Преглед на печата

Скандал в парламента: Зам.- кмет с увреждане остана без достъп в НС; Намаляват тарифите за фотоволтаици

Преглед на печата

24 Часа

Скандал в парламента: Зам.- кмет с увреждане остана без достъп в НС

Скандал беляза заседанието на социалната комисия към парламента, която трябваше да изслуша днес двама министри заради случаите на СПИН в столичния дом за деца "Асен Златаров". Поканени бяха вицепремиерът Цветан Цветанов и социалният министър Тотю Младенив, но те не се явиха.
Зам.-кметът по социалните въпроси Албена Атанасова, която е в инвалидна количка, не можа да се качи до зала „Изток" в Народното събрание, където трябваше да се проведе изслушване по проблемите на дома за деца "Асен Златаров" в кв."Надежда".

Новинар

Намаляват тарифите за фотоволтаици

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) иска да се намалят тарифите за фотоволтаици. Целта е да не се стигне до ново повишение на цената на тока заради зелената енергия. Резултатът от това решение ще се усети в бъдещи периоди, но е провокирано от бързото намаляване на цената на фотоволтаичните панели, обясни председателят на комисията Ангел Семерджиев.

Стандарт

 

Кабинетът даде 170 хил. за берачите в Швеция

Кабинетът отпусна 170 хил. лв., за да бъдат върнатите в България ромите берачи, останали без работа и покрив в Швеция. Миналата седмица близо 200 роми се събраха пред българското посолство в Швеция, за да молят за подслон и помощ да се върнат в България. Те били измамени, че в скандинавската държава ще работят като берачи на боровинки.
"Премиерът разпореди да се започнат бързи действия за подвеждане под отговорност за трафик на хора на тези, които са подвели сънародниците ни и са ги пратили към Швеция без договори и без ангажименти за извършване на работа", каза външният министър Николай Младенов. В понеделник стана ясно, че полицията в Стокхолм е арестувала 43-годишен българин по подозрение, че е подмамил ромите за работата.

Дума

Заради разпокъсаното земеделие ядем турски и гръцки зеленчуци

Българинът яде гръцки и турски плодове и зеленчуци и основната причина за това е разпокъсаното земеделие. Това обясни Георги Ралчев, началник на отдел в Дирекция "Растениевъдство" в Министерството на земеделието и храните, пред БТА вчера. Според него няма как с еднолични стопанства да влияем на пазара и да сме адекватни на механизмите, които Гърция и Турция прилагат, за да търгуват продукцията си от плодове и зеленчуци.
По думите на Ралчев изход от ситуацията са големите сдружения на производители, които да инвестират в постигането на ниска себестойност на продукцията си. Друга част от проблема е липсата на инвестиции в сектора, което се е превърнало в традиция у нас.

Труд

 

Президентът с бонус от 1 млн. лв.

Почти 1 млн. лв. върху бюджета си за 2012 г. ще получи администрацията на президента Росен Плевнелиев, реши правителството. "Средствата са предвидени за обезпечаване през настоящата година на изпълнението на международната програма на президента, в т.ч. и за транспортни разходи", пише в мотивите.
Според закона за бюджета на администрацията на Плевнелиев се полагаха 4,136 млн. лв., а с новата сума издръжката на президента ще мине 5 млн. лв. От кабинета на президента обясниха, че досегашната издръжка просто не е била достатъчна.