Безработицата и ситуацията на пазара на труда намират място на страниците на печата в сряда

Уволняват бременни жени, братът на Калоян Йорданов от "Килърите" отрече да е планирано покушение срещу Борисов, снимаха Йоско без инвалидна количка...

Безработицата и ситуацията на пазара на труда намират място на страниците на печата в сряда

Докато Агенцията по заетостта се хвали с намаляване на безработицата вече трети месец поред, европейската служба за статистика Евростат отчита постоянно увеличение на негативния показател у нас. Според европейските данни към края на юни безработицата у нас е стигнала 12.4%, което е ръст с 0.2 процентни пункта спрямо май и с цели 1.2 пункта ръст спрямо юни 2012 г. В същото време АЗ, която работи само с регистрирани в бюрата по труда, отчете през юни едва 10.8%, което беше спад с 0.2 процентни пункта в сравнение с май.
Почти всеки трети младеж до 25 г. у нас също е без препитание, показват данните на европейската статистика. През юни младежката безработица в България е 29.6%, докато година по-рано е била 24.7%. Статистическите данни драстично се разминават с изнесените от АЗ за едва 19.8% младежка безработица. Двете статистики обаче са трудно съпоставими, тъй като социалното министерство брои безработните младежи до 29 г. А в България първото навлизане на пазара на труда става около 23 г., което обяснява по-ниския показател при по-високата възраст.
В момента младежите са приоритетна група за социалното министерство, което пусна за тях няколко програми и схеми, финансирани с евросредства и пари от бюджета, за стажуване и започване на първа работа. От КНСБ пък настояват с промени в Кодекса на труда да се регламентират специални договори за стажуване, което да направи по-лесно трупането на трудов стаж едновременно с обучение на работното място." - информира в. „Сега".


 

В. „Дневник" алармира за масови уволнения на бременни и кърмещи жени:
"На над 20% от майките в България им се е наложило да прекъснат кърменето на децата си заради неразбиране от страна на работодателя си. Близо 19% пък са били уволнени при новината за настъпилата бременност.
Това показват данните от проучване на Глобалния алианс за защита на детското здраве и естественото хранене в България, представени днес по повод Световната седмица на кърменето, която се провежда от 1 до 7 август.
Изследването е проведено в периода ноември 2011 - май 2012 година сред повече от 680 медицински работници и майки на деца под петгодишна възраст. Според авторите му обаче проблемът не е само в некоректните работодатели, а и в това, че майките не познават добре правата си. Доц. д-р Мариела Нанкова посочи, че около 75% от анкетираните не познават добре социалните закони на страната, а половината от майките не са наясно с правата си.
Над 80 на сто от жените се доверяват най-вече на семейството си, когато възникне проблем, а само 18% разчитат на социалните мрежи за взаимопомощ.
Въпреки че от Световната здравна организация препоръчват майките да кърмят новородените поне до шестия месец, масово (65%) българките прекратяват кърменето преди третия месец след раждането..."

В друга своя публикация „Дневник" пише за наплива на кандидати за свободните работни места за митничари:
"Хиляди хора кандидатстват за общо 151 работни  места в агенция "Митници". Вчера се е провел първият от общо осем изпита в страната за свободните бройки за инспектори.
В Свиленград  за 20 обявени бройки са се явили 245 души.  Тестът e за интелигентност, професионална компетентност и психологическа пригодност.
Днес за 20-те свободни позиции в Бургас се състезават 927 души. На 1 и 2 август ще се състои изпитът във Варна, където  кандидатите са 977, а местата - 20.
В Русе на 3 август до конкурса са допуснати 688 човека, които се борят за 24 места. В София изпитът ще се състои на 6 август. В него ще участват 599 души, свободните места са 20.
На 17 август в Благоевград ще решават тест 367 човека в конкуренция за 17 позиции. В Пловдив изпитът ще се проведе на  20 август, допуснати са 414 души за 10 щатни бройки.
За 20-те места на софийското летище кандидатстват 554 човека, датата на изпита е 21 август.
Заради липсата на висше образование близо 200 митничари загубиха работата си."

 

Корупцията също е сред темите на вестниците в сряда:

САЩ не забелязват напредък в борбата с корупцията" - пише „Сега".
„Безнаказаност, купуване на гласове, маргинализация на ромите, полицейско насилие, корупция са само част от констатациите... 
Държавният департамент на САЩ излезе с поредната порция остри критики срещу България в доклада си за правата на човека. Това става на фона на хвалбите на властта, че се справя с този проблем, както и с престъпността и корупцията. Сред основните критики е царящата у нас безнаказаност. "Правителството предприе стъпки за съдебно преследване и наказване на високопоставени държавни служители, извършили злоупотреби в службите за сигурност и в други държавни служби. Но неговите действия често са неефективни и безнаказаността е проблем", се казва в доклада.
Критики отнася и съдебната система. Според доклада корупцията, неефективността и липсата на отчетност в съдебната система продължават да са сериозен проблем. Посочва се, че спънките пред съдебната система и разследващите органи остават проблем в по-големите юрисдикции, а дългите отлагания на наказателни дела са чести. Законът предвижда независимо и безпристрастно правосъдие по граждански дела. Но дългите отлагания по наказателните дела засягат работата на съда и по граждански дела.
В доклада са намерили място и изборите у нас. Наблюдатели определиха президентския вот през 2011 г. като отразяващ "спазването на основните права и свободи", но обърнаха внимание на съобщенията за търговия с гласове и организационни слабости..." - се казва в публикацията.

 

В. „Дневник" информира за случай на корупция, свързан с европейски средства: 
Началникът на отдел "Европейски фондове и програми" в Община Шумен Данаил Данчев е задържан за 24 часа по разследване за подкуп...  
Сутринта стана известно, че е арестуван  кметският наместник на шуменския кв. "Дивдядово" Сергей Методиев  по случай на подкуп във връзка с обществена поръчка..., трима общински служители дават показани в полицията.
На разпит в Икономическа полиция са извикани началникът на отдел "Европейски проекти" Данаил Данчев, началникът на отдел "Единно бюджетно счетоводство" Деница Загорчева и началникът на сектор "Контрол по строителството" Любомир Пашов.
Според предварителна информация полицията работи по случай, при който фирма е трябвало да даде подкуп за обществена поръчка. Най-вероятно става въпрос за европейския проект за стадиона в кв. "Дивдядово".

 

Всекидневниците отделят място и на състоянието на българското образование.

„Големият брой слаби оценки на матурите и приемните изпити след седми клас са причина за предстоящото закриване на 45 паралелки в профилираните гимназии и училища. Това съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от Дарик.
Според него съотношението 45 закрити паралелки към 2000 училища в страната не е нещо притеснително, а образованието в страната продължава да бъде на много високо ниво." - пише „24 часа"

В. „Стандарт" също цитира министър Игнатов:
„България ще привлича обратно учените си с европейски заплати. Мозъците, които решат да се върнат, за определен период ще получават високи заплати, равни на тези в страните, където са били досега, съобщи просветният министър Сергей Игнатов. Той обясни, че подобни грантове се договарят в момента.
"Българското образование е най-доходният бизнес по време на криза", посочи още Игнатов. "То е изключително качествено и нямаме конкуренти в Югоизточна Европа", поясни той. Министърът каза също, че специализираните служби вече са се заели с проблема за фалшивите дипломи. "Става дума за престъпления от общ характер на физически лица от друга държава. Министър Цветанов реагира на момента и органите вече работят по този въпрос", каза Игнатов."

 

Вестниците в сряда поместват и публикации за предполагаемото покушение срещу Бойко Борисов.

„Братът на Калоян Йорданов от "Килърите" отрече да е планирано покушение срещу Борисов" - информира „Труд".
„Калоян Йорданов, основен свидетел по делото "Килърите" не се яви на съдебното заседание. Ключовият свидетел по делото не бе открит нито у нас, нито в Италия. В съдебната зала бе разпитан като свидетел брат му Александър. Той заяви, че не поддържа контакт с Калоян Йорданов от момента, в който разбрал, че е дал показания по делото „Килърите". Не знае къде се намира сега брат му, но от майка му е известно, че е заминал зад граница.  
Йорданов трябвало да говори лично пред съда, но не беше открит и на предходното заседание затова бе взето решение тогава да бъде прочетен протоколът от разпита му.  Калоян Йорданов, който е свидетел на подготовката на някои от покушенията, заявил пред съдия в София, че Сретен Йосич и Янко Попов-Туцо са разговаряли в Белград за убийството на Бойко Борисов. Това станало в дома на Йосич, а по време на обсъжданията освен самия Йорданов присъствали и двама от хората на сърбина с прякори Новац и Струя. Пред съдия свидетелят обявил, че подсъдимият сега Туцо е бил човекът на Сретен в България. За близостта им говорела и снимка на двамата, прегърнати, която Янко Попов държал за фототапет на телефона си. За обвинението Калоян Йорданов е важен и с информацията, която имал за други разговори между Туцо и Сретен Йосич, които пък засягали неуредени финансови взаимоотношения на сърбина с Христо Ковачки. Туцо пък искал да „поръча" човека на Ковачки в Сърбия - бизнесмена Борислав Георгиев-Атома на Боби Кърпата, друг свидетел по настоящия процес.  
В съдебната зала брата на Калоян Йорданов -Александър призна за 3-4 срещи със Сретен Йосич, като връзката за тях станала по настояване на брат му чрез Янко Попов..."  


„Сръбският наркобос Сретен Йосич да бъде призован като свидетел по „Килърите". Това поиска днес на зеседанието по делото адвокат Николай Беров. Според него трябва да бъдат зададени редица въпроси. Сред тяха са: дали Йосич е имал лични контакти с Петър Стоянов - Сумиста и ако има, къде и кога са се срещали; дали му е възлагал поръчки; познавал ли е Борислав Георгиев; дали са се срещали и по какви причини; оказвал ли е съдействие на определени лица да придобиват имущество в Сърбия.
Сред другите въпроси са: възлагал ли е Йосич на Стоянов да реализира убийствата на премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и Борислав Георгиев.
Според защитника същите въпроси трябва бъдат зададени и по отношение на Янко Попов - Туцо.
Прокуратурата обаче възрази на искането с аргументите, че Йоцо Амстердама е споменат само в първите три изречения на обвинителния акт и не касае дейността на разследваната група, никъде не се твърди, че Йосич има отношение към убийствата и палежите, а това дали Йосич е подготвял убийствата на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, не е предмет на настоящото дело.
Съдът ще се произнесе по направените от защитата искания за призоваването както на Сретен Йосич, така и на други лица, сред които Юри Кюлев и Мартин Станков, след съвещание." - пише „24 часа".

 

На страниците на печата е и друг криминален герой - Йосиф Йосифов-Йоско.

„Йосиф Йосифов-Йоско бе засечен преди няколко дни да се разхожда съвсем спокойно в компанията на внушителна охрана из софийските улици, съобщи bTV. Медията е получила любителски видеоклип, на който се вижда, че осъденият на 8 години затвор за убийството на двама души при катастрофа не се нуждае от инвалидна количка, в която се появяваше на предните няколко заседания по делото срещу него. 
Преди година и половина сливенският бизнесмен Йоско катастрофира с джипа си на входа на „Бояна". Той се удари челно с бронирания си джип „Мерцедес" в лека кола с четирима души. Двама от тях загинаха на място, а другите двама бяха тежко ранени.
В пътния инцидент пострада и Йоско. Няколко месеца той бе в болница и прокуратурата не можеше да му повдигне обвинение заради тежкото му състояние. Експерти твърдяха, че Йосифов ще остане инвалид за цял живот.
Първото заседание на делото бе отложено заради удостоверение от ТЕЛК, че Йосифов не може да се движи..." - в. „Труд".

 

„Стандарт" също помества информация по темата:
„Пострадалият в тежка катастрофа в столичния кв. "Бояна" Йосиф Йосифов-Йоско вече не е в инвалидна количка. Съденият за причиняване на тежка катастрофа с двама убити и двама ранени беше забелязан да се движи без инвалидната си количка из софийските улици. Видеото и снимките от неговата разходка били получени в електронната поща на бТВ.
Шофирайки с бясна скорост и след сериозна алкохолна почерпка сливенският „герой" удари челно бронирания си джип „Мерцедес" в лека кола с четирима души. Двама от тях загинаха на място, а другите двама бяха тежко ранени.
Йоско също пострада тежко в катастрофата. Няколко месеца той бе в болница и прокуратурата не можеше да му повдигне обвинение заради тежкото му състояние. Когато това се случи и делото започна, експерти твърдяха, че Йосифов ще остане инвалид за цял живот...
На едно от заседанията по делото експертите заключиха, че той е парализиран след катастрофата. В седнало положение, в инвалидна количка, Йосифов можел да прекара само около 15 минути, твърдяха вещите лица.
Съмненията за тежкото състояние на Йосифов и неспособността му да се движи обаче се засилиха рязко на едно от следващите заседания, на което двама полицаи свидетелстваха, че са спрели кортежа му край Сливен.
В крайна сметка Йоско се появи в съдебната зала в инвалидна количка и множество охрана и получи осем години затвор за двойното убийство на пътя. Няколко месец а след това делото му трябваше за започне на втора инстанция. Първото заседание пред Софийския апелативен съд бе насрочено за 18-ти май тази година, но стартът на процеса се провали, тъй като адвокатът на Йоско бе ангажиран по друго дело. Този факт е важен, защото съдът докладва молба от Йоско, в която той моли делото да се гледа в негово отсъствие заради влошеното му здравословно състояние и невъзможността му да се движи. На следващото заседание делото отново не започна - тогава болен бе един от съдиите..."