Преглед на печата

Американци правят проучвания за 7-и блок на "Козлодуй"; Станишев: Някои водят битки заради лични амбиции на гърба на БСП

Преглед на печата

Новинар

Американци правят проучвания за 7-и блок на "Козлодуй"

Американската компания „Уестингхаус" ще изпълни предпроектното проучване за изграждане на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй". Договорът бе подписан от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и представители на фирмата.
В задълженията на американската компания са включени представяне на социално-икономически анализ, оценка на икономическата целесъобразност и анализ на наличните технологични възможности за новата мощност. Анализът трябва да е готов до март. Проектът е на стойност 999 500 евро, като за него се състезаваха и други четири компании.

Стандарт

Палят кола на митничар в акция

Роми от известната Омуртагска група, която пласира контрабандни цигари на Женския пазар в София, спретнаха отмъщение на митничар. Контрабандистите драснали клечката на личния му автомобил "Опел Омега", докато "разузнавачът" Юлиан ги дебнел край къщата склад на ул. "Враня" в столичния квартал "Банишора". Независимо от палежа, акцията продължи, а митничарите заловиха 20 000 къса цигари. Задачата на служителя била да наблюдава кога ще пристигне поредната пратка с акцизната стока, след което да извика подкрепление, което да атакува склада. След като час стоял в укритието, изведнъж мобилният му телефон иззвънял. Бил баща му. "Абе, обадиха се от пожарната, че опела ти гори, някъде в "Банишора", съобщил възрастният човек. Колата на митничаря била на 80 м от мястото, където се криел да дебне бандитите.

Дума


 

Над 143 000 души - на воден режим

След като хората в Ловеч от вчера живеят на воден режим, общо в страната на режим са 60 общини, пет града и 120 села с над 143 хиляди души.
Съоръженията за питейно водоснабдяване са изградени преди 50-60 години и в голямата си част те вече са амортизирани, коментира председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски. "Причините за липсата на вода и мерките са конкретни за всяко населено място. Основният въпрос е дали има вода в природата и съответно необходимостта от изграждане на язовири и водохващания. В малките селища обаче става въпрос за културата на потребление на водата и за организацията и слабостите в работата на ВиК дружествата", заяви Престойски. От думите му стана ясно, че не се изпълняват заповедите на кметовете да не се използва питейна вода за напояване на градините. Не се вземали мерки срещу нарушителите, защото много често ставало въпрос за роднини. Разходът за вода за поддържането на тревни площи край къщите е по-голям, отколкото разходът за отглеждане на зеленчуци, поясни Престойски.

24 Часа

 

Не се разбраха за паркирането, протестите тръгват пак

Спорът за таксите в синята и зелената зона в столицата не отбеляза никакъв напредък след вчерашното обсъждане в транспортната комисия на общината.
Съветниците не предложиха решаване на проблема. А протестиращите граждани пък се разцепиха на две групи. От едната страна останаха поддръжниците на движението Днес и фейсбук-група, а от другата - граждани, представлявани от Мирослав Паскалев-Зорац.

Труд

 

Станишев: Някои водят битки заради лични амбиции на гърба на БСП

Председателят на НС на БСП Сергей Станишев излезе с позиция по повод скандала около интервюто на Антон Кутев, в което сравни БСП със СПИН, и реакцията на част от партията срещу него, съобщиха от пресцентъра на БСП. В позицията на Сергей Станишев се казва:
От няколко дни наблюдавам опитите на функционери на БСП и хора отвън да раздухат един доста измислен скандал. Разбирам добре мотивите на Бойко Борисов, който се стреми да отвлече вниманието от големите провали на неговото управление - от неспособността на правителството да овладее ценовия шок върху хората; от корупцията и злоупотребата с власт; от партийното овладяване на ГЕРБ на бизнес и медии; от провала за Шенген и проблемите в системата за сигурност; от разграбването на държавата.