Преглед на печата

Бургаският атентатор е бил в България преди 5 години, ГЕРБ питат БСП кой ще плаща за „Белене”, нови обвинения срещу Любомир Павлов

Преглед на печата
Съботните вестници съобщават, че извършителят на атентата в Бургас е пребивавал у нас преди 5 години с фалшивата си шофьорска книжка.

„Фалшивата шофьорска книжка, намерена у атентатора от бургаското летище, е засечена през 2007 г. в Пловдив. Това е казал вътрешният министър Цветан Цветанов пред депутатите на закритото заседание на парламента вчера, на което бяха изслушани данни за терористичния акт, при който загинаха петима израелски граждани, българският шофьор на автобуса и атентаторът. Цветанов признал, че не е ясно дали фалшивата шофьорска книжка е била използвана от същия човек. От думите му се разбра, че заподозреният за атентата на 18 юли е влязъл в България на 29 юни през Варна и три пъти наемал автомобил под наем, с който обикалял Бургаска област.
Шефът на ДАНС Константин Казаков обяснил, че в агенцията нямало сигнал за готвен терористичен акт. Началникът на разузнаването Драгомир Димитров обаче изпаднал в противоречие, като обяснил, че службата не е получавала сигнали за заплахи, но е работила по такива.
Депутати от опозицията разказаха, че в данните, изнесени от Цветанов, нямало нищо ново. Според тях не е имало нужда от закрито заседание, при положение че повечето от информацията вече е била оповестена пред медиите. Цветанов продължил да поддържа версията, че атентатът е дело на камикадзе, макар свидетелските показания да сочат, че става дума по-скоро за взрив от дистанция. В парламента упрекват службите от сектора за сигурност, че не са взели достатъчно мерки за охрана на туристите от Израел, при положение че наскоро подобни атентати е имало и в други държави...
Депутатът от ДПС Камен Костадинов каза, че от движението са поставили въпроса за отваряне на службите към представители на малцинствата у нас. Според него това ще е гаранция за недопускане на подобни инциденти. Костадинов смята, че трябва да се преразгледа бюджетът на сектора за сигурност.
Лидерът на ДСБ Иван Костов посочи, че по силата на много международни документи България трябва да даде най-висок приоритет на превенцията срещу тероризма. Вместо това обаче в годишния доклад за състоянието на националната сигурност е даден най-висок приоритет на борбата с корупцията, докато за тероризма има едно изречение." - пише в. „Сега".

В. „Дневник" също отделя масто на темата:
"Атентаторът влязъл в България на 29 юни във Варна и три пъти наемал автомобил под наем, с който обикалял в Бургаска област, разказаха депутати. Не станало известно откъде пристига в страната, но от разказите на Цветанов разбрали, че "живее в ЕС, но от 20 години не живее в ЕС".
От директора на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Константин Казаков депутатите научили, че няма сигнал за предстоящи заплахи, нито са получавали такива за атаката на 18 юли. Шефът на Националната разузнавателна служба ген. Драгомир Димитров пък казал, че през 2012 г. не са получавали сигнали за заплахи, но се работи по всички сигнали.
Тази информация била единственото ново нещо, което депутатите научили по време на изслушването...
Дискусиите продължиха близо два часа като народни представители разказаха, че вътрешният министър си е изпуснал доста сериозно нервите след забележка на депутата Атанас Мерджанов (БСП). Докато Цветанов обяснявал плановете за изработване на специални закони за службите, на които трябвало да се осъществява парламентарен контрол, Мерджанов не се сдържал и го репликирал от място, че канят вицепремиера във вътрешната комисия, а той не идва.
Това очевидно изнервило Цветанов и той разпалено започнал да крещи и да удря по трибуната като за пореден обявил, че нищо не било направено по този въпрос през последните 20 години и попитал къде са предложенията на БСП за закон за разузнаването, разказаха депутати. Наложило се председателят на парламента Цецка Цачева да го прекъсни и набързо закрила дискусията..."

„На излизане от залата, председателят на ДАНС Константин Казаков лаконично заяви, че всички служители на спецагенцията са много добре подготвени и са изпълнили задачите си.
Каквото е трябвало сме го дали, казали сме го, предполагам, че ще бъдат взети необходимите мерки. Каквото имаше всичко съм докладвал и на Консултативния съвет и в пленарна зала. Ще бъдат предприети такива мерки, те се и предприемат непрекъснато. Смятам, че службите и всички служители са много добре подготвени, работим много добре с партньорски служби и смятам, че от оперативна гледна точка си изпълняваме задълженията, каза Казаков.
Най- критичен към чутото беше съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, който обвини Кабинета, че е подценил опасността от терористичен акт.
Да знаете, че тези неща не се случват изненадващо. Това не може да изненада никой в свят, в който тероризмът е сложил такъв тежък отпечатък след 11 септември 2001 година. Тези хора, които ни управляват не са в състояние нито да разберат отговорностите си, нито да вземат задължителните мерки. България е подписала споразумение, внедрила е съответни механизми и е длъжна да ги прилага. Тя е спряла да го прави. Това се е случило, коментира Костов...
Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев защити работата на полицията и разследването. По думите му всяко обвинение, че подобно престъпление може да бъде предотвратено, граничи с популизъм..." - в. „Стандарт".

"Депутати предадоха и думите на вътрешния министър, че терористът е живял в държава от ЕС. 20 г. преди това обаче бил извън Европа. "Не разбрах какво точно каза Цветанов - хем 20 г. живял в съюза, но не е бил там", разказа обаче друг избраникът.
"България се оказа държава със система за сигурност, която лесно може да бъде пробита. Дори и тогава, когато е налице информация от партньорски служби, съдържаща предупреждения за възможни атаки", заявил в мотивите за исканото закрито заседание зам.-шефът на лявата ПГ Ангел Найденов...
Ясен намек, че разполага с данни за конкретен сигнал преди трагедията в Бургас, направил членът на парламентарната комисия за контрол над ДАНС Димитър Дъбов. Той попитал вътрешния министър дали има постъпила информация 24 часа преди атаката. Цветанов не отговорил конкретно, разказаха депутати. Но казал, че имало следа в нощта след атентата. В 2,30 ч след полунощ спешно било поискано разрешение за подслушване на телефон на заподозрян във връзка с взрива, обявил Цветанов. Дежурният съдия в Софийския градски съд обаче отговорил, че искането може да се придвижи след 8 часа сутринта.
Цветанов не отговорил и на въпросите на Дъбов дали според разследването бомбата е внесена през границата ни, или е направена тук, както и на какво основание чужди служби изнасят веществените доказателства..." - информира в. „24 часа".

Труд" също помества публикация по темата:
„Атентатът в Бургас е бил целенасочено подготвян в продължение на години и не беше насочен срещу нас, обяви министърът на външните работи Николай Младенов в сутрешния блок на Нова телевизия.
По думите му терористичният акт е бил знак за Израел, за да се покаже, че до израелските граждани може да се стигне във всяка точка по света.
"Нашата външна политика няма нищо общо с този атентат. Ако беше така, цел на терористите щеше да е наш обект както в Кербала", обясни министърът.
"Когато търсим отговори на въпросите, трябва да имаме доверие в собствените си институции, че ще си свършат работата", каза още Младенов."

Всекидневниците продължават да следят и темата за АЕЦ „Белене".

„БСП внесе в Народното събрание 773 447 подписа към искането за свикване на референдум "за" или "против" строителството на АЕЦ "Белене". До три месеца парламентът трябва да се произнесе дали да се свика допитване по предложения от левицата въпрос "Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадката в Белене?".
Събраните подписи, ако се окажат валидни над 500 хиляди, правят задължително провеждането на референдум, като Народното събрание има възможност да редактира въпроса, без да променя смисъла му. Подписката трябва да бъде изпратена от председателя на парламента за незабавна проверка на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО).
Според ограниченията в закона, на допитване не могат да се подлагат въпроси от компетентността на Великото Народно събрание, за размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните плащания и вноски, за държавния бюджет, за вътрешната организация и дейност на Народното събрание. Ограниченията обхващат и други конституционни въпроси, но въпросът за атомната енергетика е допустим.
Вероятно управляващите ще се възползват от възможността да променят въпроса. Една от идеите е например да се попитат хората склонни ли са да се инвестират 20 млрд. лв. от държавния бюджет за втора ядрена централа. Възможно е и направо да отпадне частта за АЕЦ "Белене" с аргумента, че е частен случай. Въпреки опасенията на левицата, че ГЕРБ ще се опита да "осуети" референдума още при проверката на подписите, като окаже натиск върху ГРАО, управляващите са склонни да проведат в края на септември или началото на октомври дебатите и за началото на декември да се насрочи допитването.
Ако въпросът бъде допуснат за допитване, това ще е първият национален референдум у нас след промените от 1989 г. Допитването ще се смята за валидно, ако в него са участвали не по-малко от гласувалите на последните избори за Народно събрание и ако с "да" са отговорили повече от половината. Високата избирателна активност на парламентарния вот през 2009 г. от 60% поставя под въпрос успеха на евентуалния референдум." - пише „Дневник".

"Ако всички 800 000 души подкрепят АЕЦ „Белене", дали всички те са съгласни да дадат по 25 000 - 30 000 лева? Общо взето такава трябва да е сумата от всеки подписал се, за да се строи атомната централа. Това попита министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти по повод подписката на БСП за референдум в подкрепа на АЕЦ „Белене".
По-рано лидерът на БСП Сергей Станишев и други представители на парламентарната група на Коалиция за България внесоха в сградата на Народното събрание папките с подписите на 773 447 български граждани за референдум за АЕЦ „Белене".
„Дори да се построи с тези пари, това не означава, че електроенергията ще е безплатна. Те просто ще са акционери в тази централа и електроенергията пак ще си я купуват, ще печелят от дивидентите, които евентуално ще получават от печалбите на тази централа", добави Добрев.
„Хората трябва да са достатъчно добре информирани, трябва да има един преамбюл на въпроса за референдум, който да казва пред какво решение сме изправени, какви са трудностите и предизвикателствата и кои са нерешените въпроси, защото ако референдумът е успешен и хората кажат да се строи тази централа, която не знаем колко струва - как разбираме колко струва, при положение, че 6 години не можахме да разберем и как я финансираме тази централа", продължи министърът.
„Вместо в момента БСП да разхождат стотици хиляди хора да се подписват на техните подписки, можеха да сложат един единствен подпис и да започнат строителството на тази централа. Обяснението, че ние тогава не сме имали одобрен работен проект и за това не сме подписали договор, е смешно. Договор се сключва на базата на проведена процедура по ЗОП, а не на базата на одобрен проект и като няма одобрен проект, защо подписаха допълнителни споразумения за 1,5 млрд. лева, които ние вече почти платихме", попита още Добрев." - в. „24 часа".

Сред най-отразяваните теми в печата са и поредните обвинения срещу Любомир Павлов.

„Четири нови обвинения за пране на пари и данъчни престъпления получи бизнесменът Любомир Павлов. Собственикът на „Труд" и „24 часа" бе привикан в 9 часа сутринта в Националната следствена служба, след което бе освободен срещу парична гаранция от 100 000 лева.
От Софийската градска прокуратура уточниха пред агенция Стандарт Нюз, че обвиненията са свързани с „Общинска банка", имоти на френската Ривиера и договор за заем. По първото обвинение Павлов отговаря за престъпление, извършено в периода от юни 2007 г. до септември 2008 г.
Става дума за извършени повече от два пъти сделки с имущество за над 20 млн. лева. Бизнесменът е сключил договори за заем, които предоставял на фирмата „Крал Медиа" АД. От държавното обвинение са на мнение, че тези суми са придобити чрез обществено опасно деяние.
Второто обвинение е за пране на пари. По него Павлов отговаря за четири недвижими имота в Кан, където имуществото му е било преобразувано два пъти. От прокуратурата считат, че имотите са придобити чрез пари, докато е бил председател на Надзорния съвет на Общинска банка.
От третото обвинение става ясно, че Павлов е извършил данъчно престъпление през 2011 г. като е декларирал неистина в годишната си данъчна декларация. Вписана е допълнителна сума, за която разследващите са на мнение, че също е обекто на извършена от него престъпна дейност.
Четвъртото обвинение отново е за пране на пари и е от тази година. На 19 юли Павлов е вложил в сейф на Общинска банка над 290 000 евро на името на съпругата си Диляна Грозданова. От прокуратурата твърдят, че тези пари също са придобити от тежко престъпление извършено в качеството му на ръководител на банката.
До момента срещу Павлов бяха повдигнати 3 обвинения - за пране на пари, документна измама и използване на подправени документи. По тях му бе определена мярка за неотклонение „парична гаранция" от 50 000 лева..." - пише „Стандарт".

В. „Сега" цитира реакцията на Любомир Павлов по случая:
"На база на серия лъжи и клевети се възбужда дело, което отдавна е прекратено и аз съм осъдил държавата и се казва, че на база на това и на база на един сейф на моята съпруга Диляна Грозданова, където тя се държи нейни пари, аз съм придобил имоти във Франция.
Това заяви Любомир Павлов, съсобственик на "Медийна група България", предаде репортер на БГНЕС. Павлов бе извикан тази сутрин в националното следствие, за да му бъдат повдигнати обвинения за укриване на данъци и пране на пари. Производството е свързано с нарушенията около Общинска банка. По това обвинение той е с гаранция от 100 хиляди лева.
"Аз, физическото лице - Любомир Павлов нямам имоти във Франция. Имотите са собственост на дружества, някои от които са семейни. Всички те са закупени със заеми, взети и от чужда, и от българска банка. Всичко е финансирано и са обезпечени с първа ипотека", обясни той. "Имам ревизионен доклад, който показва, че за всичките тези години аз не дължа никакви данъци. Аз винаги съм си плащал данъците. Твърдят се неща, които нямат нищо общо с реалността и фактологията", каза още Павлов. Той твърди, че и ТВ 7 е замесена в последното му обвинение. "Всички знаят, че аз съм участвал и помагал, когато се развиваше ТВ 7 и когато Диляна беше там", коментира Павлов..."

В. „Труд" също помества публикация по темата:
„Най-трудно се защитава невинен човек, но съм длъжен да говоря заради мен, семейството ми, медиите, които представлявам. Така Любомир Павлов, съиздател на най-авторитетните български вестници „Труд" и „24 часа", обясни тридесет минутната извънредна пресконференция в БТА.
Той бе категоричен, че в България върви истинска медийна война, но не със средствата на пазара и почтената конкуренция. Според него абсурдните обвинения, които му бяха повдигнати днес, са част от изстрелите в тази война. Павлов на два пъти посочи депутата от ДПС Делян Пеевски като човек, който се интересува от медийния му бизнес - първия път при сделката за ТВ 7, когато той е бил консултант, и втори път при преговори за закупуване на „Труд" и „24 часа".