30 години затвор за убиеца на 11-годишния Присиян; Лекарствата - по-евтини за касата, но ...

Над 1500 са потенциалните мишени в София. МВР показа истинското лице на атентатора. Това са водещите теми в печата днес.

30 години затвор за убиеца на 11-годишния Присиян; Лекарствата - по-евтини за касата, но ...

24 часа


Над 1500 са потенциалните мишени в София

Над 1500 обекта в София са преброени като потенциални мишени за терористични атаки.

В регистъра на т.нар. "критична инфраструктура" освен летището, жп гари, автогари, метрото и сгради, в които има струпване на много хора, влизат петролни бази, магистрали, мостове, подлези, хидротехнически съоръжения, химически и промишлени предприятия и бензиностанции. За всеки от тях е направена индивидуална

оценка на риска при евентуален атентат. Според нея те са класифицирани като "ниска", "средна" и "висока", а мерките за действие са разписани в новия план на Столичната община при терористична атака, научи "24 часа".

 

30 години затвор получи убиецът на 11-годишния Присиян

30 години затвор получи Христо Сечински - Кобрата за убийството на 11-годишния Присиян от Шумен.

Шуменският окръжен съд отсъди Сечински да заплати и 60 000 лева обезщетение на майката на убитото дете и 20 000 лева на баща му.

Адвокатът на Христо Красимира Донева заяви, че ще обжалва присъдата, защото е прекалено висока, като се има предвид, че извършителят е признал вината си.

Постановлението на съда може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

 

Труд

 МВР показа истинското лице на атентатор

Това е атентаторът на летището в Бургас! Пресцентърът на МВР излезе със снимката му.

Лицето е възстановено с помощта на модерни технологии, на базата на наличните до момента данни.

МВР се обръща към гражданите, които го познават или са го виждали, да помогнат в разследването. За целта нека да съобщят в най-близкото поделение на министерството и на тел. 056/84 42 42.

 

Лекарствата - по-евтини за касата, но не и за пациента

Лекарствата за домашно лечение стават по-евтини за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), но не и за пациента. Причината е, че в момента НЗОК може да договаря отстъпки от фармацевтичните компании само за напълно платените от нея лекарства, но не и за частично покриваните, за които плаща и болният.

Затова от началото на т.г. фирмите са свалили цените до 37% единствено на 42 изцяло платени медикамента. Става дума за такива срещу злокачествени заболявания на гърдата, простата, на бъбрека, срещу диабет, астма, шизофрения. Очаква се до края на 2012-а по този начин да се спестят 4,37 млн. лв. Това съобщи Николина Първанова, шеф на дирекция "Фармацевтично осигуряване" в НЗОК. Тя направи анализ за какви лекарства отиват парите от здравните вноски (виж таблицата). С промени в Закона за здравното осигуряване, които бяха приети миналата седмица, от есента НЗОК ще може да иска отстъпка и за частично покриваните препарати. Тогава сумата от нея ще се поделя между касата и пациента.

 

Стандарт

Стоичков шеф на ЦСКА

Христо Стоичков ще вади ЦСКА от батака. Собствениците от "Титан" свършиха парите и продават клуба. Очаква се на прощаване те да поканят Камата за президент. Рокадата е по искане на фирмата, която ще поеме издръжката на "армейците".

Става въпрос за "Газпром", но се чака до петък окончателното решение на руснаците, научи "Стандарт". Промяната в ЦСКА станала със съдействието на Бойко Борисов, който е посредник в преговорите. Наскоро премиерът прие видни фенове на "червените", за да обсъдят тежкото положение с тима.

От Стоичков се очаква да въведе формулата на "Барселона" за управление на клуба.

Много акционери ще помагат финансово наред с очакваната солидна инжекция от новия спонсор.

Гласуваме и за "Белене" на изборите

Избори две в едно ще има идното лято. Освен че страната ще избира новата власт, хората ще гласуват и "за" или "против" да се построи АЕЦ "Белене". Това стана ясно след заседанието на кабинета вчера. Час след края му правителството публикува стенограма, от която стана ясно, че ГЕРБ е "за" референдум за строителството на втора атомна. "Тъй като това са много нагли хора (визирайки социалистите - бел. ред.) и продължават да изопачават истината", аз искам да знаете мнението ми за "Белене", казва премиерът на министрите си и продължава: "Цената на това удоволствие да имаш ядрена централа е 22 милиарда лева, които българските граждани поколения наред ще трябва да плащат. Гаранции, че за това, за което ще се дадат тези огромни пари, няма, ако например след 5-6 години Европейският съюз, както направи с първите четири руски реактора в Козлодуй, отново каже: "Затворете ги". При това положение какво правим? Откъде взимаме тези 22 милиарда? Държавна банкова гаранция е свързана с изкупуване на цената на тока. Или повишаване на дефицита.

 

Монитор

Правителствена с детска онкология

Болница „Лозенец", по-известна като Правителствена, ще стане  детска онкология. Първата стъпка за реализирането на проекта беше направена вчера от кабинета.

МС възложи на ръководството на болницата да преговаря с фондация „Лия" за получаване на дарение, с което да се изгради клиника по детска онкология и хематология на територията на лечебното заведение.

То ще се помещава в изцяло нова постройка, която тепърва ще бъде изградена и ще се простира върху 2000-3000 кв. м., уточни здравният министър Десислава Атанасова.

ДАНС проверява „пътя на млякото"

Премиерът е разпоредил службите да започнат проверки на финансовите потоци по веригата производство-преработка-продажба на продукти от животински произход. Освен това Бойко Борисов иска да има яснота за плащането на данъци от фермери, мандраджии и търговци, както и каква част от производството е в сивия сектор. Това стана ясно вчера, след като приключи срещата на министър-председателя с животновъди, месо- и млекопреработватели и представители на големите търговски вериги у нас.

 

Възстановиха лицето на терориста от Сарафово

Лицето на терориста от бургаското летище Сарафово, който уби петима еврейски туристи и един българин, беше възстановено напълно. Вчера сутринта МВР разпространи фоторобота, който по думите на вътрешния министър Цветан Цветанов се доближавал 95-100 процента до истинското лице на атентатора. За изготвянето на портрета службите използвали модерни технологии, както и наличните до момента данни. Това били записи от видеонаблюдението и описанията на хората, които са го виждали приживе. Специалистите използвали и триизмерните снимки на главата на терориста, която беше открита след взрива. Черепът й бил напълно изпочупен, но експертите успели да възстановят формата му.

Цветанов обясни, че още във вторник снимката е била изпратена на чуждите партньорски служби за изясняване на самоличността и произхода на атентатора. Минути след като тя беше разпространена до българските медии, информационни агенции в цял свят също я показаха.

 

Сега

Борисов и Станишев готвят "ядрени" избори догодина

Преди месец кабинетът спря проекта за втора атомна централа със санкцията и на парламента. Година преди това Борисов бе сред горещите привърженици на "Белене". От вчерашната стенограма се разбира, че премиерското "за" референдума всъщност е "против" централата, като Борисов пледира за изграждането на VII и VIII реактор в АЕЦ "Козлодуй".

Премиерът предлага допитването за втора атомна централа да се проведе с парламентарния вот догодина, за да се спестят 30-40 млн. лв. от бюджета. Да съвпаднат двата вота, ще е доста трудно, тъй като според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление вотът трябва да бъде насрочен до 6 месеца след внасянето на подписката в парламента. БСП я внесе на 27 юли. До три месеца след това парламентът трябва да вземе решение, в следващите три месеца президентът Плевнелиев трябва да насрочи дата за гласуването. Законът допуска известно отлагане, тъй като при проверката на подписите в ГРАО спира да тече тримесечният срок, в който парламентът трябва да се произнесе.

Дума

И ГЕРБ били за референдума

Правителството и парламентарната група на ГЕРБ се оказа, че подкрепят провеждането на референдум "за" или "против" изграждането на АЕЦ "Белене", както настоява левицата. Това става ясно от стенограма на заседанието на кабинета. "Станишев казва, че сега едва ли не щял да брани референдума от ГЕРБ", казва пред министрите Борисов в отговор на публично изказваните опасения на лидера на БСП, че управляващите всячески ще се опитват да отхвърлят събраната подписка. "Точно обратното, и ви моля всеки от вас, където и да говори, да каже, че аз и вие, и ние, и правителството сме "за" референдум", поучава министрите си премиерът. Дори предлага, ако не стигнат подписи, ГЕРБ да осигурят нужното количество.

В отговор от БСП разпространиха изявление на Сергей Станишев, в което той заявява, че е жалко едва сега да осъзнава колко е важен референдумът за демокрацията в държавата. Той е категоричен, че тези 770 хил. подписа са накарали "това арогантно и самодоволно управление отново да смени посоката". Станишев даде да се разбере, че нито провеждането на референдума, нито датата му, не са в правомощията на премиера и личните му предпочитания нямат значение, ако България все още е правова държава.