Гражданската поскъпва отново

Задължителната застраховка за автомобилистите „Гражданска отговорност” ще поскъпва плавно до края на годината. Сред причините за бъдещото увеличение са инфлацията и фактът, че полицата у нас струва значително по-малко спрямо съседни държави като Румъния, Сърбия и Македония.

Гражданската поскъпва отново
Въпреки това заради конкуренцията в бранша не се очаква значителен скок в цената, обясниха застрахователи пред „Монитор”. „До края на годината поскъпването ще е между 5 и 10%”, каза Николай Генчев, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи. В момента офертите за полицата варират в широки граници.
 
Например за автомобили с двигател между 1300 и 1500 куб. см застраховката струва от 180 до 300 лв. През летните месеци обаче не се очаква увеличение на цената на полицата. „Сега не сме в активен сезон и ако има поскъпване, то ще е в края на годината”, коментира Константин Велев, който също е от Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.
 
Той припомни, че традиционно повечето полици изтичат в края на годината и вероятно някои компании ще променят цените точно тогава. Друг фактор за поскъпването на „Гражданска отговорност” са нарастващите суми за обезщетения при катастрофи, причинени от български граждани в чужбина. Затова и някои компании вероятно ще увеличат премията само за полици със сертификат „Зелена карта”.