310 проверки извършиха за седмица добричките инспектори по храните

За периода 20 - 27 юли, във връзка с летния туристически сезон, инспекторите от отдел „Контрол на храните” към ОДБХ - Добрич извършиха проверки на 75 заведения за обществено хранене и 28 търговски обекти за храни

310 проверки извършиха за седмица добричките инспектори по храните
Издадени са 15 предписания. Най-често констатираните нарушения са по сградов фонд и документация. Съставен е един акт за установяване на административно нарушение. Унищожени са 6.360 кг. храни от животински произход /без етикети/, издадено е едно разпореждане за унищожаване на храни.

За периода  в приемната на ОДБХ - Добрич в К.К. „Албена” не са постъпвали жалби от граждани за обекти, намиращи се в курортната зона на областта. Телефонът на приемната е : 0882469247

На 24-ти юли бе проведена среща на представители на ОДБХ - Добрич с концесионери и наематели на плажове в региона. Обсъдени бяха въпросите за необходимите условия за извършване на търговия с храни и опасностите, които могат да възникнат при нерегламентирано предлагане на храни на плажа.

Във връзка с официалния текущ контрол, за същия период, инспектори от отдел “Контрол на храните” извършиха 217  проверки в обектите на търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни. В резултат на проверките са издадени 22 предписания и са съставени 3 акта. Най-често срещаните нарушения са свързани с пропуски в системите за самоконтрол, липса на етикетировка, неправилно съхранение на храни, храни с изтекъл срок. Възбранени и насочени за унищожаване – 46.9 кг. храни от животински произход.

За изминалата седмица в област Добрич са издадени 28 сертификата, като са оценени общо 7.126 тона оранжерийни краставици, 2.740 тона оранжериен и 44.240 тона полски пипер, 2.150 тона полски и 0.530 тона оранжерийни домати.