Преглед на печата

Ще има арести и у нас заради кокаиновата афера, държавният ни дълг расте, все повече бащи излизат по майчинство

Преглед на печата
Кокаиновата афера със задържаните българи в Испания остава сред водещите теми на  всекидневниците.

„Вероятно ще има арести в България във връзка със задържания кокаин на нашия кораб в Испания. Това заяви вътрешния министър Цветан Цветанов в Димитровград, където присъства на откриването на празниците на града, предаде БНР. Разследването трябва да стигне до организаторите и поръчителите на кокаиновата пратка, съобщи министър Цветанов." - съобщава в. „Труд"

„Вероятно ще има арести в България във връзка със задържания кокаин на нашия кораб в Испания, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов за разследването на случая със заловените български моряци на кораб в Испания, на който се пренасяше кокаин. Министърът е в Димитровград за празника на града.
Цветанов каза, че малка част от екипажа на кораба "Св. Николай" са знаели за това.
"Има безспорни доказателства, които обсъдихме с колегите от Испания, но за мен е по-важно да стигнем до тези, които всъщност са наели екипажа, тези, които са имали отношение към плавателния съд, защото крайно време е да се стига до високо", заяви министърът..." - информира „Дневник".

„Задържаният кокаин няма връзка с Брендо, каза Цветанов и уточни: „В определени периоди в годините назад, български граждани, които бяха задържани тук, в България, са се познавали с Брендо и са имали определени срещи. Но какво са си говорили, това вече можем само да гадаем. Така, че в тази посока, имало е в минал период от време, както с Брендо, така също и с Иван Тодоров - Доктора. Но, конкретно за този товар, не смятам, че трябва да даваме нещо конкретно, което да е свързано с този товар".
Разследването трябва да стигне до организаторите и поръчителите на кокаиновата пратка, съобщи министър Цветанов." - пише „24 часа".

„В четвъртък и петък Цветанов беше в Испания на среща с вътрешния министър на страната Хорхе Диас. На срещата стана известно, че според испанското законодателство при случаи, подобни на този със задържания кораб "Св. Николай", е възможно три месеца арестуваните да не могат да се видят с никого.
Близките на задържаните моряци влязоха в задочен спор с премиера Бойко Борисов. По време на среща с тях в сряда той ги посъветва да предадат на роднините си да си признаят всичко. Това беше разчетено от близките като погазване на правилото, че си невинен до доказване на противното." - напомня „Сега".

Процесите в икономиката също намират място на страниците на неделните вестници.

В. „Сега" съобщава, че държавният дълг на България се е увеличил с 560 млн. евро за една година:
„Държавният дълг на България се е увеличил номинално с 560,9 млн. евро през 2011 г., съобщи Министерството на финансите. В края на миналата година номиналният му размер е бил 5.945,9 млрд. евро. Близо 3,5 млрд. евро е външният дълг на страната, а вътрешният възлиза на почти 2,5 млрд. евро. В края на периода държавният дълг е бил 15,5% от брутния вътрешен продукт.
От финансовото ведомство отбелязват, че ръстът се дължи на полученото през 2011 г. ново вътрешно и външно финансиране и разликите във валутните курсове при преоценката на дълга.
В края на 2011 г. 53,3% от дължимите суми са в евро, 28,6% в левове, 15,6% в щатски долари и 2,5% в други валути. Във валутната структура на държавния дълг се запазва тенденцията към увеличаване на относителния дял на дълговите инструменти, деноминирани в лева. Това допринася за ограничаване на рисковете, следствие от изменението на валутните курсове на международните пазари, отбелязват финансистите."

В. „Дневник" цитира министъра на икономиката  Делян Добрев, според когото отливът на израелски туристи, предизвикан от атентата в Бургас, вече е преодолян:
„Нормалният ритъм на посещение на туристите от Израел у нас е възстановен, каза пред журналисти в Мадан министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде БТА. По думите му непосредствено след атентата на летище "Бургас" е имало отлив, но сега броят на туристите вече е толкова, колкото са прогнозните очаквания в началото на сезона. Министър Добрев гостува в петък на миньорските празници в Мадан и Златоград.
За миналата седмица има 28 чартърни полета от Израел, което означава, че е възстановен притокът на израелски туристи, каза министърът. По негова оценка промяната дошла след посещенията на израелския министър на туризма Стас Мисежников у нас и на Делян Добрев в Израел. Той отчете и като успешна рекламната кампания в четири от най-големите печатни издания в Израел, както и интервюта пред местни телевизии.
Той повтори прогнозата, че цените на горивата ще спаднат през есента, освен ако нямало военен конфликт или извънредна ситуация."

Неделните вестници информират също, че все повече бащи излизат в отпуск по майчинство.

„През последните 4 години два пъти повече мъже са излезли в в отпуск, за да отглеждат децата си, в сравнение с предишните години, съобщи bTV.
Статистиката сочи, че патраирхалният модел в семействата - тате носи, мама-меси, вече е демоде.
По закон бащата може да излезе в майчинство след шестия месец на детето. През миналата година от това си право са се възползвали близо 1 300 татковци, което е с 30% повече спрямо 2009 година" - пише „24 часа".

„Драстично се увеличават и случаите, в които бащата излиза в отпуск, за да гледа детето от първата до втората му годинка. Близо 500 татковци през 2008 г. срещу 1 100 през миналата. А само за първите три месеца на тази година - броят им надхвърля 600." - информира „Труд".

„Най-често татковците остават вкъщи да гледат децата, ако майката е във важен период от кариерата си, или ако нейната заплата е по-голяма.
Това обаче не важи за родители, които осиновяват по-големи деца. Законът не им позволява да излизат в майчинство, въпреки че внасят осигуровки за това.
Психолози апелират за промени:
„Те имат нужда да прекарат време заедно, да свикнат един с друг, детето да се привърже към тези хора и да ги възприеме като свои родители, а те, за да го направят това нещо са принудени да излизат в неплатен отпуск или единият да напуска работа," казва Лиляна Новоусенлиева от фондация "Анимус".
Опит за законодателни промени беше направен от депутати в началото на годината, но си остана." - в. „Стандарт".