Преглед на печата

Властта даде заден за Тодорова; Делян Добрев нищи договор за „Марица-изток"

Преглед на печата
„Дума":

Властта даде заден за Тодорова

Паникьосана от гневната обществената реакция около уволнението на съдия Мирослава Тодорова, властта вчера колективно даде заден. В поредица от безпрецедентни изявления повечето представители на кабинета промениха на 360 градуса своите позиции и изведнъж се оказа, че те нямали нищо общо със скандалното действие. Този опит за измиване на ръцете пролича най-вече при вътрешния министър Цветан Цветанов, който като по команда нарече решението на ВСС от четвъртък "провокация".
Правосъдната министърка Диана Ковачева, която в четвъртък обяви, че всички съдийски нарушения трябва да бъдет санкционирани, вчера театрално промени позицията си и призова ВСС да преразгледа решението си. "Няма спор, ча са извършени тежки нарушения, свързани със забава на правосъдие, но от друга страна е спорно дали е обективно, съответно и съразмерно наложеното наказание на съдия Мирослава Тодорова и дали има последователна дисциплинарна практика във ВСС за наложеното наказание", каза Ковачева.

„Новинар":

Делян Добрев нищи договор за „Марица-изток"

Енергийният министър Делян Добрев ще разнищва договора с офшорната компания за ТЕЦ „Марица-изток" 1 и 3, сключени по времето на Иван Костов.
Проверката на контракта е поръчал премиерът Бойко Борисов, стана ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет. Министър-председателят уточнява, че ревизията е необходима, за да стане ясно откъде идва увеличението на цената на тока.

„24 Часа":

Лъчо Мозъка кандидатства за доцент с две чужди публикации

Д-р Лъчезар Иванов кандидатства за доцент в Медицинския университет (МУ) в София с две чужди публикации, съобщи сайтът zdrave.net. Той ги е представил на конкурса.
Автор на въпросните текстове е проф. Любомир Иванов, бивш директор на Националния център по опазване на общественото здраве, сега съветник по здравните въпроси към КНСБ. Това разкри самият проф. Иванов пред здравния сайт.
Най-вероятно съвпадение на имената е позволило статиите да бъдат представени като трудове на д-р Лъчезар Иванов.

„Стандарт":

Пожарът в Арбанаси тръгнал от боклук

Големият пожар в Арбанаси е предизвикан от човешка небрежност, категоричен бе вчера кметът на Велико Търново Даниел Панов. Според него полицията издирва работници, които чистили двора на крайна къща и драснали клечката на градински боклуци. Стихията обаче много бързо се разраснала върху сухите треви, а виновните, вместо да подадат сигнал, избягали със сив джип.
След повече от 7-часова ожесточена борба огнената стихия в боровата гора край с. Арбанаси бе потушена. Сигнал за пожара бе подаден следобед, около 14,30 ч. На мястото незабавно бяха изпратени екипи на търновската пожарна. В същия момент обаче огнеборците гасели още няколко запалвания в района и нямали достатъчно техника да атакуват всички фронтове. Така пламъците за минути пропълзели в боровата гора и се насочили към Шереметя и Петропавловския манастир над Лясковец.