На лов за туристи: опит от напредналите

България все още не е приела и не е въвела някои от често ползваните практики в Западна Европа, където правят по-добри пари от туризъм, смята Красен Русев, преподавател в Международния колеж в Добрич

На лов за туристи: опит от напредналите

В Швеция са изградени над 2000 тематични паркове, което буквално означава, че всяка община има такъв. Това обикновено е макет, модел на общината и там се показват всички забележителности, които районът притежава: занаяти, обичаи, ритуали. Учениците често прекарват там, в открити уроци на живо се срещат с бита на хората и т.н.  Холандия  пък въведе репликите – няма нужда да се инвестират 300 милиона евро и да се възстанови крепостта Калиакра, много по-лесно е за 2-3 милиона да се направи една реплика, на височина 2 – 2,2 метра и цялата крепост, с всичките й сгради да се разположи така, че туристът да може да ги обиколи. Това са пластмасови макети, красиви, естетични, устойчиви на капризите на времето. Това ти дава ясна представа за атмосферата, усещаш цвета и колорита на тази крепост.



В Добрич трябва да се направи един музей на древните цивилизации, освен другите дадености, които имаме, като къщите на Будевска и Йовков, възрожденската къща и т.н. На територията на областта туристите годишно са около 300 – 400 000, но могат да се привлекат и от варненските курорти и ще надхвърлят милион. 10% от тях, ако посещават и  плащат по 5-10 лева за вход, аз си мисля, че в Добрич могат да влизат няколко милиона приходи всяка година от тази атракция. Идеята е виртуално да се покажат цивилизацията в Дуранкулак, голямата крепост Залдапа, която е била римски отбранителен форт, другата огромна крепост, Палматис и т.н.
Освен това може да се направи уличка на хляба, панаир на хляба.


Що се отнася до селския алтернативен туризъм, в момента Местната инициативна група на община Добричка разполага с 2 милиона лева, които трябва да се усвоят до следващия декември. Единият от вариантите е за туристически дейности. Проектите не се финансират на сто процента, но се пишат безплатно от общинските служители, необходимо е само да представиш бизнес идеята си.