Българи - юнаци! Лъвовете победиха и кенгурутата!

Волейнационалите се наложиха с 3:0 след обрати в геймовете

Българи - юнаци! Лъвовете победиха и кенгурутата!
Националният отбор на България по волейбол победи с 3:0 гейма (25:23, 25:21, 25:22) Австралия в третия си мач от Група "А" на Олимпиадата в Лондон. Момчетата на Найден Найденов демонстрираха страхотен характер, тъй като съперникът се представи много силно и се налагаше да обръщаме резултата, за да продължим с безгрешния си ход от началото на турнира.  Успех, който затвърди класирането ни на 1/4-финалите.
 
В първия гейм австралийците показаха много стабилно посрещане, което им даваше възможност да организират после добре атаките си. Ние пък бъркахме често от сервис. След първото техническо прекъсване съперникът дръпна с три точки разлика, нашите момчета успяха да стигнат до 11:11. Втората техническа пауза обаче дойде при 14:16.
 
След подновяването показахме много добра защита, с което поведохме с 18:16. Това принуди Йон Уриарте да поиска прекъсване. И то оказа влияние, защото при 19:18 за нас Найден Найденов пък реши да използва таймаут, за да даде допълнителни наставления на момчетата. Австралийците продължаваха да се защитават добре и доведоха резултата до 20:20. Ние обаче също не отстъпвахме при посрещането на топката и на свой ред бяхме по-агресивни в нападение. Затова при 22:20 Уриарте се принуди да използва и втория си таймаут с идеята да спаси първия гейм. Веднага след това Георги Братоев направи ас, но съперникът върна две точки и Найденов поиска прекъсване. При втория геймбол не сбъркахме и с атака през центъра Ники Николов затвори първия гейм в наша полза.
 
Втората част не започна добре. Австралийците поведоха с 5:0, което принуди Найден Найденов да поиска прекъсване рано-рано. Точка преди това пък селекционерът вкара в игра Николай Пенчев, за да подсили посрещането. След паузата най-после отбелязахме точка от блок-аут. Резултатът стана 7:1 за Австралия и в игра се появи капитанът Владо Николов на мястото на Цветан Соколов. Сигналът за първото техническо прекъсване обаче прозвуча при 8:2. Изненадващо или не при 11:6 за австралийците селекционерът им поиска прекъсване. След това разликата продължи да се стопява до 10:12. И със страхотна блокада на Тодор Скримов изравнихме - 14:14. Втората техническа пауза обаче дойде в полза на Австралия, но с минимална преднина - 16:15.
 
След като резултатът се движеше точка за точка, най-после успяхме да поведем с 19:18, за да принудим селекционера на Австралия да поиска тайм-аут. Това обаче не оказа влияние за сметка присъствието на Владо Николов в нашите редици. И въпреки катастрофалното начало успяхме да затворим втората част при 25:21.
 
Сериозно предимство за съперника имаше и в третия гейм, тъй като първото техническо прекъсване дойде при 8:3 за тях. Дори и поисканият тайм-аут от Найденов при 2:5 не оказа влияние върху нашата игра. И както в предходните две части, отново постепенно набирахме скорост. Австралийците вече водеха с 16:14 след сервис в мрежата на Владо Николов точка преди второто техническо прекъсване. След подновяването изравнихме резултата и поведохме с 18:17. При 20:18 за нас играта беше прекъсната от Уриарте. Въпреки това продължихме да газим и след пет спасени мачбола австралийците рухнаха за 25:22 в наша полза!