Три дами се отличиха в първата работилница по творческо писане за младежи в Албена

Младите автори писаха по темата „Сподели лятото“ във финалната задача

Три дами се отличиха в първата работилница по творческо писане за младежи в Албена

Представители на Нов български университет, Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Университета за национално и световно стопанство премериха сили в състезание по оригинално писане по време на първия workshop по творческо писане за младежи, организиран от курортен комплекс „Албена“.


 

Маргита Тодорова, директор „Маркетинг и продажби” на „Албена” АД, поздрави участницитеМаргита Тодорова, директор „Маркетинг и продажби” на „Албена” АД, поздрави участниците

 

Младите автори имаха възможност да работят с едни от най-успелите и утвърдени писатели, преподаватели и журналисти у нас. Събитието включваше лекции и практически занятия по поетическо и публицистично писане, писане на сценарий, роман и разказ и изпълнение на финална творческа задача. Поетите Владимир Левчев и д-р Йордан Ефтимов бяха лектори на панела за поезия, а дългогодишния главен редакор на сп. Playboy и настоящ на сп. Biograph Георги Неделчев сподели опита си в публицистиката.

 

Йордан Ефтимов работи с курсистите по време на първата лекция по „Поетическо писане”Йордан Ефтимов работи с курсистите по време на първата лекция по „Поетическо писане”

 

Курса по писане на сценарий беше под ръководството на  главните сценаристи на хитовия сериал „7 часа разлика” Милена Фучеджиева и Любен Дилов-син. Носителят на наградата ВИК за 2005 г. Емил Андреев разкри опита си в един от най-атрактивните художествени жанрове – краткия разказ. А най-успешната жена романист у нас Людмила Филипова, автор на 7 бестселъра, заедно с доц. д-р Иван Иванов от Софийския университет „Св. Климент Охридски” имаха нелеката задача да дадат практически знания на студентите как се пише в най-популярния жанр – романът.

 

Лекторите споделиха много от личния си опит, дадоха практични съвети на участниците и им поставяха задачи, които да провокират мисленето и креативността на младите автори. Младежите имаха възможност да задават въпросите си и да общуват в неформална обстановка с популярните си ментори. Работилницата по творческо писане завърши с изпълнение на творческа задача на тема „Сподели лятото“, по която писаха всички участници. Те имаха възможност да избират дали да пишат в категориите поезия или проза, а критериите, по които ги оцениха бяха интерпретация на идеята, оригиналност, работа по стила, композиция и структура, грамотност и чувство за хумор.

 

Журито оценява финалната задача на тема „Сподели лятото”Журито оценява финалната задача на тема „Сподели лятото”

 

Всички показаха изключителни умения и много интересни интерпретации на темата. Журито единодушно отличи на I място Марианна Георгиева с творбата “Simply Heaven”, второ място беше отредено за Валентина Маринова „Лято в дванайсет“ и трето за Светослава Койнова, която стана финалист с разказа си „Сподели лятото“. Организаторите планират да поставят началото на ежегодна младежка програма, която да доведе до откриването на новите български писателски таланти.