Борисов изпрати ДАНС и данъчни по пътя на млякото и месото

НАП, ДАНС и Икономическа полиция започват проверка на животновъдни фермери, преработватели и търговски вериги

Борисов изпрати ДАНС и данъчни по пътя на млякото и месото

Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов по време на срещата си представители на животновъдите, преработвателите и големите търговски вериги.Целта на проверката е да се установи откъде идва разликата в цените на млякото и месото и защо животновъдни ферми фалират.


Защо складовете на преработвателите са пълни с продукция и защо цената във веригите е такава, каквато е в момента.Още повече, че цената на млякото например тази година е паднала. Освен това службите ще проверят всички по веригата дали редовно са си плащали данъци и осигуровки. След две седмици ще има още една среща при премиера по темата.

 

Срещата при премиера Борисов според земеделския министър Мирослав Найденов била доста бурна и откровена. „Бяха казани доста откровени неща", заяви пред медиите той.На следващата среща, след 2 седмици, Мирослав Найденов очаква да разбере защо, след като непрекъснато се увеличават субсидиите за сектора, състоянието му е толкова влошено. Близо 200 млн. лв. държавна помощ са получили животновъдите.

 

Стана ясно, че търговските вериги натискат преработвателите, преработвателите от своя страна натискат животновъдите, а животновъдите, за да оцелеят - натискат правителството. Това положение никак не се харесало на премиера и затова той иска да знае кои фирми от сектора по цялата верига са в сивия сектор и кои са изрядните данъкоплатци.„Това положение не може повече да продължава", категоричен е земеделският министър и допълни: "Търговските вериги декларираха, че са на загуба в последните години". Според него едно е сигурно, че животновъдите губят.

 

Мирослав Найденов коментира още, че търговските вериги у нас се увеличават право пропорционално на намаляването на животновъдните обекти. Държавата има как да се намеси в тази ситуация, обясни още министър Найденов. За да подпомогне сектора, МЗХ смята субсидията на глава добитък да се плаща по-рано, а от януари следващата година сектор „Животновъдство" да бъде подпомогнат с още 27 млн. лв.

 

Земеделският министър е разпоредил на Агенцията по храните, както самият той се изрази „драконовски мерки върху вноса на млечни и месни суровини". „Субсидиите само минават през нас и отиват някъде другаде, не остават у нас", заяви от своя страна и Панайот Тодоров, фермер от Сливен. Той се оплака, че животновъдните обекти в страната намаляват, а това е обект на национална сигурност, категоричен е Тодоров.

 

„България е прекалено малка за такава експанзия от търговски обекти", смята Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите. Заради голяма конкуренция между веригите, според него търговците натискат за по-ниски изкупни цени.„Те са в жестока конкуренция по между си, а от това потребителят не печели", убеден е Вътев. За последните 5 години поне 50% от говедовъдите са фалирали. В момента страната ни разполага с 250 000 животни.

 

Според животновъда Бойко Синапов премиерът бил категоричен: „Животновъдство в България ще има". Това обаче фермерите не ги удовлетворява, защото по думите му, губят ферми с дни и часове.Средната изкупна цена за литър краве мляко е около 50 ст., а за един килограм сирене са необходими около 5 - 6 литра мляко.


„Ние не натискаме никого, ние водим търговски преговори", заяви Димитър Спасов, представител на една от големите търговски вериги в страната. „Не бихме допуснали да се вдигнат цените на крайните продукти за потребителите", заяви той и посочи, че по-евтино мляко на щанда може да има, когато производителят намали цената.Спасов категорично отрече търговските фирми целенасочено да искат да затрият българското животновъдство, защото между 80% и 90% от продукцията в търговските вериги е българска.

 

Не стана обаче ясно защо в крайна сметка килограм качествено сирене на щанда достига между 8 и 16 лв.