Франция сваля акциза на дизела, ние го вдигаме; Борисов се разсърди на задържаните моряци...

Цените на горивата продължават да са сред водещите теми във всекидневниците...

Франция сваля акциза на дизела, ние го вдигаме;  Борисов се разсърди на задържаните моряци...

„Франция сваля акциза на дизела, ние го вдигаме" - обобщава в. „24 часа".
„Франция ще намали временно акциза на дизела, за да станат цените приемливи за шофьорите, обяви днес френският премиер Жан-Марк Еро. Мярката щяла да важи, докато се създаде механизъм за регулиране на цените на горивата.
Вчера вицепремиерът Симеон Дянков заяви в Панагюрище, че е невъзможно да се свали акцизът у нас, тъй като сме подписали през 2006 г. с ЕС договор за достигане на минималните ставки. Това било голяма грешка, тъй като доходите у нас са много по-ниски от средните в ЕС.
Страната ни ще достигне минималните нива за дизела догодина, когато акцизът става 64,5 ст. на литър. Във Франция е 84 ст., поради което там могат да го свалят и с 20 ст.
В момента дизелът у нас се продава за 2,71 лв. след последното поскъпване от понеделник. Във Франция е 3,20 лв.



Дянков допълни, че правителството ще промени наредбата и ще позволи съхраняването на горива в акцизни складове и извън територията на България, с което щяла да се повиши конкуренцията и цените да паднат с няколко стотинки..." - се казва в публикацията.

„Ще променим част от нормативната уредба и някои от законите, за да дадем възможност за по-широка конкуренция, която да доведе до намаляване на цените на горивата и да се облекчи ситуацията на пазара. Това обеща вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в Панагюрище.
За съжаление, не може да се намали акцизът, тъй като при влизането на България в ЕС подписаните споразумения предвиждат поетапно увеличаване на акциза. Грешка е било да се разписва споразумението по този начин, тъй като доходи и акцизи трябва да са пропорционални. В момента акцизът е под минималния праг..." - пише по темата в. „Стандарт".

 

В. „Дневник" също помества информация по темата:
„Има теоретична възможност да се поиска намаляване (на акциза - б.р.), но за целта трябва да има решение на ЕК и всички останали 26 членки на ЕС", припомнил е Дянков.
Той е пояснил, че в девет от страните трябва да се проведе референдум, т.е. това няма да стане веднага.
"Идеята за ползване на националния резерв също не може да се задейства, защото тя трябва да се изпълни едновременно от голяма група държави в ЕС. А първата среща на финансовите министри от общността е чак в средата на септември.", допълни министърът.

"Скокът на цените на горивата е голям проблем не само за домакинствата, но и за много държавни структури ката МВР, НАП, митниците и други. Има различни идеи в публичното пространство за намаляването им, но повечето изискват много време". Това заяви днес в Панагюрище финансовият министър Симеон Дянков...
Имало възможност и да се промени Законът за данъците и акцизите и той заедно с икономическия министър Делян Добрев щели да предложат такава мярка на парламента.


Дянков заяви, че един от акцентите в бюджета за 2013 г. ще бъде по-голямата самостоятелност на общините, но след излизането на рейтингите ще се стимулират "отличниците" между тях.. За тази цел ще бъде създаден специален фонд от няколко десетки милиона лева. Обмисля се и как да бъдат увеличени пенсиите, за да се компенсира изцяло натрупаната инфлация от 2009 г. насам." - информира „Труд".

 

Отказът на правителството да намали потребителската такса за посещение при лекар и намаляването на надценките за лекарствата също са сред широко отразените теми във вестниците:

 

„Въпреки очакванията Министерският съвет отказа да  понижи потребителската такса при личния лекар. Така, вместо да се върне на старото ниво от 2.70 лева, тя ще остане 2.90 лева. Мотивът е, че такива са исканията на личните лекари. Решението беше взето на днешното редовно правителствено заседание.
По-високо ниво запазва и таксата за всеки от първите 10 дни болнично лечение за здравно осигурените. Вместо очакваното намаление до 5.40 лева на ден тя ще се запази - 5.80 лева.
През юни парламентът гласува промени в Закона за здравното осигуряване, с което отвърза потребителската такса и плащанията за болнично лечение от минималната работна заплата, която от 1  май стана 290 лева. Същевременно размерът им вече се определя от кабинета, като очакванията бяха министрите да върнат таксите на по-ниското предишно ниво..." - пише „Дневник".

 

„Потребителската такса за посещение при личния лекар и зъболекар се замразява на 2,90 лева по предложение на общопрактикуващите доктори. Правителството не прие тя да стане отново 2,70.
Предложението за намаляването беше на здравния министър Десислава Атанасова, след като с промените в Закона за здравното осигуряване парламентът премахна обвързването на потребителската такса с минималната работна заплата.
Тарифата за един ден болничен престой ще е 5,80, а не 5,40 лева както бе заложено в първоначалния проект на правителството.
Очаквано министрите решиха днес да се намали с 2 на сто размера на надценките за търговците на едро и дребно при формирането на държавно регулираните цени..." - информира „24 часа".

 

„Досега таксата се качваше с всяко повишение на минималната работна заплата, защото представляваше 1% от нея. Но след като бяха приети поправки в Закона за здравното осигуряване, тя бе "отвързана" от най-ниското възнаграждение. А с постановлението днес се фиксира точният размер.
Пак с него се посочва и че вече еднодневният престой в болница ще е 5,40 лв. (досега бе 2% от минималната заплата)..." - в. „Труд".

 

„ГЕРБ прие поредица кухи мерки за цените на лекарствата" - съобщава в. „Сега".
„Съюзът на фармацевтите вече протестира срещу намалението на надценките на лекарствата. След като това не даде резултат, сега от съсловната организация обявиха, че ще атакуват намалението във ВАС.
Пакет безсмислени и неработещи мерки за намаляване цените на лекарствата прие вчера Министерският съвет. Те не само няма да доведат до поевтиняване, а дори може да му попречат, както и да затруднят достъпа до медикаменти в отдалечените райони.
С 2 на сто ще се намали размерът на пределно допустимите надценки на медикаментите при търговците на едро и дребно, реши правителството, приемайки промени в наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. До момента търговците на едро имаха право на надценки между 6 и 9%, а аптеките - средно на 20% - според ценовата група на съответното лекарство. Според здравния министър Десислава Атанасова целта е намаление на цените на лекарствата.
Според бранша обаче мярката няма да доведе до намаление на цените в големите аптеки и веригите. Те и в момента не работят на пределните надценки, т.е. не продават лекарства на максимално разрешените цени. При 2 на сто по-нисък таван цените просто няма да се променят, уверяват от асоциацията на собствениците на аптеки. Аптеките си позволяват да работят с по-ниски надценки, тъй като получават отстъпки за количества от търговците на едро. Сега обаче отстъпките може да пострадат заради намалените надценки, а това пък може да накара фармацевтите да увеличат крайните цени до максимално допустимите.
Близо до максималните надценки в момента работят единствено малките аптеки. "Те и без това са на ръба, а сега вече са изправени пред фалит", смятат от асоциацията. Това пък би отрязало достъпа до лекарства на хора предимно в по-малките населени места. Затова и идеята за орязване на надценките предизвика протестите на Българския фармацевтичен съюз..."

 

Случаят с българските моряци, задържани в Испания заради наркотрафик също е сред темите с продължение.

 

"Всеки да признава, да казва и да посочва - кой, как, каквото знае. Колкото и да съм им ядосан... то става вече колко пъти - 20 тона, 40 тона, 3 тона....". Това беше едно от нещата, които премиерът Бойко Борисов заяви по време на срещата си с роднините на задържаните в Испания моряци. Думите му станаха известни от видео, разпространено от Министерския съвет.
Борисов е обещал, че държавата ще се опита да даде максимума за решаването на случая. По този повод вътрешният министър Цветан Цветанов заминава в четвъртък "там за тази работа". След ареста Борисов заяви, че съжалява за случилото се, но е нямало как да предупредят моряците, въпреки че се е знаело, че с български кораб ще бъде пренесен наркотик.
"Знаеше се, че ще работят с български кораб, много неща се знаеха, но нямаше как да им кажем на моряците: "Бягайте от кораба, защото ще го хванат."
В отворено писмо до премиера близките на арестуваните българи преди два дни заявиха, че разчитат тези думи на Борисов като признак за невинността им. Днес те отново казаха, че роднините им не са виновни, защото "били професионалисти, но за наркотрафиканти не стават". Тук премиерът ги прекъсна: "Нищо не е пречело, като видят това, има начини да сигнализират."...
Близки на задържаните в Испания моряци от кораба "Св. Николай" не коментираха повече подробности около срещата си с премиера: "Имаме уверението на премиера Борисов, че държавата е съпричастна и ни съчувства в този случай, но ще изчакаме завръщането на министър Цветан Цветанов от Испания и тогава ще коментираме", каза Ивелина Атанасова, близка на капитана на кораба..." - пише „Дневник".

 

„Министър-председателят не успя да скрие разочарованието си от случилото се: „Колкото и да съм им ядосан... то става вече колко пъти - 20 тона, 40 тона, 3 тона...". Въпреки това допълни, че държавата ще се опита да даде максимума за решаването на случая. По този повод вътрешният министър Цветан Цветанов заминава в четвъртък „там за тази работа", предаде бТВ.
Веднага след ареста на българите миналата седмица Борисов коментира, че съжалява за случилото се, но въпреки знанието си държавата е била безсилна да отправи предупреждение...
В отворено писмо до премиера близките на арестуваните българи преди два дни заявиха, че разчитат тези думи на Борисов като признак за невинността им. Днес те отново казаха, че роднините им не са виновни:..
Веднага след срещата семействата останаха лаконични в коментарите си. Споделиха, че са получили уверението на премиера, че държавата е съпричастна с тях и им съчувства.
22-ма българи бяха задържани преди седмица край бреговете на Испания на кораб с три тона кокаин..." - напомня „Стандарт".

 

В. „Сега" също помества публикация по темата:
"Премиерът Бойко Борисов упрекна вчера задържаните в Испания български моряци, че не са сигнализирали на българските власти за превозвания на борда на кораба "Св. Николай" кокаин. Това става ясно от видеозапис на разговор между министър-председателя и близките на арестуваните в Испания моряци, разпространен вчера от пресслужбата на кабинета...
"Нищо не е пречило, като видят това, има начини да сигнализират. Всеки да признава, да казва и да посочва кой каквото знае", призова премиерът по време на срещата.
Тези думи звучат странно на фона на твърденията му в деня след ареста, че много неща са се знаели, но не е имало начин държавата да предупреди моряците...
Това изказване даде повод близките да претендират, че моряците не са знаели за превозвания товар и са невинни. "Изхождайки от вашите думи, че е не е имало начин българските служби да информират нашите съпрузи, синове и деца за превоза на наркотици, вярваме, че те са невинни", заявиха те. Вчера обаче Борисов не показа по никакъв начин, че може би са невинни.
Очаква се днес вътрешният министър Цветан Цветанов да пристигне в Испания и да разговаря с тамошните власти по случая. "Утре отива сутринта Цветанов в Испания и всичко, каквото е, сиреч максимума, което ви описвам, колкото и да съм им ядосан", обяснява несвързано Борисов как държавата ще се опита да помогне на нашите моряци."