Преглед на печата

Земетресение 4,5 по Рихтер близо до София. В ГЕРБ обмислят: При фалит, първо се плащат заплати

Преглед на печата
24 часа

Земетресение 4,5 по Рихтер близо до София

Силно земетресение разтресе Перник и София в 15:52 ч. по обяд. Първоначалните данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН бяха за 4,2 по Рихтер. Малко по-късно обаче шефът на института Николай Милошев съобщи, че окончателните данни сочат, че магнитудът му е бил 4,5 по Рихтер.

Грешката в изчислението е дошла от първоначално определения машинно магнитуд. По-късно се намесил дежурният сеизмолог и определил точната сила на труса - 4,5 по Рихтер.

Труд

В ГЕРБ обмислят: При фалит, първо се плащат заплати

При обявяването на дадено предприятие в несъстоятелност, работниците и служителите, а не банките кредиторки, ще получават първи вземанията си. Такава промяна в Търговския закон обмислят депутати от ГЕРБ, научи "Труд".

В приемните на народните представители от управляващата партия имало истински бум от жалби срещу фалирали собственици на дружества, които дължат на работниците си заплати за месеци назад.

Работниците да се наредят по-напред в регламентирания от Закона за задълженията и договорите ред на привилегированите вземания препоръчва и Върховната административна прокуратура (ВАП).

Труд

Плевнелиев: Едно некоректно решение на ВСС отекна негативно и в Брюксел

Виждате как едно некоректно решение на Висшия съдебен съвет отекна негативно не само в цялата страна, но и в Брюксел. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод доклада на ЕК, който трябва да излезе през следващата седмица, съобщи БНР.

Президентът все пак е оптимист, че докладът ще бъде коректен, понеже обхваща петгодишен период и Европа ще бъде обективна по отношение на постигнатото в страната ни.

Стандарт

Султанска свита в Поморие

Султанска свита си набеляза инвестиции в Поморие, докато летува в града. Шефът на дипломатическата мисия на Оман у нас Н. Пр. Али Ал Махруки лично изпробва лечебната сила на поморийската кал по заръка на султан Кабус бен Саид. Пратеникът на владетеля бил смаян от резултатите и се зарекъл, че ще промотира лечебния туризъм на Поморие в родния Оман. Това разказаха от кметската администрация след среща на Али Ал Махруки с градоначалника Иван Алексиев. Тема на разговорите между султанските хора и местните власти е бил и грандиозният проект за морска ривиера.

Оманският дипломат бил силно впечатлен от проекта за три изкуствени острова с казина, хотели и яхтени пристанища. Той се е ангажирал да запознае с мегапроектите Държавния фонд на Оман за инвестиции в чужбина, а също и да ги презентира пред крупни бизнесмени.

Стандарт

Кметове искат пари за пътища

Кметове ще настояват пред кабинета за повече пари за ремонти на общинските пътища. Исканото увеличение само за шосетата е над 45%. За останалите капиталови разходи още 150%, което е около 50 млн. лв. "Искаме да се върнем на нивата от 2008 г.", заяви председателят на Националното сдружение на общините в България Тодор Попов след заседание в Търговище. Той обясни, че имат разбиране от страна на финансовия министър Симеон Дянков, но докато искането не стане факт, те са скептични.

Освен за пътища, сдружението ще поиска от финансовото министерство повече пари за образование, култура, социални дейности. От сдружението се обединиха и за това да бъдат въведени средни критерии при определянето на местните данъци и такси в българските общини.