Стотици добричлии посрещнаха чудотворната икона на Св. Богородица „Умиление”

Над 300 миряни нямаха търпение да се преклонят пред образа на Пресветата Дева в храм „Св. Георги” днес

Стотици добричлии посрещнаха чудотворната икона на Св. Богородица „Умиление”

Иконата с чудодейни сили беше посрещната от седем свещеници, които отслужиха кратка благодарствена служба. 


 

p8010013001_02Чудотворната икона е от с. Локоть, Брянска област. Има предание, което разказва, че през 1994 година Наталия Николаевна видяла в универсален магазин стенен календар с иконата на Св. Богородица “Умиление”. Календарът бил за предходната година. Жената решила да купи последните два календара въпреки това. У дома тя изрязала образите и ги закачила на стената. Веднъж, когато била болна, в късните вечерни часове четяла книгата “Русия преди второто пришествие”, на чиято корица била изобразена Пречистата.

 

Точно, когато четяла главата за брат Йосиф Муньоз-Кортес, пазителя на чудотворната икона на Божията майка Иверска – Монреалска, жената усетила чудно благоухание и много се учудила. Жената страдала от простуда, но все пак усетила аромат на цветя, даващ усещане за чистотата и свежестта на ранно утро. Цялата й стая била изпълнена с този аромат. Това благоухание се повтаряло периодично.

 

След половин година нейното семейство решило да направи рамка на иконата “Умиление”. Когато свалили иконата от стената, те видели на обратната й страна появил се неръкотворен образ на Божията майка, от който изтичало благоухание. В началото на месец на ноември 1999 година на иконата се появили капки миро. Така тя изпускала миро в определени празнични дни.

 

От както е станала известна иконата от с. Локоть, тя е посетена от много вярващи християни и пред нея са ставали множество чудеса. Тамошният архиерей благословил иконата да се пази в местния параклис, а рамката направили двойна – така че да се виждат и двата образа.

 

p8010036_600 


Чудодейната й сила изцелява множество болести, дори нелечими. Иконата е известна и с друго – открива безследно изчезнали хора, съобщи руски историк, който я съпровожда в обиколката й из християнския свят. Чрез нея се сбъдват част от пророчествата на руския светец Серафим Саровски. Водещият изтъкна, че вярва, че след обиколката на иконата на Светата Дева из християнския свят, границите на православните държави да паднат и да се превърнем в единен „славянски океан”, по предсказаното от  Св. Серафим Саровски Чудотворец.

 

p8010018_600

 

p8010025_600

 

p8010028_600 


Иконата днес пристигна от Българево и ще остане две денонощия в добричкия храм. Тази вечер вратите му ще бъдат отворени докато има миряни, които искат да й се поклонят, а утре отново ще приема посетители от 7,30 часа, съобщи отец Иван Дойчев.

 

p8010032001_600

 

p8010035_600

 

p8010048_600