Преглед на печата

Европа ни дава 17 месеца да изпълним 17 препоръки. Гняв срещу двама министри

Преглед на печата

24 часа


 

Европа ни дава 17 месеца да изпълним 17 препоръки

17 препоръки има да изпълни България, за да може да се отърве от мониторинга на Европейската комисия. Те трябва да бъдат изпълнени в срок от 17 месеца, като в края на 2013 г. ще се направи нов доклад, отчитащ работата по тях. Препоръките са описани в петгодишния обзорен доклад, който Брюксел ще публикува днес.

Европейската комисия за пореден път е отчела проблеми в съдебната система и проблеми в борбата с корупцията и организираната престъпност. Затова и мониторинговият механизъм ще продължи да се спазва.

Черновата на доклада за България не съдържа имена, в нея обаче са ясно разпознаваеми и уволнението на съдия Мирослава Тодорова, и Красьо Черния, и "крайно нуждаещите се" магистрати с морски имоти, както и някои назначени при спорни обстоятелства членове на Висшия съдебен съвет, и избягалите от правосъдието Братя Галеви.

24 часа

Търсят алкохол и дрога в армията

Предстоят изненадващи проверки за алкохол и наркотици в армията. Те трябва да отговорят на въпроса има ли дрога в казармите и мисиите ни зад граница, съобщава бТВ.

Към момента няма данни за употреба на дрога в мисиите ни зад граница. Със специално внимание се следи мисията ни в Афганистан, където е съсредоточено 90% от производството на опиум в световен мащаб. Именно там е регистрирано увеличение с 20% на американските военни, които употребяват дрога.

При българския контингент обаче проблеми няма. Малко са и военните в страната ни, хванати с наркотици - общо 14 за 2 години и половина.

Труд

Гняв срещу двама министри

Четири съсловия скочиха едновременно срещу двама министри - здравния и финансовия. Българската генерична фармацевтична асоциация сигнализира, че с предложени от Десислава Атанасова промени се отключва нелоялна конкуренция и хиляди болни ще останат без лечение. Доброволните здравни фондове алармираха, че превръщайки ги в застрахователи, се спира контролът им върху лечението. Фармацевти протестираха срещу намаляването на надценките им.

Симеон Дянков пък е на мушката на митничарите - в четвъртък те излизат на протестно шествие заради решението му да ги мести от София в Русе.

Промени в лекарствения закон и в наредби към него отключват нелоялна конкуренция, ще блокират достъпа на болните българи до нови генерични и биоподобни лекарства, но най-тревожното е, че ще оставят хиляди пациенти без лечение. Това заявиха вчера от Българската генерична фармацевтична асоциация (БГ-Фарма).

В поправките на наредбата за цените е записано, че цената на първия генеричен медикамент след изтичането на патента трябва да е 65% от тази на оригиналния. "Какво би попречило на монополиста - производителя на оригинала, месец преди да падне патентът, му да свали драстично цената."

Труд

Митниците с бартер "Кон за кокошка"

Чудна имотна сделка лъсна зад административната реформа на вицепремиера Симеон Дянков, която предвижда централата на митниците да се премести от София в Русе. Предлага се сегашната сграда на агенцията на ул. "Г. Раковски" в центъра на София да се замени срещу корпус в новопостроения "Бизнес Парк Русе", по-известен като "Ирис", научи "Труд" от два независими един от друг източника.

В билдинга на ул. "Раковски" митничарите се нанесоха в началото на 2004 г., след като бе направен основен ремонт в него. Сградата е с РЗП 11 000 кв. м, а корпусът в русенския бизнес парк е малко над 10 000 кв. м.

По данни на агенциите за недвижими имоти средната цена на офиси клас "А" в центъра на София е 950 евро на кв. м, а в Русе - 500 евро. Това значи, че русенската сграда струва към 5 млн. евро, а софийската - 10 млн. евро.

Стандарт

След съдиите: Митничари на протест


След съдиите и митничарите заплашиха с протест. Хората на Ваньо Танов ще се съберат в четвъртък в 18 часа пред финансовото министерство, за да покажат несъгласието си с преместването на агенцията в Русе. Около 85% от служителите в централното управление са подписали протестното писмо срещу готвените промени в закона за администрацията. Според тях, който откаже да напусне столицата, ще бъде уволнен. Недоволните посочват като аргумент и цената на преместването, която щяла да е десетки милиони левове. Вицепремиерът Симеон Дянков обаче не даде никаква надежда, че преселението може да се размине. "Въпрос на време е, ще стане. Никой не е роден митничар, чиновник или банкер", отсече финансист номер 1. Той посочи, че на последните конкурси за работа 100 души са се конкурирали за едно място.

Стандарт

Обща ипотека и без брак

Аз съм 100% за църковния брак, защото човек трябва да търси духовното. Не съм привърженик на гражданския брак, защото смятам, че хората пред никого не трябва да доказват любовта си. Това казва една от най-обичаните нови звезди Радина Кърджилова. Актрисата живее с любимеца на българките - колегата й от Народния театър Деян Донков. "Един подпис не променя нищо, ако двама души се обичат", добавя красавицата и уточнява, че ако предложенията за поправки в Семейния кодекс целят по някакъв начин да бъдат улеснени безбрачните двойки, тогава тя е "за". Половинката й Деян Донков е на мнение, че хората трябва да имат право да избират свободата си. "Не знам какви привилегии биха ми донесли тези предложения, но смятам, че всеки сам трябва да взима своите решения", добавя звездата.

Монитор

Биохраните скачат тройно до рафта

Биохраните поскъпват от 50% до три пъти от полето до магазина, съобщиха вчера производителите на органична продукция. От 1 юли екологичните стоки имат задължителен отличителен знак, който трябва да е сложен върху опаковките. Под него трябва да е изписано откъде идват продуктите, методът на биологично производство и номер на фермера. Глобата за фалшив „европейски лист" е 10 000 лв., припомниха от аграрното министерство.

Монитор

Поповете венчават и кръщават на черно

Свещениците в страната масово работят на черно без трудови договори, както изисква Кодексът на труда, показват резултатите от текущите проверки на Главната инспекция по труда и Националната агенция по приходите. Информацията за нелегалния труд бе потвърдена от Свещеническия синдикат, както и от експерта по трудово-правни отношения при КП „Подкрепа" Христо Латинов вчера.

Монитор

Деца се млатят в приют

Болни и здрави деца се бият помежду си в приюта в Брестовица. Новите нарушения в Дома за деца „Св. Иван Рилски" в русенското село откри проверка на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Пропуските са направени малко след гръмналия през януари т.г. скандал с бито от социален работник 15-годишно момче. Тогава Владислав Великов се нахвърли с шамари и юмруци върху ученика.

Сега

Убийственият евродоклад не попречи на Цветанов да отчете суперуспехи

Вицепремиерът Цветан Цветанов направи отчаян опит да спаси авторитета на правителството и МВР ден преди да бъде публикуван официалният доклад на ЕК за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешния ред. Вчера стана известна черновата на доклада, в който Брюксел остро критикува МВР, прокуратурата и съда и не отчита напредък в битката с престъпността. Днес документът ще бъде официално оповестен.

Вътрешният министър реши да отчете 3-годишната работа на МВР на извънредно заседание на парламентарната вътрешна комисия вчера, на която присъстваха неколцина депутати от ГЕРБ и независимият Касим Дал. Опозицията пропусна мероприятието, на което обаче специално бяха поканени медиите. Самият Цветанов не обясни защо се налага спешно свикване на комисията, нито защо се отчита година преди края на мандата.

Дума

По-убийствен доклад никога не е имало

Сергей Станишев коментира вчера предварителния доклад на Еврпейската комисия, в който се констатира, че страната се е провалила в борбата с организираната престъпност, корупцията и реформите в съдебната система. ЕК удължава механизма за наблюдение, тъй като смята, че е необходим външен натиск за провеждането на реформи. Вместо да сложи край на наблюдението, България ще бъде обект на неопределен мониторинг, а следващият доклад от Брюксел ще е в края на 2013 г.

Поведението на Цветан Цветанов показва пълна неадекватност към сигналите и справедливите критики, които ЕК отправя в предварителния доклад. Оставането му на поста е вредно за страната, заявиха депутатите от Коалиция за България в декларация снощи и категорично настояха за оставката му.