Трескава подготовка тече за домакинството на офф-роуд състезанието в Добрич

Четвърти кръг от шампионата на България по офф-роуд ще се проведе в Добричка област от 26-ти до 28-ми октомври. Организатор на проявата е Автомобилен спортен клуб Добрич. Членовете му разчитат и на подкрепата на публиката.

Трескава подготовка тече за домакинството на офф-роуд състезанието в Добрич

Офф-роудът е сравнително нов вид спорт за България. Но, за да се запалиш по него е необходимо да знаеш условията. За правилата на играта си говорим с Христо Калинков, който от 4 състезания има две победи и сребро.

 

В клас Т1 могат да участват автомобили без ограничения в доработките, т.е. можеш до вземеш емблемата на една кола и да я сложиш на съвсем различна. В клас Т2 са серийни автомобили: нямаш право да сменяш двигател, нямаш право да сменяш спирачна система. Имаш право на точно определени промени, които да извършиш, като например дублиране на амортисьори, софтуерна да повишиш мощността на двигателя.

 

p9060078_600

 

Роул кеч - клетката от тръби е задължителна за всички класове – нейната функция е да укрепи купето отвътре, за да предпази състезателите при обръщания. Задължителни са още противопожарната система, каските, спортните седалки. Воланът може и да не се сменя, т.е. всичко, което не е описано изрично, че може да се направи, е забранено. Това са и правилата на международната федерация – ФИА.


Първият легален шампионат по офф-роуд в България се провежда през 2008 г. Тогава излиза Правилник от ФИА, определят се класовете и се регламентират състезанията от шампионата. Всички права и състезания принадлежат на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС), както във всички останали спортове, но е имало през годините нарушители, които се опитват да организират състезания на своя глава, без да плащат членски внос на оторизирания орган. Това обаче е наказуемо.

 

p9060055_600


Правилата са строги: само наказанието за един пропуснат знак „Стоп” е 30 минути. Пропускането на контрола – виртуална или физическа, също се наказва, но вече с 2 часа. Така за всяка хитринка, която правиш, получаваш минуси. В крайна сметка 15-минутно предимство за пренебрегване на правило се изтрива от  наказанието, дори си на червено. Калинков няма нито едно наказание досега, оттам са и големите му разлики с по-няколко часа актив пред следващия финиширал.


Ограничение във възрастта на състезателите няма. Трябва да имаш шофьорска книжка и лиценз за пилот.

 

p9060077_600