демонстративен мач на кортовете на "Левски". След това нещо се случи и доиграхме срещата на Дианабад. Аз играх в тандем с Пламен Минчев срещу Бойко Борисов и Никол Димитрова. Загубихме с Пламен, но имахме бас - загубилият трябваше да даде нещо като 20 или 50 лв., разказва Сесил. Тръгнах да давам парите на Бойко, но той каза, че трябва да ги предам на охраната и не ги взе лично. Но ме попита кога ще играем пак.
Разменихме си телефоните а после си тръгнахме от кортовете. Половин час по-късно получих първия SMS от Бойко Борисов. Показах го на баща ми и на други хора около нас, тъй като не го разбирах. Никой не посмя да ми обясни какво точно означава той, само казаха, че е изключително неприличен, за да бъде изпратен на младо момиче като мен", казва тенисистката.
Тя обаче не помни какво точно е пишело в SMS-а. След това е минало доста време и Сесил е получила още няколко SMS-a. В тях пишело "Как си", "Как върви подготовката?". Сесил отговорила "Хубаво е". По думите й Бойко Борисов отговорил "Само за любов, нали?", тя обаче върнала "Хубаво е времето за тенис". Тя обаче звъннала на баща си и му разказала.
След това последвал нов SMS - "Какво ще кажеш да ми дойдеш на гости в хотела сега?". Тя показала съобщението на баща си, а той я накарал да отговори, че ще дойде само ако и Радослав Каратанчев присъства. Отговорът бил мълниеносен "Е, не, айде ще го отложим за друг път".
На следващия ден тя паднала на Ролан Гарос. Баща й бил изключително възмутен и споделил на официалната вечеря за получаваните SMS-и. След това Бойко Борисов го извикал на среща, тъй като предстояли избори за кмет на София. По думите на Сесил Каратанчева Бойко Борисов казал "Моля те, Радо, аз я обичам като дъщеря. Тя е такова слънце и страхотно дете. Никога не бих направил такова нещо".
Бойко Борисов никога повече не потърсил Сесил, но е разговарял с баща й, който по-късно беше назначен за шеф на държавната фирма за стопанисване на спортни имоти "Академика".
Пред "България Днес" Бойко Борисов казва, че няма никакъв спомен за случая. "Бащата на Сесил ми е приятел, беше две години директор на "Академика", не ми го побира ума. Гадно е, не е честно просто", убеден е премиерът.
Сесил Каратанчева отива по-далеч. "В България всичко е възможно. Всеки с пари може да прави всичко. Власт, пари и много криворазбрано мъжко его - това е много притеснително", казва пред "България Днес" тенисистката."