Фестивал на хвърчилата ще се състои през септември в Шабла

Българското дружество за защита на птиците и Община Шабла организират второ издание на Фестивала на Хвърчилата - Шабла 2012, което ще се проведе на 22 и 23 септември 2012, до морския фар. Празникът е посветен на червеногушата гъска.

Фестивал на хвърчилата ще се състои през септември в Шабла

Официално откриване ще бъде първата вечер от 19.30 часа, в Зеления Образователен Център, придружено от представяне на  изложбата „ Дива природа и птици“, прожекции на филми и концерт на открито.



През целия ден, от 10 сутринта, „до мръкнало”, както обещават организаторите, ще има множество съпътстващи събития, като демонстрации на улично изкуство и графити по старите цистерни и рибарски лодки в района на Фестивала в партньорство с младежка група “Аморфа”, град Варна; работилници и арт ателиета за изработка на хвърчила, оригами, рисуване върху керамика и други; демонстрации на занаяти и различни продукти – грънчарство, плетени фигурки, бижута, стъклопис, пчеларство, хлебни продукти и други; ще бъдат организирани екскурзии за наблюдение на птици до Шабленската Тузла и т.н. Предвидени са и фотопленери.


Самият парад на хвърчилата ще се състои на следващия ден, като съпътстващата програма отново е наситена: ателиетата и работилниците от първия ден продължават работа, а освен това ще има представления на детски театрални и музикални състави и артистични формации от района, страната и чужбина. Стартовете за пускане на хвърчила и авиомодели ще бъдат през целия ден, а вечерта победителите ще получат награди.