Преглед на печата

200 влака може да спрат; „Билла" също замразява цените

Преглед на печата
Дума

200 влака може да спрат

Пътническите влакове може да спрат още в средата на август, ако до следващата седмица държавата не преведе 14 млн. лв. на БДЖ "Пътнически превози". Това обяви вчера изпълнителният директор на дружеството Йордан Недев.
Държавната субсидия беше спряна преди месец от Министерството на финансите заради необслужван от превозвача кредит от 150 млн. лв. към Световната банка. Това изправя превозвача буквално пред фалит и затова оттам обмислят спирането на около 200 влака и драстично съкращаване на персонала. На въпрос кога се очаква това да стане, Недев посочи, че "може да стане и утре".
Той обяви, че ще бъде създаден кризисен щаб, който да се заеме с решаване на проблема. Според него от МФ нямат законово право да спрат субсидията за БДЖ, защото така нарушават Закона за бюджета. В отговор министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че дава срок на ръководството на БДЖ до понеделник да представи допълнителни реформи и мерки за дружеството.

Труд
 
Делян Добрев: АЕЦ "Белене" струва колкото пенсиите на всички българи за 2 години

Референдумът може да се проведе с изборите, за да се спестят 30-40 милиона. Референдумът трябва да каже също ако ще се строи АЕЦ „Белене" как ще стане това, заяви министър Делян Добрев пред БНТ.
Хубаво е хората да си кажат мнението, но трябва и да знаят колко би струвало изграждането на нов АЕЦ - над 20 млрд. лв. при три най-благоприятни хипотези, но ако една от тях не се случи, проектът ще се оскъпи. В момента пари за това няма, съобщи Добрев. Този проект струва колкото пенсиите на всички български пенсионери за две години, добави той.

Новинар
 
„Билла" също замразява цените

Цените замръзват и в „Билла". Търговската верига също се включва в споразумението със земеделското министерство да не увеличава стойностите на 10 основни продукта от т. нар. социална кошница за три месеца.
Освен в „Билла" това ще важи в „Кауфланд" и „Метро". От вчера в общо три вериги българските хляб, прясно и кисело мляко, сирене, масло, кашкавал, свинско и пилешко месо, кренвирши и яйца няма да поскъпват.
От "Кауфланд" пък обявиха, че ще оставят непроменени цените не на 10, а на 14 продукта.

Стандарт
 
Батко без Братко се лекува в Мюнхен

Батко отива без Братко в Мюнхен. Подсъдимият за длъжностно престъпление бивш шеф на пътния фонд Веселин Георгиев ще замине на лечение в Мюнхен. Състав на Софийския градски съд отмени вчера забраната му да напуска страната. Адвокатът му Пламен Ялнъзов поиска разрешението, тъй като вече 4 години Веселин Георгиев неуспешно лекува у нас гръбначния си стълб и шийните прешлени. Делото гледа известната напоследък съдийка Петя Крънчева. Тя мотивира разрешението си с това, че досега Георгиев е ставал само един път причина за отлагане на делото, и то точно по здравословни причини. Крънчева коментира още, че процесуалното поведение на Георгиев е "безупречно" и че платената от него гаранция от 10 000 лева в "достатъчна степен гарантира участието на подсъдимия в наказателното производство".

24 Часа
 
Турски и чеченски терористи задържани на Дунав мост

Турски и чеченски терористи задържаха граничните полицаи на Дунав мост, съобщи БНТ.
Мъжете, които нямат връзка помежду си, са издирвани от Интерпол с червена бюлетина. Те са се опитали да влязат в страната ни със семействата си, като представили на граничните власти документи, че са със статут на бежанци. В багажа им не са открити съмнителни вещи.
47-годишният Мохмад Гадамоури е от Ингушетия. Преминал границата ни с петте си деца, като обяснил на служителите на реда, че идва в България на почивка. При направената справка обаче се оказва, че чеченецът е издирван за участие във въоръжена престъпна група, която подгототвяла терористичен акт в Ингушетия през 2003 година. Оттогава Гадамоури се е укривал, най-вероятно в Европа.