Президентът Плевнелиев потвърди в Добрич позицията си против освобождаването на съдия Тодорова

Той още веднъж подчерта, че решението на ВСС за уволнението е необективно, необосновано, непрозрачно и не мъдро

Президентът Плевнелиев потвърди в Добрич позицията си против освобождаването на съдия Тодорова

На журналистически въпрос относно изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов, че президентът не е запознат със случая на съдия Мирослава Тодорова, затова се е „плъзнал по всеобщото мнение”, Плевнелиев отговори: Аз съм запознат с това, какво е казал г-н Цветанов, но това не променя моята позиция – категорично тя остава същата. Аз считам, че ако ВСС искаше да вземе едно наистина обективно и обосновано решение, той можеше много просто да каже „да, вярно е, че забавянето на някои дела е системен проблем, следователно търсим системно решение”. Това би било прозрачно решение. Начинът, по който те подходиха беше едно необосновано, едно необективно решение, което аз продължавам да твърдя, че е такова и остави съмнение, че се подхожда не системно, а по-скоро индивидуално към някой, който освен, че има силна гражданска позиция, но и води дела срещу вътрешния министър.

 

Това означава ли, че имате кардинални разминавания относно съдебната реформа с г-н Цветанов?

 

Аз искам да работя за репутацията на институциите, за това, хората да вярват, че институциите подхождат с добронамереност и решават. За да се случи това нещо, са необходими правила и доказателства, че правилата важат за всички. Нека да сме наясно: работата на ВСС, знаейки, че са под светлината на прожекторите, знаейки, че цяла България и цяла Европа ги гледа, и знаейки, че това е една наистина много деликатна тема, те са длъжни да вземат прозрачно решение,  те са длъжни да се обосновават добре и разбира се, да знаят, че всяко тяхно решение води след себе си до много сериозни последствия в цялата система, защото една седмица преди доклада на Европейската комисия, когато вие вземете такова решение, на това отгоре накажете от всички съдии този, който има най-активна гражданска позиция, трябва да сте наясно с последствията и на този акт. Именно затова те са правителството на системата на правораздаване, за да вземат предвид абсолютно всички аспекти и да вземат мъдри решения. Считам, че това решение беше необективно, необосновано, непрозрачно и не мъдро.


„Работата на политиците на този етап и през следващите два месеца е преди всичко да подкрепят една прозрачна процедура за избор на най-доброто, най-качественото, най-достойното и най-перспективното в системата, което да отиде в нейния върховен орган.”, беше отговорът на  президента относно предложението на ДСБ за отпадане на политическата квота и намаляване на ВСС.


„Нека да видим окончателния вариант на този доклад, разбира се, тогава ще кажа моето мнение.”, заяви той относно очакванията си от доклада на ЕК.