Атентат парализира Бургас, кабинетът прехвърли критиките от Брюксел към Станишев...

Атентатът на бургаското летище, при който беше взривен автобус с израелски туристи, е водещата тема на пресата в четвъртък

Атентат парализира Бургас, кабинетът прехвърли критиките от Брюксел към Станишев...

Атентатът на бургаското летище, при който беше взривен автобус с израелски туристи, е водещата тема на пресата в четвъртък.


„Автобус с израелски туристи е взривен на летище "Бургас". Първите информации за инцидента дойдоха от очевидци, след което информацията беше потвърдена от МВР и кмета на Бургас Димитър Николов. Експлозията е станала в 17.30 ч. Според полицията в Бургас става въпрос за терористичен акт. Според първата официална информация на МВР загиналите са трима. По-късно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че загиналите са седем. Сред тежко пострадалите е шофьорът на автобуса, който е българин. По информация на Би Ти Ви един от туристите е починал след настаняването си в болницата в Бургас... Според очевидци пламъците от взривения автобус са обхванали и автомобили близо до него, които са били на паркинга на летището. Предницата на взривеното превозно средство е напълно изгоряла и деформирана от взрива. Израелските туристи са пристигнали на летището в Бургас с полет на "Еър Виа" от Тел Авив, който е пристигнал в Бургас в 16.50 ч., става ясно от сайта на аеропорта. Туристите е трябвало да бъдат настанени в хотел в Слънчев бряг. Почивката им е организирана от варненския туроператор "Ортана" - пише „Дневник".

 

В. „Сега" помества публикация, озаглавена „Чудовищен атентат срещу израелски туристи в Бургас". „Автобус с израелски туристи бе взривен в 17.25 ч. на паркинга пред сектор "Пристигащи" на летището в Бургас. Това е първият терористичен акт срещу чужди граждани у нас. През 1985 г. по време на т.нар. възродителен процес на гара Буново бе взривен вагонът за майки с деца. Тогава загинаха седем български граждани. България влезе вчера в черните световни хроники с първия кървав международен атентат в историята си. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обвини Иран, че стои зад трагедията в Бургас. "Всички следи водят към Иран. Израел ще отговори със сила на иранския терор", допълни той в специално комюнике, цитирано от сайта на вестник "Аарец" и АФП. 154 израелски туристи са пристигнали в България със самолет минути преди взрива и е трябвало да бъдат откарани в хотел "Хризантема" в Слънчев бряг. След като се качили в автобуса и се настанили на местата си, той гръмнал. В автобуса е имало 40 души, които е трябвало да почиват 8 дни на българското Черноморие. Пътувалият във взривения автобус Соши разказа пред радио "Гласът на Израел": "Минахме през паспортния контрол, където представители на туроператора ни чакаха, за да ни заведат до хотелите. Сложихме си багажа в багажника и след няколко минути автобусът изригна в пламъци. Върнахме се към терминала, а и все още се опитваме да разберем кой липсва и кой е мъртъв". Синът на Соши допълва, че хората, които са оцелели след експлозията, са излезли през прозореца и не можели да стъпват от тела. Автобусът бил пръснат от двете страни. Веднага след взрива паника блокира цялото летище и пространството около него. Облени в кръв, ранените туристи бяха откарани към бургаската болница..." - се казва в публикацията.

„На паркинга на летище Бургас избухна в 17,30 часа бял автобус, пълен с пътници, съобщиха очевидци. Според други избухналите автобуси са два, а трети е бил пометен от взривната вълна. 33-ма са в болница, трима са в кома, един от тях е починал, това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на летище Бургас, съобщи агенция „Фокус". В момента се прави списък на всички пътували с авиокомпанията, за да се установят жертвите. След огледа се предполага, че на място петима са загинали по първоначални данни, това каза Цветан Цветанов.  МВР работи по версията атентат, проверява се дали бомбата е била сложена в куфар и избухнала при натоварването на куфара в автобуса с израелските туристи, или бомбата е била сложена предварително. Това е обяви вътрешният министър Цветан Цветанов в Бургас.

Пламъците са били огромни, пет пожарни са участвали в гасенето им. Линейки са изнесли телата на обгорени хора. Паниката е била повсеместна, тъй като паркингът е имало леки автомобили, таксита и летовници. Някои от ранените са транспортирани с частни коли към близките болници." - съобщава в. „24 часа".

„Терористичен акт срещу израелски туристи окървави бургаското летище Сарафово в 17,25 ч... Заради безпрецедентния терористичен акт за Бургас веднага заминаха президентът Росен Плевнелиев, Цветан Цветанов, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и външният министър Николай Младенов.  Летището веднага бе затворено, а всички полети - отменени. Пътят към Слънчев бряг бе блокиран от полиция, а хаос цареше в града и по пътя към аеропорта.  "Буквално събираме малки парчета месо от жертвите. На 300 метра около автобуса има части от тела, не можем да кажем със сигурност колко са жертвите", обясняваха потресени полицаи.  В специално изявление израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви:  "Всички знаци сочат към Иран. Ще отговорим твърдо на иранския терор. Само през последните няколко месеца бяхме свидетели на ирански опити да атакуват израелци в Тайланд, Индия, Грузия, Кения, Кипър и други места. Точно 18 години след атентата срещу еврейската общност в Буенос Айрес иранският терор продължава да убива невинни хора. Това е иранска терористична атака, която се шири в цял свят." "Излизах от автомобила си и погледнах, защото имаше писъци. Буквално гледах как изскачат хората от автобуса, пищяха и някои излизаха без крака, други без ръце", разказа пред "Дарик" 20-годишният Даниел, който бил на 20 метра от взрива. 

"Сложихме си чантите в багажника на рейса и след няколко минути имаше взрив", обясни израелката Шоши. Израелските туристи били около 150 души и се качили на три автобуса на бургаската фирма "Стар бус", които ги чакали на терминал "Пристигащи". Според една от версиите бомбата избухнала от куфар в багажника на едното возило. Друга хипотеза гласи, че адската машина била предварително заложоена в автобуса. Шофьорът му се казва Мустафа и е в съзнание." - пише в. „Труд".

 

В. „Стандарт" публикува интервю с очевидеца Михаил Гителман от Израел, видял взрива в автобуса на летище "Сарафово" в Бургас: - Господин Гителман, какво видяхте, какво се случи? - Чух ужасен взрив, всички много се уплашихме. След това видяхме много кръв. Целият автобус гореше в пламъци, а след това се запали и съседният. Ние бяхме в третия автобус, който не пострада. Не можахме да разберем много, защото не ни обясниха нищо вероятно за да не ни плашат. - Туроператорите не ви ли обясниха какви са версиите за атентата? - Не. Беше страхотна паника, нямаше време за обяснения. Всички бяха ангажирани да спасяват ранените. Но ние тези атентати ги очаквахме. Бяхме подготвени за тях. - Как така ги очаквахте? - Една седмица преди да пристигнем тук, в пресата в Израел се появи информация, с която  предупреждаваха всички, които ще пътуват за България, че във вашата страна се подготвят атентати срещу израелци. - Искате да кажете, че са ви предупредили, че в България има настроения срещу ваши сънародници? - Не, не. Всички ние знаем, че тук сме добре дошли и че България е добре настроена към нас. Предупрежденията бяха свързани с това, че са възможни атентати в България срещу израелци, но не че са организирани от българи, а от други чужди групировки...

 

Докладът на ЕК за България също присъства на страниците на всички всекидневници:

„Критичен евродоклад: Независимостта на съдебната власт е застрашена, няма ефект от реформите" - обобщава в. „Дневник". „Липсва посока на политиката, промените са под външен натиск, Висшия съдебен съвет (ВСС) не управлява ефективно, не се спазва разделението на властите, независимостта на съда е поставена под въпрос, много от направените реформи не се прилагат... Това са само малка част от критиките в доклада на Европейската комисия, който официално беше публикуван днес. Изводите са от общата част на доклада по механизма за сътрудничество и проверка, който оценява петте години от членството на България в ЕС, преминали под мониторинга на Европейската комисия в областта на правосъдието и вътрешния ред. Основните изводи не се различават особено от черновата на документа. За успокоение на правителството в доклада се е появило "любимото му изречение", че съществува политическа воля (управляващите направиха няколко срещи в Брюксел, опитвайки се да представят напредък и успехи, включително премиерът Бойко Борисов имаше среща с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу миналата седмица и докладът беше сред темите). Фразата не присъстваше в черновата на документа. "В ключовите моменти българското правителство показа силна политическа воля за постигане на дълбока и трайна реформа. Предизвикателството сега е да се запълнят някои ключови стратегически пропуски и да се осигури ефективно прилагане", пише в одобрения днес текст. Останалите тежки критични бележки обаче остават и бързо сравнение с черновата почти не показва разлики с нея..." - продължава всекидневникът.

 

„Брюксел: Стига закони, дайте списък с осъдени!" - гласи заглавие на първата страница на в. „Сега". „България ще бъде оценявана занапред от Европейската комисия главно според броя на осъдените заради корупция на високо равнище и организирана престъпност. Брюксел няма да се интересува вече толкова от приетите закони и структурните промени в институциите, защото смята, че е създадена задоволителна правна рамка и са налице достатъчно инструменти за борба с престъпността. За да има време държавата да се справи, следващият доклад ще бъде представен чак в края на 2013 г., а междинни доклади няма да има. "Законите са налице, сега е важно да бъде гарантирано тяхното прилагане", заяви председателят на ЕК Жозе Барозу, който за първи път представи лично докладите за България и Румъния. Запитан кога Брюсел ще прекрати наблюдението над България, говорителят на ЕК Марк Грей заяви: "Когато видим убедителни присъди срещу организираната престъпност, корупцията на високо равнище и поръчковите убийства". Досега представителите на ЕК използваха израза "убедителни резултати", но Марк Грей го разкодира като "присъди", което ясно показва, че резултатите ще се отчитат занапред по броя на ефективните наказания. Новите доклади за България и Румъния за първи път не са годишни, а дават оценка на всичките 5 г. от приемането на двете държави в ЕС. Единствената съществена разлика между изтеклата по-рано чернова за България и официалния текст е едно изречение, вмъкнато в последния момент вероятно по настояване на правителството. То зарадва особено много премиера Бойко Борисов, който го цитира вчера на пресконференция в МС: "В ключовите моменти българското правителство показа силна политическа воля за постигане на дълбока и трайна реформа". Тъй като докладът се отнася до период, в който са управлявали почти поравно две правителства - на Сергей Станишев и на Бойко Борисов, не е ясно кое от тях има предвид Брюксел. Борисов смята, че похвалата е за него, защото поканил Станишев заедно да се явят пред журналистите, но предшественикът му отказал и така дал знак за бягство. Запитан от в. "Сега", Станишев отрече да е бил канен и уличи Борисов, че публично изрича лъжа. Премиерът бе силно раздразнен, че Станишев щял да се позове на доклада като основание за вот на недоверие срещу правителството му, без да отчита, че критичните оценки се отнасят и до неговото управление през периода 2007-2009 г. "Убийствен доклад!? А законът за амнистията от 2009 г., който доведе до прекратяване на 458 случая за злоупотреба с обществени средства?", реагира Борисов и се закани да припомни при евентуален дебат за недоверие какво са правили предишните управляващи. Типично в стила си кабинетът видя само похвалите в доклада на ЕК и прехвърли критиките към предходното правителство и съдебната система..." - пише още всекидневникът.

„Отговорници, които да следят за изпълнението на препоръките в доклада на ЕК, препоръча вицепремиерът Симеон Дянков. Според него тези хора трябва да носят персонална отговорност за реализация на предписанията на Брюксел. Дянков даде за пример подопечното му финансово министерство. "Редно е да се използва нашият модел - във финансовото министерство има хора, които персонално носят отговорност за поетите задачи и следят за изпълнението им", каза Дянков. Той подчерта, че това е една от основните причини министерството да реализира добри резултати, а втората е непрекъснатият отчет и контрол по препоръките." - информира „Стандарт".

 

Всекидневниците пишат и за ареста на депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов.

„Депутатът от ГЕРБ от 41-вото Народно събрание Димитър Аврамов е задържан за търговия с влияние. Това съобщи Стелияна Кожухарова, говорител на главния прокурор, цитирана от агенция "Фокус". Депутатът е задържан при специализирана операция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и ДАНС под ръководството на Софийска градска прокуратура. По случая е образувано досъдебно производство - за поискан и получен дар от 50 000 лева, за да упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция "Земеделие" във връзка със земи, за които се отпускат субсидии. Заради депутатския имунитет, Аврамов е задържан за 24 часа с полицейска мярка. Според справка в сайта на Народното събрание Димитър Аврамов е депутат от Монтана. Роден е през 1977 година, икономист по образование, женен..." - съобщава „Дневник".

„Народният представител Димитър Аврамов е поискал 100 000 лева и 3000 декара от земята в монтанското село Стубел. Първите 50 000 лева са били занесени в дома на Аврамов от служител на фирмата по време на специализираната акция на ГДБОП и ДАНС. "Такова чудо не ми се е случвало и дано не се случи на други хора". Това заяви в Монтана собственикът на изнудваната от депутата Димитър Аврамов фирма, цитиран от Дарик.

„Митко не искаше бизнеса ми, искаше парченце от него. Първоначално поиска около 3000 декара, които да му бъдат разпределени от областната дирекция „Земеделие" в Монтана. Фирмата „Игал" участваше в споразумението. Срещу съдействие да нямам проблеми с шефката на службата земеделие и местната власт. Да му дам от земите, които съм наел от собствениците от селото, да не ги работя. Срещу 50 плюс 50 хиляди лева - на две вноски, плюс част от земята. Искаха да окрадат моята продукция и 40 000 лева европейски субсидии, пари на европейските данъкоплатци. С много лесен предтекст - доброволно споразумение между ползвателите. Споразумението изготви служител на дирекцията, който и в момента работи там", обясни изнудваният от депутата Димитър Аврамов. На 2 юли т.г. той подал сигнал до министъра на земеделието и горите. „Но министъра явно това не го интересува. Определи случая като „балкански нрави". После човекът подал сигнал в ДАНС. Службата използвала специални разузнавателни средства и вчера депутатът е задържан..." - пише по темата в. „24 часа".

 

В. „Труд" също публикува информация по темата: "Такова чудо не ми се е случвало и дано не се случи на други хора", заяви в Монтана собственикът на изнудваната от депутата Димитър Аврамов фирма, цитиран от "Дарик". Народният представител поискал 100 000 лева, за да осигури политически чадър над изнудваната фирма и тя да няма проблеми с областната служба и с кмета на селото при разпределянето на земята... Първите 50 000 лева са били занесени в дома на депутата от служител на фирмата по време на проведената снощи специализирана акция. Историята започнала в началото на юли, когато две арендаторски фирми се сбили за реколтата от блок с рапица в местността Жидовица, в землището на село Стубел. Единият от земевладелците още тогава подал сигнал до Министъра на земеделието и горите и директора на Националната служба "Земеделие" за нарушения от директорката на областна служба "Земеделие" в Монтана при разпределението на земята в Стубел. Министър Мирослав Найденов тогава коментирал случая като "балкански нрави". По същото време ощетеният арендатор подал сигнал и пред ДАНС. Според собственика на фирмата директорката на областна служба "Земеделие" е укрила доброволната делба за землище Стубел, в която участва и фирма "Игал", свързана с народния представител Димитър Аврамов. Целта била да се присвоят европейски субсидии в размер на 40 000 лева. Изнудваната фирма има да получава субсидии за 3 милиона лева, за 130 000 декара, за стопанската 2010-2011 година, които не са изплатени..."