Изложба "С очите си видях бедата" в библиотека "Дора Габе"

Регионална библиотека "Дора Габе" от днес за поредна година е домакин на изложба с рисунки от конкурса под наслов "С очите си видях бедата 2012".

Изложба "С очите си видях бедата" в библиотека "Дора Габе"

Организатори на областния кръг са Областно управление ”Пожарна безопасност и защита на населението” Добрич, Регионална библиотека “Дора Габе” и Регионален инспекторат по образование. Конкурсът за детска рисунка се провежда за първи път през 2002 г. по инициатива на Държавна агенция „Гражданска защита”. По-късно името на конкурса бе променено на „Мисия Спасител”, а през тази година отново се връща първоначалното име, като по-точно и емоционално. От  2006 година конкурсът прераства в Международен под егидата на Секретариата на Частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа.


 

Тази година по темата са работили 164 деца на възраст между 6 и 18 години от общините Тервел, Добрич, Генерал Тошево, Крушари и Балчик. Допуснатите до областния кръг рисунки са 52.

 

Седемнадесет от тях са класирани за участие в националния кръг, който ще се проведе през месец октомври 2012 г. в София. Експонираната изложба във фоайето на Регионална библиотека „Дора Габе” е от класираните рисунки на областно ниво.     

 

В своите рисунки участниците са изразили придобитите знания за оцеляване при различните бедствия – земетресения, наводнения, пожари, пътни произшествия. Те са нарисували самоотвержените пожарникари и спасители, които всеки ден се борят с „бедата”, помагат на пострадали и спасяват ежедневно човешки живот. Организаторите канят всички жители и гости на Добрич да разгледат експозицията, която ще бъде изложена до 31 август 2012 г.

 

dscn6022_600