ДАНС мачка ценовия тероризъм, Европа скочи срещу полицейски Биг брадър

Преглед на печата: Дървата за огрев поскъпват с 25%; Денис Ершов задържан за час на летище Бургас; Олга изкара 4 милиона евро от проституция в Холандия

ДАНС мачка ценовия тероризъм, Европа скочи срещу полицейски Биг брадър
24 часа

ДАНС мачка ценовия тероризъм

Край на повишението на цените, спекулантите изедници и свободната пазарна икономика. В играта по заповед на премиера се включва ДАНС - Държавна агенция за надзор на стоките. Тя вече има и няколко отдела - "Месо", "Мляко", "Сирене", "Яйца и птици" и т. н. И тъй като всичко в държавата ни е наред, Бойко ще продължи с най-важната задача пред народа и правителството - спасяването на родния футбол на всички нива. Шенген ще почака - нали уж можело да се окаже опасен за България.

24 часа

Светлана Василева вън от Нова тв, сменят я с французин

Светлана Василева няма да ръководи Нова тв от есента, научи "24 часа". Шведската компания "Модърн таймс груп" (MTG), собственик на медията, я изпраща днес с благодарности и я сменя с французина Дидие Щосел, досегашен зам.-председател на борда на директорите.

Труд

Европа скочи срещу полицейски Биг брадър

Проект на Европейската комисия за тотален полицейски Биг брадър в населените места с видеонаблюдение от въздуха събуди протести в интернет и масово недоволство във форумите. Първи срещу идеята хората да бъдат наблюдавани с камери от въздуха и полицаи да преценяват кой от тях е съмнителен скочиха т.нар. Анонимните. Това е международната организация за протести, която първа протестира срещу проекта АКТА. Българските Анонимни също се включиха, още повече че в проекта участва нашият Технически университет.

Програмата на ЕК се нарича ИНДЕКТ и се разработва от 9 държави и 17 организации, начело с Полша (университета в Краков и полското МВР). Тя предвижда летящи камери да пазят големите европейски градове от 2014 г. от терористични атаки и обикновени престъпници.

Идеята е видеотехниката да се монтира на безпилотни самолетчета, които кръжат над населеното място. Те ще са на подчинение на полицията. Компютърна програма ще отчита и докладва кое поведение е съмнително. След това полицай ще решава кой да бъде задържан. Същото наблюдение ще се прави и от стационарни камери.

Труд

Олга изкара 4 милиона евро от проституция в Холандия

Българка на име Олга изкарала от проституция в Холандия 4 милиона евро за 8 години.

За незавидната печалба на младата жена от Сливен разказа вчера Корин Детмейер-Вермьолен. Тя е национален докладчик по въпросите на трафика на хора в страната на лалетата.

Нашенката била малтретирана години наред от сводника си. Той я принуждавал да се продава под заплахата, че ще убие родителите . Преди 3 години Олга събрала сили и потърсила закрила от властите в Холандия.

"Олга показа сила и кураж да разкаже своята история. Останахме трогнати от това, което е преживяла. Сводникът вече е в затвора", каза г-жа Вермьолен.

Вчера холандката и МВР шефът Цветан Цветанов дадоха старт на проект за подобряване на координацията и обмена на данни в областта на трафика на хора.

В рамките на 18 месеца Националната комисията за борба с това явление трябва да създаде нова база данни, която ще съдържа много повече информация за попадналите в мрежите на международната сексуална и друга експлоатация. Цената на проекта е 153 хил. лева.

Стандарт

Дянков щедър по неволя

Симеон Дянков влезе в нова роля. Най-пестеливият човек в държавата развързва кесията, но - по неволя. Поне 7,3 на сто увеличение на пенсиите от 1 януари обеща ковчежникът във Варна. Това означава, че възрастните хора, които получават средно 262 лв., ще вземат двайсетачка отгоре.

Увеличението е колкото средната инфлация за периода 2009 - 2012 г., обясни Дянков. И отсече: "Дойде време за увеличение на доходите". Той обеща от Нова година да вдигне и заплатите, но още не е изчислил с колко.

Важното решение било взето на тайна вечеря в Евксиноград през уикенда, научи "Стандарт". Бойко Борисов събрал заместниците си Симеон Дянков и Цветан Цветанов. И им поставил за цел в края на мандата на ГЕРБ българите да не са по-бедни, отколкото в началото.

Стандарт

Паметник в метрото ще изненада Барозу

Паметник със знаците на Европейския съюз и еврото ще бъде изненадата за председателя на еврокомисията Жозе Мануел Барозу, научи "Стандарт". Монументът, който се намира в центъра на метростанция "Европейски съюз" на хотел "Хемус", се пази в тайна до 31 август. Тогава Барозу ще открие новия метродиаметър. Вчера премиерът Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова инспектираха довършителните работи на метрото от Надежда до Черни връх. Двамата огледаха и напълно ремонтирания бул. "Черни връх", който е струвало 1 885 906 лв. Премиерът се качи на един от новите метровлакове от "Европейски съюз", слезе на станция "Лозенец", а после пропътува разстоянието до последна спирка "бул. Джеймс Баучер". Според Борисов "цялото метро с подземните паркинги и цялата направа на булевардите отгоре излиза около 1 млрд. лв.", което било по-евтино от даденото за замразения проект за АЕЦ "Белене".

Монитор

Клошари рекетират фирми за боклук

Клошари рекетират фирми за разделно събиране. Бездомниците окупират контейнерите и вземат отпадъците буквално от ръцете на хората. „Когато им кажа, че е нередно, те ми отговарят: „Ако платиш 100 лв., днес няма да ти пипаме контейнера", заяви за „Монитор" изпълнителният директор на „Екопак България" Тодор Бургуджиев. Най-сериозен проблемът с клошарите е в София, където има 7287 броя контейнери за сепариран боклук. Бездомниците вземат най-ценните неща - хартия и метали, и ги предават в пунктовете за изкупуване.

Монитор

Станка ще гони злато на олимпиадата в Рио

Най-успешният ни тандем на олимпиадата в Лондон Станка Златева и Симеон Щерев получиха най-много аплодисменти при прибирането си в България. Близки и познати затрупаха състезателката ни по борба и нейния личен треньор с цветя и подаръци на софийското летище. Златева пак сподели, че ще си помисли за бъдещето си в спорта, а Щерев пък заяви, че според него Станка ще се бори до следващата олимпиада и ще гони златото.

Монитор

Денис Ершов задържан за час на летище Бургас

Скандалният бизнесмен Денис Ершов бе арестуван вчера за час на бургаското летище. Полицаи щракнали белезниците на скандалния литовец веднага щом той слязъл от самолета, с който долетял от Москва. Ершов бил обявен за общодържавно издирване, тъй като българските власти не успели да го открият, за да му връчат призовка. Запознати заявиха, че най-вероятно става въпрос за това, че Ершов не си е внесъл паричната гаранция от 500 000 лв., която му бе определена от Софийска градска прокуратура по делото за източване на „Петрол".

Сега

За Дянков бедността у нас е мит, за статистиката - реалност

Положението с цените и доходите става наистина напечено това лято в България. Вчера Националният статистически институт (НСИ) обяви, че през юли животът е поскъпнал с 1.5% - нещо съвсем нетипично за това време на годината, когато цените се задържат и дори падат. Такава висока месечна инфлация за последно имахме през лятото на 2008 г., преди да ни връхлети кризата. Сегашният скок се дължи основно на поскъпването на ток, вода, бензин, туристическите услуги и донякъде на храните. Най-лошото е, че засега няма изгледи инфлационната лавина да спре. Котировките на петрола, горивата и храните хвърчат в световен мащаб. В България масовият бензин подобри пореден рекорд - вчера А 95 стигна 2.72 лева за литър.

Според НСИ от юли 2011 г. насам животът на българина е поскъпнал с 3.1%. Особено жестоко обаче са ударени семейните бюджети, защото издръжката на дома - сметките за ток, вода и др. режийни разходи, наемите и ремонтите са скочили с 6.3% спрямо юни и с цели 10.3% в сравнение с юли 2011 г. Транспортът е с 3.6% по-скъп от предното лято, таксите за обучение са пораснали с 6% за година. Храните според НСИ през този юли са само с 2.1% по-скъпи отпреди година. Но те вероятно ще дадат нов импулс на инфлацията в данните за август.

Дума

Дървата за огрев поскъпват с 25%

Дървата за огрев поскъпват. За това съобщиха пред Investor.bg представители от дървопреработвателния бранш. Ако през миналата есен кубик дърва се е продавал за 40 лв., сегашните цени се покачват с 25%, достигайки 50 лв. Причина за поскъпването е нарасналото търсене от фирми от южната ни съседка и рискът от изчерпване на ресурса.

Браншовици обясниха, че от един месец гърците купуват активно дърва за огрев от България, след като през миналата година Гърция премахна преференцията за продажба на по-евтина нафта за домакинствата. Поради близостта на България и ниските цени на дървата за огрев у нас гърците замениха нафтата с дърва, които започнаха да купуват много преди есента. В резултат на това почти 90% от продажбите на българските компании в момента са с гръцки клиенти, поясниха бизнесмени, пожелали анонимност. Това поражда опасност годишният лимит, определен от Агенцията по горите, да бъде изчерпан предварително. Годишно българските домакинства потребяват до 1,5 млн. кубика дърва за огрев. Поради нарасналата търговия с Гърция обаче определената с лесоустройствените планове дървесина може да бъде изчерпана, предупреждават браншовици и съветват да започнем да се запасяваме.