Преглед на печата

Цените не слушат министъра; Перничани чакат отговор на молбите за помощ

Преглед на печата

24 Часа



Следовател: Атентаторът от Бургас е камикадзе, доказано е

МВР разпространи фоторобот с възстановеното лице на атентатора. Доказано е, че атентаторът от летището в Бургас е камикадзе, съобщи следователят Георги Илиев от Националната следствена служба пред БНР.
Българските власти вече са изпратили в Израел въпросите си към част от свидетелите на взрива, които не са могли да дадат качествени показания в първите часове след атентата, обясни Илиев.
След като бъдат разпитани от израелските власти, показанията на оцелелите от автобуса туристи ще бъдат върнати в България и приложени към материалите по делото, допълни още следователят.

 

Труд

 

Екстрадираха последния от "Кокаиновите крале"

И последният „кокаинов крал" бе предаден на италианските власти, съобщиха от пресцентъра на МВР.
В петък, на 10 август в Италия е екстрадиран българският гражданин И.Й. на 33 години. Той е задържан в рамките на международната операция „Кокаинови крале" и по силата на Европейска заповед за арест, издадена от съда в Милано, е предаден на италианските власти.
През юли последователно бяха екстрадирани участниците в организираната престъпна група, осъществявала трафик на особено големи количества кокаин от Южна Америка за Европа.

Стандарт

 

Цените не слушат министъра

Цените на храните продължават да вървят нагоре въпреки министерската забрана, която наложи земеделският шеф Мирослав Найденов. Продуктите от първа необходимост покориха поредния връх тази седмица. Така баницата вече ще излиза по-солено, показват данните на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Брашното скочи със стотинка и вече се търгува за 0,93 лв. на килограм. Сиренето също е по-скъпо макар и с по-малко от процент. Цената му достигна 4,71 лв. на кило. Яйцата поскъпват с до 0,22 лева за брой на едро. Кашкавалът тип "Витоша" се продава по 9,88 лв./кг, а олиото скача с две стотинки до 2,70 лева за литър. Това показва, че цените не се определят със забрани, коментираха представителите на хранително-вкусовата промишленост. Преди седмица земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че две вериги са обещали да задържат цените на основни хранителни продукти за три месеца. Самият министър не беше открит за коментар, но от кабинета му обясниха, че не могат да наложат забрана върху поскъпването като цяло.

Дума

 

Перничани чакат отговор на молбите за помощ

От 8500 жалби на граждани, пострадали от земетресението, което разлюля Пернишко, 5500 вече са прегледани от общината, а досиетата и документацията по случаите вече е изпратена в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Това обяви от телевизионния екран вчера кметицата на Перник Росица Янакиева. Както ДУМА вече писа, само 194 искания за подпомагане са удоволетворени от комисията, която е разгледала едва 300 от молбите за помощи. Кметицата алармира, че темповете, с които работи звеното, са рачешки и припомни, че идва зима, а хората все още не са подготвили жилищата си за нея.
Обвиненията на Янакиева, че Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет протака решенията си по исковете на перничани, видимо подразниха секретаря на звеното Людмил Върбанов, който опита да прехвърли вината на пострадалите и общината.