Безработните през второто тримесечие са с 10% повече от 2011 г.; Бензиностанциите пред фалит

Водещите заглавия и основни теми в централния печат днес

Безработните през второто тримесечие са с 10% повече от 2011 г.; Бензиностанциите пред фалит
Преместване.

„Стандарт":


Военното НДК подслони Темида

Преди магистратите от Районния съд да заработят на новите места, е нужен ремонт. Пари за него са осигурени от бюджета на съдебната власт. Отделно държавата ще отпусне около 4 млн. лв. на Столична община, за да бъде изграден подземен паркинг, удобен за служителите.
След преустройството на военното НДК вече ще има място за работа на 600 съдии. Предвижда се да бъдат обособени 35 съдебни зали. Подземният паркинг ще побира над 900 коли и ще се ползва от магистратите, адвокатите и хората, които участват в процесуално-следствени действия. За граджанската колегия пък ще бъдат осигурени поне 22 съдебни зали. Очаква се до една година всичко да е готово.

 

Заплати.

„Дума":

Дянков поряза МВР за заплати

Ако искате повече пари, влезте във всички норми на другите, посъветва Дянков синдикатите в МВР, които в понеделник настояха за увеличение на заплатите на служителите с 25%. За да е по-убедителен, финансовият министър обясни, че в МВР има редица превилегии: 45 дни годишен отпуск и получаване на 24 заплати при пенсиониране на 52-годишна възраст.
Няма резон в това искане, отсече Дянков и обясни, че в момента средната заплата за всичките 48 000 служители на МВР е 1004 лв. - почти на нивото в МФ, "където всички са с висше образование". Ако увеличим заплатите с 25 на сто, средната ще стане 1280 лв. Не мисля, че това е редно, отбеляза Дянков и добави, че бюджетът за 2013 г. ще бъде с акцент "повишаване на пенсиите".
Дянков не спомена и дума за поисканите от Цветанов още 18 млн. лв. за "погасяване на просрочени задължения за текуща издръжка". Въпреки рекордния си бюджет от близо милиард, допълнителни приходи от охранителна дейност и щедрите дарения, МВР пак е "закъсало".

 

Статистика.

„24 Часа":

Безработните през второто тримесечие са с 10% повече от 2011 г.

Броят на безработните в страната през април, май и юни се е увеличил с 10 процента в сравнение със същите месеци на 2011 година, показват резултатите на Националната статистика за икономическата активност на населението през второто тримесечие на годината.
През второто тримесечие безработните лица в страната са 409 500, от които 243 хиляди са мъже и 167 хиляди - жени.
Безработните българи в работоспособна възраст са 12,3% или около 237 хиляди души.

 

Бензин.

„Новинар":

Бензиностанциите пред фалит

Малките бензиностанции у нас са пред фалит, тъй като шофьорите максимално са ограничили зареждането на резервоарите на автомобилите си, обяви Ивайло Николов от Асоциацията на малките бензиностанции.
Високите стойности на бензина намаляват потреблението, а ниските обороти понижават възможността бензиностанциите да се издържат, обясни експертът. Той каза още, че не очаква горивата да поевтинеят. Според него единственият начин за справяне със ситуацията е увеличение на доходите на населението, което да повиши покупателната способност.

 

Протест.

„Труд":

Протестиращите срещу синята зона заплашват с гражданско неподчинение

Протестиращите срещу новите правила за паркиране в центъра на София заплашиха с гражданско неподчинение запалване на личен автомобил, съобщи Фокус.
Недоволните граждани се събраха на площад "Славейков". Утре отново ще има протест срещу новите правила за паркиране от 18.00 часа на същия площад.
Ангел Гаджев, представител на протестиращите, призова събралите се хора да атакуват Административния съд с жалби.