Преглед на печата

Минаваш с двойки в следващ клас; До 15% ще поскъпне "Гражданска отговорност"; Евтино море след 10 дни

Преглед на печата

24 часа

Кафяви петна в морето плашат туристите

Кафяви петна в морето тревожат от няколко дни туристите в Равда, алармираха зрители на бТВ. Оказва се, че замърсяването се появява всеки ден по едно и също време и място - сутрин, само на няколко метра от брега.

Според екоинспекцията в Бургас взетите от водата проби са с добри показатели и няма причина за притеснения.

„Често се заблуждават, понеже има цъфтеж на кафяви водорасли и така в далечината се заблуждават и почват да си правят асоциации... Бъркат ги или с фекалии, или с нефтени разливи", обясни директорът на РИОСВ - Бургас Бойчо Георгиев.

Стандарт

Митничари с висше от Крим

Родните митничари извадиха тапии за бакалаври от екзотични университети. Много от служителите на Ваньо Танов трупали знания в Крим, Киев и Тула. За да запазят работните си места, те трябваше да представят диплома за висше. От Агенция "Митници" останали втрещени, като установили, че голяма част от униформените им колеги са търкали банките на Киевския славистичен университет, Кримския институт по икономика и стопанско право и Тулския университет. Първите два вуза бяха обявени като нелегитимни още по времето, когато министър на образованието беше Даниел Вълчев. Той лично ги даде на прокурор. Дипломата от Тулския университет пък се признава само ако студентите са посещавали редовно лекции в Русия. До два месеца се очаква образователното министерство да се произнесе за легитимността на дипломите.

Стандарт

Евтино море след 10 дни

Евтиното море започва след 10 дни. За първи път от години насам хотелите решиха да свалят цените още преди края на август месец. Офертите ще паднат с повече от 30 на сто, обещаха хотелиерите.

Така например цената на фамилен апартамент след 22 август в хотел "Хризантема" в Слънчев бряг става от 227 на 166 лв. За ползване на същите стаи при ол инклузив услугата офертата пада с цели 100 лв. В новия междинен сезон, който продължава до 12 септември, ще важат и намаленията при настаняване на един възрастен с едно или две деца. В тези случаи ще се плаща цената за единична стая, а нощувките на децата ще бъдат безплатни. Хлапетата до 12 ненавършени години пък ще летуват напълно безплатно.

Цените на семейните хотели на юг също падат с до 30 лева. В Несебър например масово семейните хотели смъкват тарифите с по 15 лева. Така стаите от 50 лева падат на 35.

В един от най-посещаваните курорти тази година на юг - Приморско, офертите също падат с 35 на сто след 20 август. В хотел "Диана" например нощувката за 1 човек от 75 пада на 37 лева.

Монитор

Минаваш с двойки в следващ клас


Повтарянето на клас от учениците, показали слаби резултати през годината, да бъде прекратено. Това предлагат от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в плана си за справяне с проблемите в образователната система до 2020 г. Макар и частично, подготвяният у нас нов просветен закон е в синхрон с предложението на ЕС. В документа е заложено хлапетата от начален курс да не повтарят. С една двойка пък ще може да преминават в горен курс само от 5-и в 6-и клас.


 

Монитор

Живакът пощуря, 43,2 градуса в Русе

В Русе и Сандански температурите счупиха всички рекорди, след като за втори ден картата на България е оцветена в оранжево - код, предупреждаващ за опасно горещо време. До 15 часа метеорологичните станции в почти цялата страна са регистрирали рекорд за деня. Само в 3 станции няма температурни рекорди, съобщиха от НИМХ. Това са станциите в Кърджали, Свиленград и на връх Мусала.

Монитор

Погват зърнените босове за скрити данъци

Масови проверки на търговията със зърно започнаха вчера от пристанището във Варна. Затегнатият контрол ще обхване износителите, търговците и производителите на зърнени храни. Акцията, която се организира по разпореждане на премиера Бойко Борисов ще бъде съвместна между Националната служба по зърното, Икономическата полиция, Националната агенция по приходите и Министерството на транспорта.

Сега

Държавата води към фалит собствените си фирми

Държавата води към фалит собствените си фирми. Големите дружества излизат на загуба най-вече заради недалновидна политика или груба намеса на принципалите в дейността на уж самостоятелните фирми. Влошават се и резултатите на предприятия в процедура по приватизация. Това показват отчетите - финансови и за дейността, за първото полугодие. Данните за повечето фирми вече са публикувани на сайта на финансовото министерство.

Титани на енергетиката като Националната електрическа компания (НЕК) и "Булгаргаз" са завършили първото полугодие на загуба, сочат финансовите им отчети. Основна причина е намесата на държавата в цените им - чрез Комисията за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Още през май ръководствата на двете дружества предупреждаваха, че опитите на правителството да води социална политика, като натиска цените, влошават финансите им.

Дума

До 15% ще поскъпне "Гражданска отговорност"

С 10 до 15% ще се увеличи цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това заяви Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул инс", пред Дарик. Той прогнозира, че този ръст ще се запази и през всяка от следващите четири-пет години.

От догодина вероятно ще има нови премии и по автокаското, тъй като цените са на най-ниските възможни равнища, допълни Проданов. По думите му предстои процес на покачване на цените, тъй като се плащат доста обезщетения по автокаско и в един момент застрахователите не могат да субсидират дълго време тези плащания с другите застраховки.