Над 150 акта съставиха инспектори по храните миналата седмица

4649 проверки са извършени от инспектори на Българска агенция по безопасност на храните в цялата страна. Продължават и проверките в морските курорти

Над 150 акта съставиха инспектори по храните миналата седмица

Продължават засилените проверки в морските курорти в областите Добрич, Варна и Бургас. За периода от 16 до 20 юли включително, инспекторите към съответната Областна дирекция по безопасност на храните са извършили 320 проверки. При проверките са издадени 33 предписания и са съставени 12 акта за установяване на административно нарушение. Възбранени и бракувани са 17 килограма извара.


 

За периода 13 - 19 юли, инспекторите от отдел „Контрол на храните” към ОДБХ - Добрич извършиха проверки на 27 заведения за обществено хранене и 10 търговски обекта за храни. Издадени са 6 предписания. Най-често констатирани нарушения са по сградов фонд и документация. Проверени са и 4 обекта предлагащи оферти за почивка „all inclusive”. Не са установени несъответствия. Жалби в приемната в Албена не са постъпвали.


За периода от 16 до 20 юли, инспектори към Българска агенция по безопасност на храните извършиха 4329 проверки по официален текущ контрол в цялата страна. В резултат на проверките са издадени 420 предписания, съставени са 140 акта за установяване на административно нарушение, възбранени и бракувани са 399,66 килограма хранителни продукти. Един обект е с наложена мярка за временно преустановяване на дейността.

 

Добричките инспектори извършиха 152  проверки в обектите на търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни. В резултат на проверките са издадени 21 предписания и са съставени 3 акта за установяване на административно нарушение. Най-често срещаните нарушения са свързани с пропуски в системите за самоконтрол, липса на етикетировка, неправилно съхранение на храни, храни с изтекъл срок на съхранение. Възбранени и насочени за унищожаване – 5 кг. храни от животински и неживотински произход с изтекъл срок на годност, етикетировка и маркировка.


Във връзка със Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България, за изминалата седмица в област Добрич са издадени 24 сертификата, за общо 10.1 тона оранжерийни краставици, 7.25 тона оранжериен и 11.4 тона полски пипер и 1.2 т оранжерийни домати.