Възраждат студентската универсиада в Албена

Възраждат студентската универсиада в Албена
Лятна универсиада Албена’ 2012 ще се проведе от 28 август до 2 септември в курортен комплекс Албена. Тя се организира от Асоциацията за университетски спорт „Академик” със съдействието на Министерството на физическото възпитание и спорта, съобщи Златко Джуров – председател на АУС „Академик”.

Това е първото събитие, което организира Асоциацията, след като лицензът й бе подновен. Той беше отнет заради натрупани задължения в следствие на разцеплението й през 2006 г., когато бе създадена алтернативната Българска асоциация за студентски спорт.

 

„След много усилия вече има законен университетски спорт, ще се реализира държавният спортен календар, ще се провеждат всички състезания на трите нива – масов спорт, университетски клубен спорт и участия на универсиади и световни първенства. В лицето на министър Свилен Нейков и неговия екип беше изградена стратегия, как да се възроди АУС „Академик” и отново да изпълнява своите задължения”, заяви Златко Джуров.

 

Заместник-министър Иван Ценов изрази удовлетворението си от факта, че АУС „Академик” съществува вече като организация, която ще върши своята работа и ще развива студентския спорт у нас на нужното ниво.

 

В Лятна универсиада Албена’ 2012 студентите ще се състезават в 5 вида спорт – плажен футбол, баскетбол 3х3, плуване, плажен волейбол и плажна щафета. До момента 48 отбора от 17 висши училища са подали заявки. Организаторите очакват новия световен шампион по баскетбол – отбора на Сърбия, да потвърди участието си в Универсиадата.

 

В плановете на АУС „Академик” е България да кандидатства за домакин на Европейски студентски игри през 2016 г.

 

_mps6570_600 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+