Измамници използват и тел. 112 за обир; Комари носят треска по морето

Преглед на печата: У нас има спящи терористични клетки; С 18% поскъпнаха въглищата

Измамници използват и тел. 112 за обир; Комари носят треска по морето
24 часа

Измамници използват и тел. 112 за обир

Нова хватка използват телефонните измамници, като включват и фиктивно обаждане към тел. 112, за да "потвърдят" за случаи на катастрофа или злополука с ваши близки. За това предупреди в блога си Вени Марковски, юрист и председател на Интернет общество - България.

Трикът на измамниците се прилага не само към фиксираните, но и с мобилните телефони. Всички разговори можело да бъдат прехванати с подръчно устройство, което струвало около 2500 долара.

24 часа

Експерти: У нас има спящи терористични клетки

Експерти смятат, че в България може да има спящи терористични клетки, пише "168 часа".

"Такива клетки са съществували в миналото, може да ги има и сега. Клетката може да е от едно лице или група от хора, като даденият човек или групата може и да нямат представа, че са използвани за терористичен акт, но на тях да се възлагат определени дейности", коментира бившият шеф на борбата с международния тероризъм в ГДБОП Людмил Селановски.

Труд

Комари носят треска по морето

Дребни комари разнасят край морето треска с висока температура. В най-горещите вечери папатаци излизат на рояци "на лов" и нападат хората, които се разхождат край брега. От атаката вече са пострадали стотици летовници. "Комароподобните насекоми хапят най-вече почиващите на юг от Бургас и предизвикват двудневна треска", потвърди акад. Ангел Гълъбов, председател на Българското микробиологично дружество. След такова ухапване човек вдига температура до 38°-38,5°, а очите му се зачервяват. По кожата му остават червени точици.

Труд

ЕС дава субсидии, София ги бави

За поредна година кабинетът ще забави евросубсидиите за българските фермери и ще ги плати много по-късно от други държави членки на ЕС, научи "Труд". Става дума за 1 млрд. лв. европомощи за обработваните ниви.

Преди дни Еврокомисията обяви, че заради кризата ще позволи плащането на помощите да започне още от 16 октомври, а не от 1 декември, както е по регламент.

"България няма да може да стартира плащане на субсидиите още през октомври, защото експертите ни няма да успеят за толкова кратко време да приключат проверките на място на полето, за да видят дали реално е обработвана земята", коментираха пред "Труд" от агроведомството.

Проверките се правят след риск анализ, а също и при спорни казуси, когато двама фермери са кандидатствали за субсидии за една и съща земя.

Стандарт

Откриха лова с половин тон бира

С половин тон бира, куп счупени спортни чинийки за точен мерник и класна изложба на ловни кучета тръгна тазгодишният ловен сезон. Над 700 авджии от Велико Търново се включиха в събора в живописната местност Ксилофор, където поляха старта на сезона с 400 литра бира. Пушките им обаче бяха на рамо, тъй като горските ги дебнеха с дрегери. Затова и днес сутринта всички членове на ловно-рибарските дружинки в общината ще спазят правилата за безопасност, като "наздраве" ще казват само най-добрите стрелци, и то след улова.

Тази година множеството пожари, сухото време и температурните рекорди принудиха ловните дружества да вземат извънредни мерки преди откриването на ловния сезон. Според директора на регионалната дирекция по горите в Пазарджик Владимир Влахов всички ловци вече са подписали противопожарни декларации, с които потвърждават, че ще пазят гората от пламъци. Всички мерки за безопасност са взети и в Добричко, съобщи за "Стандарт" председателят на ловците Петър Петров.

Стандарт

Румънци стават българи в нета

Чужденци ще стават българи в нета. Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) слага край на дългите опашки, защото заявленията вече ще се попълват онлайн.

Сайтът тръгна вчера и вече позволява хората, които желаят да получат документа, да направят заявката си по електронен път. Удостоверението е необходимо както за българско гражданство, така и за кандидатстване за пребиваване в България.

"Новата система съкращава процедурата от един месец, както е в момента, на един ден", съобщи пред "Стандарт" председателят на агенцията Росен Иванов. Толкова ще бъде нужно на служителите на агенцията да кажат дали кандидатът е одобрен или не. Платформата позволява също така да се избере ден, в който ще могат да се донесат всички останали документи, нужни за издаването на удостоверението.

Те ще се поемат сутрин, а след обед вече ще е ясно дали кандидатът е получил удостоверението, или му е отказано. "Системата улеснява кандидатите, тъй като те ще знаят в кой ден да дойдат, знаят, че тогава ще минат задължително. И идеята е разглеждането на документите да става в рамките на деня", обясни главният секретар на ДАБЧ Димитър Владимиров.

Монитор

Шопи и габровци с най-широки къщи

Най-просторните жилища, получили разрешение за ползване през последното тримесечие, са били в Софийско и Габровско. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). В Софийска област за периода от април до края на юни са въведени в експлоатация 52 жилища, главно еднофамилни къщи с обща площ от 7426 квадрата, като средно на една от постройките се падат по 142 квадрата. 38 жилища в 19 сгради са били пуснати в Габровско, като средната им площ е била 137 квадрата.

Монитор

Митева и ансамбълът стигнаха финалите

Силвия Митева изигра вдъхновено и 4-те си съчетания в квалификациите при грациите и с четвърти резултат се класира за днешните финали. Също на 4-а позиция е и националният ни ансамбъл, който в неделя ще спори за разпределението на отличията. В спора за финалите влизат първите 10 от 24-те, а носителките на медалите в индивидуалния многобой ще станат ясни днес.

Монитор

Телевизори и климатици с троен скок

Скъпите икономични климатици и големите телевизори направиха троен скок в продажбите си покрай олимпиадата в Лондон и европейското първенство по футбол. Това отчитат големите вериги за черна и бяла техника. Традиционно за това време на годината най-голям интерес има към климатиците. Заради рекордните жеги продажбите на охладителите са скочили дори над 4 пъти.

Сега

Най-добре се учат абитуриентите в Габрово, най-лошо - в Силистра

Средният успех на гимназистите леко се повишава, макар този випуск да е с най-ниските резултати на задължителната за всички матура по български език и литература. Много добър 4.73 е средната оценка в дипломите на 38 759 български гимназисти от 738 училища в страната, а випускът е от около 60 000 ученици. Данните са обобщени от просветното министерство, но 292 учебни заведения не са подали информация.  

Дума

С 18% поскъпнаха въглищата

С 18% по-скъпо излиза покупката на въглища за предстоящия отоплителен сезон в сравнение с миналата година, съобщи Бисер Владимиров, регионален мениджър на една от големите фирми за отоплителни материали, пред Дарик. Поскъпването е основно заради увеличените цени, предлагани от производителите, както и по-високите разходи за транспорт заради поскъпналите горива. Цената на кубик дърва се запазва на миналогодишната си стойност от 80 лв. Ако се отоплявате на въглища, в момента можете да си ги купите на цена от 330 лв. за тон. Най-често търсените количества от 5 до 7 тона за сезон правят цената на отоплението около 2300 лв. За сравнение количеството от 15 кубика дърва за зимата излиза 1200 лв. Въпреки поскъпването на въглищата в сравнение с миналата година те си остават най-търсени от крайните потребители, тъй като са двойно по-калорични от дървата, обясни Бисер Владимиров.

Най-скъпият, но и най-екологичен вариант за алтернативно отопление е камината с пелети. През тази година цената за тон е 460 лв. и покупката на пелети за един сезон излиза около 2700 лв. Този вид материал се използва само със специална пелетна камина, която в най-евтиния вариант струва между 1500 и 2000 лв.