Съдът даде ход на дело за грабеж и опит за кражба срещу 29-годишен добрилчия

Окръжен съд Добрич, даде ход на наказателното дело срещу 29-годишния Валентин Ал. Хр. по обвинения за грабеж и опит за кражба, които представляват опасен рецидив

Съдът даде ход на дело за грабеж и опит за кражба срещу 29-годишен добрилчия

Окръжна прокуратура го обвинява в това, че на 10-ти ноември м.г. в Добрич, е отнел от добричко семейство 140 лв., а след като е бил заварен в момент на кражбата, е употребил сила и грабежът е извършен при условията на опасен рецидив. Чрез взлом, той е направил опит да открадне от същото семейство хранителни продукти, машина за рязане на дърва, нови летни гуми с джанти, телевизор, 3 мобилни телефона, други  вещи и сумата от 15 лв., всичко на обща стойност 1143,35 лв., като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини.


 

Днес Валентин поиска отвод на съдебния състав, тъй като съдии от Окръжен съд – Добрич, са свидетели по наказателно дело срещу него в Районен съд – Добрич, за хулиганство. Съдебният състав намери, че наличието на това наказателно производство в Районния съд не е основание за неговия отвод.


По искане на пострадалия от деянията по делото за грабеж и опит за кражба съдът го конституира като частен съдебен обвинител. В съдебното заседание неговата съпруга не се яви, а е представила молба да отсъства по здравословни причини.


Съдът изслуша обясненията на Валентин, че въпросната вечер е посетил чичо си и получил от него телефон. След това се прибрал у дома си и до 12,30 ч. си писал SMS-и със своя позната. На сутринта излязъл навън, но когато разбрал, че го търси полиция веднага се отзовал.

 

Окръжен съд разпита пострадалия собственик и вещите лица, изготвили  две от представените по делото експертизи.


Делото бе отложено за 1-ви октомври 2012 г. за събиране на доказателства. За разпит тогава ще бъдат призовани пострадалата собственичка на отнетото, чичото и родителите на подсъдимия, жената, с която е разменял SMS-и и неявило се в съдебното заседание вещо лице, изготвило съдебно-психиатричната експертиза.


Валентин се държа агресивно в съдебната зала днес и това наложи да бъде отстраняван няколко пъти от заседанието, като след завръщането му му бе прочитан съдебният протокол за извършените в негово отсъствие процесуални действия.


Той е безработен, не е семеен. Осъждан е 6 пъти, 4 от тях за грабежи. На 12-ти октомври 2011 г. той е приключил изтърпяването на последното наложено му наказание 4 години и 5 месеца лишаване от свобода за грабеж, извършен при опасен рецидив.