Преглед на печата

Отнемат имущество на Братя Галеви за 4,2 млн. лева, МВР: Знаем откъде са дошли терористите

Преглед на печата
24 часа

Отнемат имущество на Братя Галеви за 4,2 млн. лева

Внесен е иск в окръжния съд в Кюстендил за отнемане на имущество от Ангел Христов и Пламен Галев -  известни като Братя Галеви, техните съпруги и контролираните от тях дружества. Това съобщиха от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД).

Цената на иска за отнемане на придобитото от престъпна дейност имущество е на обща стойност 4 250 189 (четири милиона двеста и петдесет хиляди сто осемдесет и девет) лв., като от всяко от двете лица се претендира приблизително половината от посочената сума.

24 часа

Скандал: Битка кой да издава учебниците или за икономии от пренаписване

Битка между издателствата провокирала скандала с Ботев, Левски и учебниците. Това каза Кемал Еюп, бивш шеф на Комисията за защита от дискриминация и настоящ неин член.

Други предполагат, че целта е да се направи икономия от пренаписване.

Това са двете версии за доклада и коментарите по него, които взривиха интернет.

Комисията за защита от дискриминация не разполага с договор на проекта с изследването, каза шефката на комисията Ана Страшимирова, която се разграничи от него в присъствието на бившия ръководител Кемал Еюп. Той в момента е обикновен члан на институцията.

Труд

Емилия трепери да не посегнат на детето й

"Треперя от ужас, че ще посегнат на детето!" Това споделила фолкпевицата Емилия със свои приятелки след бомбата пред ресторант "Кошарите". После си изключила телефона.

Според мълвата още в четвъртък по обед Емилия отменила всички ангажименти и заминала от София с 4-годишния си син Иван. Охранявали ги трима гардове. Емилия казала на близките си, че отиват на море, но не уточнила дали в наш или гръцки курорт. Коко Динев, който също е със засилена охрана, обещал да последва семейството си най-късно в събота.

Бившият шеф на "Локомотив" (Пд) нямал проблеми с футбола или черно тото, а с лихвари. Това гласи основната версия на полицаите, които търсят причините за взрива пред "Кошарите".

Труд

МВР: Знаем откъде са дошли терористите

"Имаме достатъчно оперативна информация, която ни дава насоки към евентуална държава и потенциална организация, която стои зад атентата на летище Сарафово." Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов пред Би Ти Ви. Той уточни, че месец след кървавия терористичен акт МВР разполага само с версии и предположения, които не бива да се огласяват, преди да са подкрепени с достатъчно доказателства. Цветанов призова медиите да не пускат версии за връзка на терористите с Ливан, Техеран и прочие твърдения, които може да създадат проблеми за националната сигурност.

Стандарт

Котешки пуч

Котешки пуч в Русия разтресе целия свят. Московският съд прати за 2 години зад решетките пънк групата "Pussy Riot" (Бунтът на котките). Надежда Толоконникова, Екатерина Самуцевич и Мария Альохина бяха признати за виновни в хулиганство, мотивирано от религиозна ненавист и вражда. Пънкарките нахлуха в московския храм "Христос Спасител" и изпяха молитва срещу Путин, което скандализира църквата. В хода на процеса в подкрепа на "Pussy Riot" се обявиха шоу звезди от ранга на Мадона и Стинг, както и много политици. У нас вчера сутринта паметникът на Съветската армия осъмна с цветни качулки, каквито носят трите момичета. Присъдата над пънкарките бе посрещната с мощен протестен митинг пред вратите на съда. Сред задържаните от полицията бе и прочутият шахматист Гари Каспаров с обвинението, че е ухапал ченге.

Стандарт

Сменят кола за два мотора

Карането на автомобил в града се превръща във все по-скъпо удоволствие. Заради скока на бензина и проблемите с паркирането в градската част все по-често се срещат оферти за замяна на лек автомобил срещу мотоциклети или скутери, показа проверка на "Стандарт". Търсенията са много и различни, както и предложенията. Обикновено кола се заменя срещу два мотора или пък за един срещу доплащане. В специализираните форуми из интернет е пълно с предложения за бартери между коли, мотори и джипове. Разбира се, освен придобиването на мотор, е необходимо притежаването и на съответната категория в шофьорската книжка, за да може той да се управлява след това без проблем. Това пък дава добри възможности на притежателите на скутери, за които не се изисква допълнителна категория освен любителската "В". Повечето хора предпочитат да се сдобият със скутер до 50 кубика, за който не се изисква категория "А", както е при по-големите машини на две колела. Една от причините е и допълнителният разход и отнето време за курса. Изкарването на документи за категория "А" излиза около 400 - 500 лева. Освен това опитни моторджии предупреждават, че си трябва и екипировка - читава каска, наколенки и налакътници. "Екипировката е по-важна от мотора", категорични са те. Друг момент е, че в Европа вече почти е затворен пазарът на скутери втора ръка.