Шабла е най-стабилната финансово община в България

На въпрос на БЛИЦ има ли варинт за фалит на български общини, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков отговори, че законов път към това няма. Но той определи финансовото състояние на две от общините – Перник и Кърджали – като положението на Гърция.

Шабла е най-стабилната финансово община в България

Министърът представи пред медиите, заедно със своя заместник Владислав Горанов първия от тримесечните регулярни отчети за състоянието на общинските бюджети и начина, по който те разходват публичните средства. Той допълни, че общините, намиращи се на дъното по финансова стабилност, на практика са в технически фалит.

Съгласно методологията за подреждане на общините по финансови показатели най-много точки е събрала една от малките общини у нас – Шабла.


 

При големите, над 50 хиляди жители, начело в средата на годината е общината в Бургас, следвана от Русе и Стара Загора.

Десетте най-задлъжняли общини се водят от Перник, чиито задължения възлизат на над 13 милиона лева, следва Кърджали с 9.5 милиона лева. Общо всичките 264 общини имат дългове от 179.2 милиона лева.

В края на годината няма да има пари за закъсалите общини от бюджета, категоричен бе Симеон Дянков. Ще стимулираме успешните общини, на тях можем да им дадем пари за инфраструктура - пътища, училища, благоустройство. Министърът посочи и пътищата, по които могат да тръгнат закъсалите – усвояване на европари с качествени проекти и развитие на малкия бизнес.