Възстановяват субсидията на БДЖ, няма да има съкращения

Преглед на печата: Оставиха Алексей Петров в ареста; Цистерна се взриви на газстанция, трима в болница; 28 температурни рекорда вчера

Възстановяват субсидията на БДЖ, няма да има съкращения
24 Часа

Възстановяват субсидията на БДЖ, няма да има съкращения

Субсидията на БДЖ „Пътнически превози" се възстановява в реален размер. Това обяви пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след среща в Министерство на финансите за реформите в БДЖ. Няма да има и съкращения на персонал и спиране на влакове.
На срещата двете страни са се споразумели - да се намалят разходите на дружеството и да се увеличат приходите.
Обсъдено е и БДЖ да предостави на държавата от активите си за обезпечаване на кредита от 1995 г., каза Московски.

Труд

Оставиха Алексей Петров в ареста

Алексей Петров остава в ареста, реши Софийски градски съд след продължило цял ден заседание по делото.
Магистратите отказаха да изменят мярката за неотклонение на Петров, която от месец май отново е "задържане под стража".
Бе приета една тройна съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Алексей Петров. Според заключението на медиците той има невралгични проблеми от години, които на този етап могат да се лекуват в болницата на затвора, не е необходимо да бъде опериран и може да бъде лекуван с медикаменти, когато болките се изострят и рехабилитация. Медиците посочиха, че в резултат на престоя на Алексей Петров в специализираната болница в "Овча купел" състоянието му се е подобрило.
 
Новинар

Цистерна се взриви на газстанция, трима в болница


Трима души пострадаха при взрив на цистерна, паркирана на газстанция в Разград, съобщиха от МВР. Сигналът за инцидента е подаден в 17,15 часа в понеделник на телефон 112 от служители на станцията. Огнеборците и Бърза помощ са пристигнали минути след първата експлозия.
Шофьорът на цистерната е с 50% изгаряния и е транспортиран в болницата в Русе. След първоначалния взрив са се подпалили и резервоарите на газстанцията, която е собственост на фирма „Социалинвест". Освен шофьора има още двама пострадали. Единият е също с изгаряния, другият е с фрактура на крака. По предварителни данни те са служители на газстанцията и са откарани в болницата в Разград.

Стандарт
 
Грозотията пред НДК - за скрап

Четвъртък става Денят Х за паметника пред НДК. Най-накрая тази грозна конструкция ще бъде бутната, радваха се вчера столичани. На 9 август започва демонтирането на монумента "13 века България" в градината пред Националния дворец на културата. Столичната община избра фирмата изпълнител с обществена поръчка да бутне паметника срещу 70 хил. лв. В договора с компанията е заложено, че металът от паметника ще бъде предаден за вторични суровини. Парите от желязото за скрап ще влязат в общинската хазна, обясни главният архитект на София Петър Диков. Очаква се от паметника да бъдат нарязани над 1000 тона метална конструкция. Демонтирането ще продължи 12 дни.
Монументът е издигнат през 1981 г. и се извисява на 35 метра височина. От години той буни спорове сред столичани, тъй като се руши. Още по времето на кмета Стефан Софиянски той бе ограден, за да не пострада някой от падащите гранитни плочи.

Дума
 
Отчетоха 28 температурни рекорда в страната

28 температурни рекорда бяха регистрирани вчера в страната до 15 ч. Най-горещо до този час бе в Русе - 41 градуса, съобщиха от НИМХ. На второ място бе Плевен с рекорд от 40 градуса.
В Ахтопол температурата на въздуха достигна 35 градуса, в Благоевград - 37,6, във Велико Търново - 38,7 градуса. Във Варна термометрите към 15 ч. сочеха 35 градуса, в Сливен - 38 градуса, а Свищов - 36,8. В Сандански бе измерена рекордната температура 39,6, а в Силистра - 37,6 градуса. София също се класира с температурен рекорд, като към 15 ч. термометрите сочеха 34,6 градуса. С рекорди се наредиха и градовете Добрич, Разград, Враца, нос Емине, Казанлък, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Кюстендил, Монтана и др. Най-хладно бе на връх Мургаш, където бяха отчетени 25,2 градуса.