Взривът в Бургас - задействан дистанционно; дебатите по вота на недоверие преминаха вяло...

Атентатът в Бургас остава сред водещите теми на всекидневниците, които цитират версия на свидетелка на атентата, че взривът е задействан дистанционно

Взривът в Бургас - задействан дистанционно; дебатите по вота на недоверие преминаха вяло...

По думите на Галит Коланги, която в момента се лекува в клиника по изгаряния след терористичната атака, след като израелските туристи са се качили в автобуса към превозното средство се е приближил непознат мъж. Мъжът е извадил няколко чанти от багажното отделение на автобуса, а след това е сложил своя чанта. Част от туристите са видели какво се е случило и са настояли мъжът да махне своя багаж и са започнали да спорят с него. Докато спорът е продължавал е избухнал взрив. Галит предполага, че съучастник на терориста, който е наблюдавал какво се случва от разстояние, е задействал бомбата с дистанционно управление." - пише „Стандарт".


„Вдовицата на един от израелските туристи, загинали при атентата в българския град Бургас, твърди, че няколко минути преди взрива съпругът й се е скарал с терориста заради мястото в багажното отделение на автобуса, предаде „Нюз ру".

„Гилат Кулангия, която е свидетелка на терористичния атентат на летището в Сарафово, твърди, че малко преди експлозията камикадзето се скарало със съпруга й Ицик и с негов приятел на име Амир Менаше. В този момент пък някой активирал бомбата с дистанционно. Това съобщи израелският телевизионен канал "Channel 2" . При спора между тримата атентаторът успял да измъкне куфарите им от багажника на автобуса и да постави там своя багаж.

"В този момент някой активира с дистанционно бомбата", споделя Куланги пред следователите. "Той пристигна до автобуса, изблъска куфарите им навън и си намести своя. Започнаха да се карат и тогава неговият "оператор", който ги е наблюдавал от разстояние, активира експлозива", разказва още дамата." - информира „Труд".

„След взрива и двамата близки на Кулангия са загинали. Жената е била с тежки наранявания и е била настанена в болницата "Шеба" в Тел Ашомер. На този етап разследващите  проверяват и от други източници, за да са сигурни, че думите на жената са достоверни. Според израелските медии фактът, че атентаторът е опитал да наеме автомобил, доказва, че той не е имал намерение да се самоубие.

Според вестник "Дейли Мейл" тероризмът е една от най-големите заплахи за Олимпиадата в Лондон." - „24 часа".

„Извършителят на атентата срещу еврейски туристи на бургаското летище, при който загинаха 7 души, е пристигнал в България от страна членка на Шенгенското пространство. Използвал е услугите на авиокомпания. Това е последната версия, по която работят службите, и хората, които бързат да говорят, че България не е надеждна граница на Шенгенското пространство, трябва да се замислят дали няма да се окаже обратното. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща със съветника на президента на САЩ Барак Обама по националната сигурност и борбата с тероризма Джон Бренън. Посещението на Бренън мина под знака на течащото разследване, в което участват и американски служби, но е било планирано отдавна и е включвало въпроси и около енергийната сигурност у нас.

Борисов отказа повече подробности за страната, от която е пристигнал терористът и обяви, че е призовал израелския премиер Бенямин Нетаняху също да не прибързва с изводите..." - съобщава в. „Сега".

 

В. „Дневник" публикува интервю с доктор Бенедета Берти, научен сътрудник в Института за национални стратегически изследвания (INSS) към университета в Тел Авив, не изключва идеята, че на територията на България има клетка на "Хизбула": "Знаете, че "Хизбула" има агенти и действаща мрежа извън Ливан. Те съществуват в други части на света, включително Източна Европа. Например знаем, че в Германия провеждат кампании по набиране на средства. Знаем и за подобна активност в Южна Америка, в т.нар. тройна граница (точката, където се събират границите между Аржентина, Парагвай и Бразилия и има арабско малцинство - бел.ред.). Има и свързани с "Хизбула" кампании за набиране на средства в САЩ. Така че като цяло знаем, че това е една много прецизна организация, която съществува в Западна и Източна Европа. Досега присъствието им е най-вече за логистика и набиране на средства, а не извършване на екстремистки операции. Въпреки това има провалени заговори, например в Азербайджан. Идеята, че има клетка на "Хизбула" в България не е налудничава, тя наистина може да съществува. Какво значи това обаче? Че има цяла организация с офис и секретарки? Не, разбира се, това са просто хора. Така че не бих преувеличавала подобен факт. От другата страна е иранската Революционна гвардия, която би действала като чужд агент на българска територия, но аз не бих се притеснявала от Иран, а от други държави, които биха имали чужди агенти, възможно е да съществуват шепа такива хора. Не знам дали са избрали специално България, по-скоро са разглеждали редица държави. Това не е първият случай, в който се случва нещо подобно - имаме провалените заговори в Тайланд и Кипър, преди това бяха предотвратените нападения в Мароко, Турция, Канада... Ако това наистина е "Хизбула", от години те са се опитвали да намерят държава и сигурно става дума за комбинация от фактори - имали са хора в страната, направили са проучвания, намерили са слабо звено - което в случая беше сигурността на летището - и са решили да отидат там. Но държавата ви е в компанията на друг голям брой държави." - коментира доктор Бенедета Берти.

 

Предстоящият вот на недоверие срещу правителството също е детайлно отразен от  всекидневниците.

„Опозицията и управляващите за пореден път си размениха критики за това кой е по-виновен за негативните оценки на Европейската комисия. Дебатите по искания вот на недоверие към правителството се провеждат в отсъствието на премиера Бойко Борисов. В залата са вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов и колегите му Диана Ковачева, Аню Ангелов, Николай Младенов и Томислав Дончев. По време на дискусиите за вота на недоверие от ГЕРБ и БСП се замеряха с фрази от последния доклад, както и от предишни доклади и всеки изтъкваше с какво се е провалил опонентът му. От десницата отново казаха, че и едните, и другите са виновни, заради което няма да участват в гласуването и опитите на всеки да скрие провалите си. Според тях всички трябва да седнат и заедно да изработят необходимите реформи по препоръките на Брюксел." - пише „Дневник".

 

„Говорилнята на петия вот на недоверие - от химерата Шенген до паметник на Цветанов" - обобщава „24 часа". "Министър Ковачева и колегата й Николай Младенов взеха думата. И двамата преповториха с клиширани и заучени фрази тезата на кабинета, че вина носи тройната коалиция за негативния доклад. Като основен виновник те посочиха Висшия съдебен съвет, част от чийто състав е избиран от миналото правителство.Започнаха дебатите по вота на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов, внесен от 74 депутати от БСП, ДПС и независими за "провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи". Искането за оставка на правителството подкрепят БСП, ДПС и „Атака". Те имат общо 85 депутати, което е далеч по-малко от необходимите 121 народни представители. Това е петото искане на недоверие към правителството на ГЕРБ, но предишният вот - за АЕЦ "Белене", се провали, след като "Атака" оттегли подписите си. Последният обсъждан вот на недоверие беше преди година - отново "заради провал на вътрешната политика и срещу вицепремиера Цветан Цветанов". В залата не присъства премиерът Бойко Борисов. Кабинетът е представен от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на правосъдието Диана Ковачева, министъра на отбраната Аню Ангелов. Първи поясни мотивите за внесения вот лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Преди всичко трябва да е ясно защо се внася този вот на недоверие. Мнозина казват, че вотът е заради доклада на Европейската комисия. Това е така, но и не е така. Така е, първо, защото никога досега в доклада на ЕК не е имало толкова тежки, убийствени, политически характеристики за България. Различен е езикът на доклада, той не е експертен, а политически, посочи Станишев. Второ, този вот е заради доклада на комисията, защото се удължава за неопределено мониторинга над страната. Това е провал на правителството на г-н Борисов, заяви лидерът на БСП...

Очаквахме стратегическата цел да е Шенген. Резултат на управлението на това правителство е прякото политическо последствие за страната, че Шенген се превръща в химера. Това е темата на днешния вот. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан по време на разискванията по петия вот на недоверие към правителството на премиера Бойко Борисов, който депутатите разискват. Всяко правителство реализира стратегическа цел, това на Иван Костов, правителството на НДСВ и ДПС осигури членство на страната в НАТО и осигури присъединителния процес, посочи той. Правителството на БСП осигури членство в ЕС, допълни Местан...

Днешният ден ще мине под надслова: „кой е по-виновен - ГЕРБ или БСП?" И ГЕРБ, и БСП са виновни. Това каза съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров, по време на разискванията по петия вот на недоверие към правителството на премиера Бойко Борисов. По думите на Димитров, има много критичен европейски доклад. Сега се плаща сметката за това, че ключови реформи не бяха направени, посочи политикът..."

„Докато опозицията и управляващите се караха от парламентарната трибуна в дебатите по вота на недоверие, в кулоарите си стиснаха ръцете за състава на новия Висш съдебен съвет (ВСС), научи "Труд".  Имената на кадровиците на Темида, от които в следващите години ще зависи бъдещето на всеки съдия и прокурор в държавата, бяха съвсем безпринципно уточнени на тъмно между парламентарните сили.  Имената бяха умишлено крити, въпреки че вчера изтече срокът за внасянето им в деловодството на парламента. В 17,30 ч вчера там нямаше постъпили предложения. Вечерта бяха внесени общо 16 номинации. Парламентът трябва да избере 11 от 25 членове на ВСС. "Труд" научи, че от "квотата" на ГЕРБ влиза Светла Петкова от Върховния административен съд, много приближена на номинирания от сините конституционен съдия Владислав Славов. Освен нея управляващите предлагат Валентина Драганова от Върховната административна прокуратура, бившата съдебна инспекторка Мария Кузманова, окръжната съдийка от Варна Каролина Михайлова и Соня Найденова от Софийския градски съд. ГЕРБ лансират и своята депутатка Юлияна Колева. "Труд" научи, че освен нея още един народен представител от управляващите - Ивайло Тошев, се готви да се кандидатира за член на ВСС. Негови колеги разказаха, че той дори събирал подписи в своя подкрепа с благословията на своя влиятелен приятел в пленарната зала - Тодор Димитров. В подписката дори участвал шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, без да разбере, че за Тошев няма подкрепа от вицепремиера Цветан Цветанов, без когото нито една номинация не можела да бъде внесена. Основният аргумент срещу избирането на Тошев бил, че той е познат в обществото преди всичко с това, че е един от групата на 17-те избраници, които преди време се наредиха на опашката за безплатен телефон "Верту". В края на краищата Тошев бе номиниран... Дебатите по вота по същество започнаха в 13 ч и приключиха точно в 17,10 ч. Премиерът не дойде. В кулоарите интерпретацията бе, че е оставил Цветанов "да се оправя сам". Честта на властта браниха министрите на външните работи Николай Младенов и на правосъдието - Диана Ковачева, а дискусията закри вицепремиерът Цветан Цветанов. Гласуването на петия вот на недоверие ще е в четвъртък..." - съобщава „Труд".

„Министрите на вътрешните работи Цветан Цветанов, на правосъдието Дияна Ковачева и на отбраната Аню Ангелов чуха велите дебати по вота на недоверие, внесен от БСП и ДПС.

Скучен и вял се получи вчерашният дебат в парламента по вота на недоверие към правителството за провала в областта на правосъдието и вътрешните работи. Продължилите над 4 часа разисквания не вдъхновиха дори инициаторите на вота - БСП и ДПС. Опозиция и управляващи се замеряха избирателно с цитати от докладите на ЕК по двете критични теми. Сблъсъкът бе около това чий прочит на последния мониторингов доклад за 5 г. назад ще надделее - този на БСП и ДПС, според който Брюксел ни вдига червен картон, или този на ГЕРБ, според който Еврокомисията хвали правителството, че в ключови моменти "показва силна воля за постигане на дълбока и трайна реформа". Строго специфичната терминология и еврократският език направиха дебата неразбираем за широката аудитория. Четвъртият по ред вот на недоверие ще се гласува в четвъртък. От БСП и ДПС преповториха оценките си за провала на правителството в правосъдието и вътрешните работи. Подчертаха, че от Жан Виденов насам това е първият кабинет, който не реализира европейската си цел - влизането в Шенген. Според опозицията се поставя под въпрос изобщо капацитетът на България да решава сама проблемите си. И се удължава за неопределено време действието на механизма за наблюдение и оценка на напредъка ни в областта на правосъдието и вътрешния ред. "Верни се оказаха слуховете, че от края на м.г. правителството на Бойко Борисов вече не се ползва с доверието на ЕС", констатира Сергей Станишев. Христо Бисеров от ДПС обвини присъстващия в залата вътрешен министър Цветан Цветанов за опитите му да превърне съдебната власт "в скачен съд на МВР". "ГЕРБ губи двете средни букви в абревиатурата си, защото при нейното управление България се деевропеизира", заключи зам.-шефът на ПГ на ДПС Лютви Местан. Критиките на БСП и ДПС обаче бяха притъпени от собственото им признание, че те също носят вина за някои наследени проблеми..." - пише „Сега".

 

В. „Стандарт" публикува информация, потвърждаваща наличието на опасен дезинфектант в хранителни добавки: "Официалните проби, взети от Българска агенция по безопасност на храните и изследвани в акредитирана лаборатория в Хамбург - Германия, потвърдиха наличие на неразрешен за влагане в храни дезинфектант в хранителните добавки Цитрогард и Цитросепт джуниър плюс - произведени от Цитросепт ЕООД и Цитрогард ЕООД. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). След получен сигнал по-рано този месец, за наличие на дезинфектант в хранителните добавки Цитрогард и Цитросепт джуниър плюс, Българска агенция по безопасност на храните възбрани цялото налично количество от добавката в страната. Бяха взети официални проби от инспектори на БАБХ и изпратени за лабораторно изследване в акредитирана лаборатория в Хамбург. Резултатите потвърдиха наличие на Бензетониум хлорид, неразрешен за влагане в храни дезинфектант. „Ще информираме прокуратурата, тъй като за мен това е криминално деяние" допълни д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на БАБХ. Преди три седмици Българска агенция по безопасност на храните предприе действия по изтеглянето на всички налични количества от хранителните добавки Цитрогард и Цитросепт джуниър плюс от търговската мрежа, към момента са изтеглени близо 5000 опаковки, които ще бъдат унищожени. По случая се води разследване и от Икономическа полиция и Прокуратура. Всички потребители, които са закупили от хранителните добавки Цитросепт джуниър плюс и Цитогард, произведени от фирмите Цитросепт ЕООД или Цитрогард ЕООД, да се въздържат от консумация."