Нови детайли около бургаския атентатор

Преглед на печата: Разкриват нови детайли около бургаския атентатор, Попова обвини неуспешното правосъдие за кризата, Цветанов иска да е шеф на съвет по престъпността

Нови детайли около бургаския атентатор
Бургаският атентат не слиза от страниците на всекидневниците.

„Нов запис от охранителни камери дава детайлна яснота за лицето на атентатора в Сарафово. Разследващите засега не казват в кой град е засечено камикадзето и кога, предаде БНТ.
Според данните,  камерата е била от тези, които са монтирани от МВР в зоните за виеонаблюдение и е с добра разделителна способност.
Кадрите с образа на терориста са открити през почивните дни. В момента те се използват, за да се завърши с много голяма точност неговата снимка, която се прави по възстановяването на лицето му по време на аутопсията, описания на свидетели и записи от различни охранителни камери.
Тази снимка първо ще бъде пусната за сравнение в базите с данни на Евро-атлантическите служби за сигурност, за да се провери дали лицето не е засичано около терористични организации." - пише в. „Стандарт".

„В Равда най-вероятно е прекарал последната си нощ атентаторът от бургаското летище, казаха запознати с разследването, без да се ангажират с подробности.
Кръгът се стеснил до малкото курортно селище най-вече заради факта, че въоръжен с експлозивите, терористът е наел такси от Равда и с него е стигнал до летището минути преди бомбения атентат на 18 юли.
Цивилни полицаи разпитвали хазяи на малки и големи къщи за гости в Равда за съмнителни, но платежоспособни лица, които са търсели или наемали квартира в дните преди атентата. За проверките в Равда потвърдиха и от полицията, но засега усилията им ударили на камък.
До броени дни трябва да е готова и автотехническата експертиза на взривения атобус, която да изясни категорично мястото, на което е била поставена бомбата, и дали взривните устройства не са били две.
При всички положения в самолета от Тел Авив, който кацна в България в 16,45 ч на 18 юли, е имало офицер от израелските служби за сигурност, тъй като това била дългогодишна практика при осъществяване на полети с еврейски пътници, разкри бивш служител от службите за сигурност в Бургас.
Най-вероятно присъствието на подобно лице в самолета, добре запознато със списъка с пасажерите, е една от причините за бързото идентифициране на загиналите, коментират запознати." - в. „24 часа".

„Съучастник на терориста, който взриви бомба на летището в Сарафово на 18 юли, се е движил с четири червени коли. Той ги наемал от фирми за рентакар. Возилата били различни марки, с един и същ цвят- червен, на който очевидно съучастникът държал.
"Дойдоха при нас полицаи и ни разпитваха дали сме засичали колите.  Показаха ни номерата, както и какви марки са били. Едната кола е била Хюндай, казаха таксиметрови шофьори от Равда и Слънчев бряг. Полицаите показали на таксиджиите фоторобота и им обяснили че това е "съучастникът на терориста, който говорел на развален английски език". Заръчали им, ако го видят да се обадят на телефон 112.
Очевидно е, че първият фоторобот който беше разпространен от полицията е на съучастник на атентатора, въпреки че официално от МВР твърдят, че бил на самия атентатор.
Между Равда и Слънчев бряг непрекъснато кръстосвали коли на "Гранична полиция". Възможно е да дирят съучастник, за когото има данни да се укрива все още тук, смятат местните..." - информира в. „Труд".

По темата за националната сигурност вестниците във вторник цитират  Цветлин Йовчев,  началник на кабинета на президента Плевнелиев

„Пресилено е да се говори за пробив в националната сигурност, но трябва да се отчете, че има тежък проблем. Това заяви пред БНТ по повод атентата в Бургас началникът накабинета на президента Цветлин Йовчев, който е бивш шеф на ДАНС.
Йовчев отхвърли хипотезите, че български организации, близки до терористични групи са участвали или помагали на извършителите. Според него не може да се говори за спящи терористични клетки на територията на България, но не отхвърли възможността такива групи да има на Балканите.
За да говорим за пробив в националната сигурност, то трябва системата или отделни нейни звена да са нарушени. Към момента ние не можем да говорим за това нещо, но същевременно трябва да отчетем, че имаме проблем. И то наистина тежък проблем със сигурността на страната, тъй като имаме терористичен акт, каза Цветлин Йовчев.
Трябва внимателно да си отговорим на въпроса какво трябва да направим, за да намалим риска, подчерта още Йовчев..." - в. „Дневник".

Всекидневниците цитират и вицепрезидента, която посочва, че корените на икономическата криза са в неуспешното правосъдие.

„В основата на всички обсъждани в обществото теми, свързани с икономическата криза и финансовия недостиг, стоят неудачи в правосъдието. Това каза вицепрезидентът и бивш правосъден министър Маргарита Попова във Варна, цитирана от БТА.
Попова обясни, че става дума за неглижиране на закона, за неразгадани корупционни практики или такива, на които не е реагирано своевременно. Тя коментира още, че както всички българи, се вълнува от избора на новия Висш съдебен съвет и от проблемите в съдебната система, защото това е в основата на демокрацията.
"Затова аз казвам, че въпросите с правосъдието, кадровото му обезпечение и т.н не трябва да звучат като нелогични. Те означават добре структурирани институции, в които работят мотивирани хора", посочи вицепрезидентът..." -  в. „Дневник".

В. „Сега" също помества публикация по темата:
„Вицепрезидентът Маргарита Попова неочаквано обясни вчера икономическата криза и липсата на пари в държавата изцяло с проблемите на съдебната система. По този начин тя се включи в общия хор на властта и в атаките на високопоставени правителствени представители срещу съдебната власт начело с вътрешния министър Цветан Цветанов.
"В основата на всички обсъждани в обществото теми, свързани с икономическата криза и финансовия недостиг, стоят неудачи в правосъдието", коментира във Варна Попова, която е и бивш правосъден министър, бивш висш прокурор и представител на съдебната система.
Решението на проблема според нея е в "едно много простичко нещо - добре структурирани институции, в които работят мотивирани и прилични хора, да го кажа по най-щадящия начин".
Ден по-рано вицепрезидентът отказа да коментира конкретните критики в политическия доклад на Европейската комисия по линия на правосъдието и вътрешните работи. Тя обяви пред БНР, че документът засяга работата по съдебната реформа за пет години назад, т.е. цялата политическа класа.
"Политиците се изкушават да го коментират в много черни краски, но за мен сега, като държавник, е важно да се види, че този поглед не е толкова полезен. Докладът обхваща дейността на почти цялата политическа класа и е важно да видим какъв е бил подходът, какъв е и какво искаме да се случи оттук нататък в рамките на съдебната система", заяви Попова. Според нея в момента се акцентира върху необходимостта от ясни и прозрачни процедури в съдебната система, но трябва да се постави акцент и върху хората. "Големият въпрос за посоката на реформата и големият въпрос за независимостта на съдебната система е въпрос на вътрешна независимост и на вътрешна устойчивост, тоест на жизнеспособност на съдебната система", твърди Маргарита Попова."

Всекидневниците информират и за идея на вътрешния министър Цветанов за създаване на съвет за престъпността, който да бъде оглавен от самия Цветанов.

„Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов има нова идея за превенция на престъпността - създаването на национален съвет, който да функционира като свързващо звено между съответните ведомства, местната власт и неправителствения сектор.
Новата структура ще отговаря за реализирането на националната политика по въпросите на превенцията на престъпността и ще организира изготвянето на проучвания и периодични доклади във връзка с равнището и тенденциите на престъпността в страната, събощава бТВ. Ще се правят препоръки към компетентните органи за въвеждането на мерки за превенция на престъпността, както и промени в действащата национална стратегия.
Председател на съвета ще бъде самият Цветанов..." - пише „Стандарт".

„Цветанов иска да е шеф на Национален съвет за борба с престъпността" - съобщава „Труд".
„Председател на съвета ще бъде самият Цветанов, а негови членове стават главният секретар на МВР, директорите на "Националната полиция", на Института по криминалистика и криминология, ректорът на Академията на МВР, зам.-министри на правосъдието, на труда и социалната политика, на образованието, на културата и на спорта.
Според министъра в съвета трябва да участват и ръководителите на Агенцията за закрила на детето, Националния център по наркомании, Националната комисия за борба с трафика на хора, Агенцията за социално подпомагане и на Националното сдружение на общините." - се казва в публикацията.