Е - пощата оглави класацията на каналите за изтичане на данни

Електронната поща оглави класация на каналите за изтичане на данни, изготвена от компанията Proofpoint на базата на проучване сред корпоративни потребители

Е - пощата оглави класацията на каналите за изтичане на данни
На въпрос кой от петте канала за комуникации - изходящата корпоративна е-поща, социалните медии, загубените или откраднати мобилни устройства, сайтовете за обмен на файлове и услугите за мигновени съобщения - е най-опасен от гледна точка изтичане на данни 22% от анкетираните бизнес потребители са посочили е-пощата.

Според 19% от потребителите най-опасни са услугите за обмен на файлове и съвместна работа като Dropbox, Box и др. 18% от анкетираните виждат голям риск в загубата и кражбата на мобилни устройства, а 17% не се доверяват на социалните медии, съобщава TechNews.

Резултатите от проучването потвърждават, че целенасочените фишинг атаки срещу големи организации стават все по-разпространени и причиняват все повече проблеми на корпоративните системи за сигурност, коментира изпълнителният вицепрезидент на Proofpoint - Дeйвид Найт.

51% от всички участници в проучването са признали, че през миналата година техните организации са били атакувани с целенасочени фишинг съобщения. По-големите организации са по-често атакувани с фишинг - 56% от анкетираните компании с над 1000 потребители на е-поща твърдят, че са били обект на специално насочени към тях фишинг атаки.

Целенасоченият фишинг е и причина за пробив на системите за сигурност: 34% от анкетираните считат, че атаките са довели до компрометиране на потребителските акаунти или до неупълномощен достъп до корпоративните ИТ системи.