За подвига на летците-герои разказват очевидци на саможертвата им

Добрич Онлайн ви информира, че вчера с минута мълчание и поднасяне на цветя на паметната плоча на лобното им място бе почетена героичната гибел на капитан Венко Савов и старши-лейтенант Йордан Тенчев. На 27 август преди 26 години двамата военни пилоти от Авиобаза - Балчик отдават своя живот, за да оцелеят стотици други. Те решават да се разбият с авариралия си самолет извън Генерал Тошево, вместо да катапултират и машината да падне в индустриалната зона на добруджанския град, което щеше да доведе до една от най-големите трагедии в новата история на България.

За подвига на летците-герои разказват очевидци на саможертвата им

Какво всъщност означава това решение на двамата военни пилоти можем да усетим най-ясно от думите на очевидци. Хора, които е можело да бъдат сред жертвите. Хора, които дължат живота си на саможертвата на капитан Венко Савов и старши-лейтенант Йордан Тенчев.


 

Сред тях са и две наши читателки - Саша Василева и Красимира Никълсън.

 

Саша Василева споделя: Поклон! Самолетът се разби пред очите ми, докато бях на бригада като ученичка в завод "Албена" в Ген.Тошево. Може би съм една от тези, които са живи днес, благодарение на подвига на двамата пилоти.

 

Красимира Никълсън е от Генерал Тошево, а днес живее в Австралия. Ето какво ни пише тя: Поклон! Както Саша, и самата съм една от тези, които са живи днес, благодарение на подвига на двамата пилоти. Никoй от нас, няма, и не може да забрави този ден. Страхът и паниката, които обковаха в стихията си, градът ни.. Спомням си, и колко плакахме после него ден… малка групичка деца… събрани в градската градина до блоковeте ни… говорейки с тихи, приглушени гласове.. но и нямахме думи които да кажем.. само се държахме заедно, и плачехме.. дълбоко разтърсени от осъзнаното величие.. обгърнати от подвига.. и саможертвата на летците-герои.. които избраха да пожертват живота си, за да спасят нашия… Поклон, наши Герои! Завинаги живи в нас, в сърцата и душите ни!

 

toshevoletci_600