По-скъпа вода в Добрич ... когато я има

От началото на месеца в Добрич и областта цената на водата е повишена.

По-скъпа вода в Добрич ... когато я има

Тя е увеличена с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от 31 юли. С него е утвърдена нова цена на водата в Добричко от 1 август.

 

Крайната цена, която вече ще заплащаме е 2.84 лв. за кубик. В нея са калкулирани доставянето на водата за потребители - 2.01 лв, отвеждане на отпадъчни води - 0.13 лв и пречистване на отпадъчни води - 0.23 лв. Като към сбора им се добави ДДС цената на кубик в Добрич вече е 2.84 лв.

 

От 1 юли 2009 година до сега заплащахме по 2.69 лв. за кубик, което означава поскъпване с 15 ст.

 

Радостното за добруджанци е, че ДКЕВР не одобри исканата от водното дружество нова цена. Предложението на ВиК - Добрич бе да плащаме по 2.94 лв. за кубик с ДДС.

 

От решението става ясно още, че според комисията социалната ни поносимост на цената на ВиК услуги е 3,50 лв./куб.м, изчислена съгласно данни на НСИ за средномесечен доход на едно лице за област Добрич за 2011 г.

 

ДКЕВР посочва още, че управителят на ВиК - Добрич Дамян Калчев твърди, че големите загуби на вода от 79,6% са разпределени по равно между тези в града и извън него, но основно са в град Добрич, където мрежата е най-гъста. Според управителя на дружеството, въпросът с големите загуби на вода може да се реши единствено с подмяна на водопроводната мрежа. В тази връзка се посочва, че дружеството е изготвило проекти и има намерение да кандидатства като бенефициент през новия програмен период.

 

Събираемостта на дружеството е около 80 %.

 

Представителите на ВиК ЕООД гр. Добрич обръщат внимание на високия брой незаконно присъединили се потребители и твърдят, че установените нарушения влияят за намаляване на потреблението на вода и на енергийното потребление.

 

Същевременно днес за пореден път посред лято цял Добрич ще остане без вода. Причината е, че помпената станция в Гурково, захранваща магистрален водопровод Шабла - Добрич, няма да има ток.