Нов одобрен проект на Община Тервел

Проектът се нарича "Заедно на училище" и ще бъде финансиран по Оперативна Програма "Развитие на човешките ресурси", в рамките на схема за образователна интеграция на деца и ученици от различни етноси.

Нов одобрен проект на Община Тервел

Одобрени са 59 проекта от цялата страна - седем на общини, а останалите – на неправителствени организации и образователни институции.


 

Благодарение на проекта детският фолклорен танцов ансамбъл ще има общо 64 нови комплекта носии и костюми. Те ще бъдат изработени по зададени от община Тервел изисквания и ще са в две теми – „Български фолклорен танц” и танц „Руски цигански романс”. За българския фолклорен танц са предвидени 16 женски костюма (дълга риза с бродерия, сукман, престилка, колан с пафти, кожени обувки) и 16 мъжки (мъжки ризи с бродерия, потури, елеци, пояс, обувки). За българския фолклорен танц е предвидена и изработка на бродирано знаме. Руският цигански романс ще бъде представен с 16 женски и 16 мъжки костюма, които включват изработване и доставка на поли и блузи с орнаменти, цветни шалове, панталони, ризи и елеци с орнаменти, бродирани мъжки пояси, мъжки и женски обувки. Общо 27 000 лв. са предвидени в бюджета на проекта за обновяване на сценичния гардероб на ансамбъла.

 

През 2009 г. най-големите танцьори в ДФТА вече получиха нови носии, доставени по предходен общински проект, финансиран от същата оперативна програма (на снимката).

 

Детските градини в община Тервел ще получат общо 800 м. различни платове и материали, от които да бъдат изработени  нови  облекла на малчуганите за занятия и тържества. За най-малките ще бъдат осигурени още 40 нови кукли и 6 декора за куклени пиеси, множество материали за игри.

 

Ще бъде завършен физкултурният салон към басейна в ЦДГ „Здравец”. Чрез проекта ще се изгради подовата настилка  и ще се поставят съоръжения за упражнения на деца от 3 до 5 годишна възраст.

 

Басейнът и салонът бяха изградени чрез предходен общински проект през 2009 г. През последните 3 години  водното съоръжение се ползва по график от деца на различни възрасти от целия град. Предвидено е и новият физкултурен салон, заедно с басейна, да се ползва от всички деца от града и общината.

 

По проекта още ще бъде закупен и посадъчен материал – 500 бр. дръвчета „туя” и 100 бр. вечнозелени храсти, които ще бъдат посяти на определени места в община Тервел.

 

За децата от начален етап на обучение в СОУ и училищата в селата ще бъде осигурено посещение за професионална куклена пиеса на голяма сцена.

 

В рамките на проекта ще бъдат проведени множество съвместни занятия и прояви с ученици от всички училища в общината, като за целта се осигурява специализиран превоз, сандвичи, напитки, материали за работа, игри  и  прояви.

 

Предвидено е обучение за работа с деца от различни етноси за начални учители от общината. Обучители ще бъдат преподаватели от педагогическо висше училище.

 

Бюджетът на проекта е 155 682.59 лв., а продължителността му е 12 месеца.