59% от българите без нито лев за черни дни

Преглед на печата: Българският език чезне от табелките; България щяла да обвини „Хизбулла" за атентата в Бургас; Иде люта зима от октомври

59% от българите без нито лев за черни дни
24 часа

59% от българите без нито лев за черни дни

59% от българите нямат спестен нито лев за спешни нужди. За сравнение в Европа без такъв фонд са 43 на сто, показва проучване на ING.

Ние обаче сме по-стриктни при разходите за почивката. 84% у нас планират предварително бюджета и 74 на сто се придържат към него. В Европа ясен финансов разчет си правят 71 на сто от хората, като само 52% от тях го спазват.

Вечерта преди заминаването опаковат багажа си 73 на сто от българите и 68% от европейците. 89 на сто от тях купуват необходимите принадлежности предварително, докато у нас това правят 80 на сто.

24 часа

Близки на загиналите в атентата: Дишаме, но всъщност сме мъртви


„Вижда се, че дишаме, но всъщност сме мъртви!", това каза сестрата на един от загиналите израелски граждани при атентата в Бургас пред bTV.

Снощи се състоя възпоменателна церемония за жертвите на терористичния акт в Софийската синагога.

„За съжаление, това докосна и нас и целият живот се преобърна. По този начин цялото семейство се разпадна. Светлината угасна", споделя майката на загиналия Маор.

Труд

Българският език чезне от табелките

Sweet house Papaya (Сладка къща Папая). Arhidea design centre furniture (Архидея център за мебелен дизайн), Foot comfort (Удобство за краката), Color home (Цветен дом), Manolo shop (Магазинът на Маноло).

Това са малка част от надписи на сладкарница, рекламна агенция и магазини. Информационните табели на английски език или не много ясни надписи на латиница заливат цяла София, а и по-големите градове.

По столичните булеварди "Витоша", "Хр. Ботев", "Княгиня Мария Луиза" и "Цариградско шосе" те са на всяка крачка. Сред тях надписите на български се губят. Дори на сградата на Националната библиотека има надпис Once upon a time ("Имало едно време"), който указва пътя към едноименното заведение в приземния етаж на библиотеката.

Труд

България щяла да обвини „Хизбулла" за атентата в Бургас

България ще обвини радикалната шиитска групировка „Хизбулла" за организирането на атентата в Бургас, при който загинаха петима израелски туристи, съобщи информационното издание „Миг нюз", позовавайки се на публикация в ливанския вестник „Ал Джумхурия".

Ливанското издание отбелязва, че след българското обвинение ще последват санкции от САЩ и ЕС. В резултат „Хизбулла" може да бъде обявена за терористична групировка.

Според запознати обвинението и последващата международна изолация на Ливан можело да доведат до тежка вътрешна криза в страната и до оставката на правителството на Наджиб Микати.

Стандарт

Али Ръза в наш сериал

Али Ръза, който разплака милиони българи в "Листопад", ще се снима в наш сериал.

След като пожъна слава с ролята на мустакатия стожер на многодетна фамилия, актьорът Халил Ергюн ще си партнира с Любо Нейков. Двамата и продуцентът Евтим Милошев са си стиснали ръцете на вечеря край Босфора в понеделник.

Българският тандем поканил звездата на турското кино на риба и йени ракъ в елитен ресторант. Дори Нейков, който е въздържател, вдигнал тост за бъдещите съвместни проекти. "Ергюн беше много добронамерен. Ако за 4 дни дойде в България, ще можем да заснемем цял сезон с него", разказа пред "Стандарт" Милошев. Голяма група наши продуценти са в Истанбул заедно с министъра на културата Вежди Рашидов. Той подписа вчера споразумение с колегата си Ертугрул Гюнай за филмови копродукции.

Стандарт

Европарите идват през иглено ухо

България трябва да промени няколко закона и официални документи, за да запази парите от еврофондовете за следващия програмен период. Това обясни министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Страната ни трябва да изпълни определени условия до края на 2016 г. във всяка една от сферите, включени в програмата за Европа 2020. Всички държави членки, включително и ние, трябва да поемат ангажимент за засилване на научноизследователската дейност. Освен това трябва да се подобри качеството и достъпът до информационни технологии, да се повиши конкурентоспособността на малкия и среден бизнес. Имаме доста работа и по отношение на опазването на околната среда. За да не изгубим пари, трябва да се насърчава заетостта и социалното приобщаване, да се инвестира в образованието и да се повиши капацитетът на публичната администрация.

Монитор

Иде люта зима от октомври

Есента ще е кратка и дъждовна, а зимата - люта и продължителна, твърдят възрастни добруджанци, които наблюдават движението на птиците на юг и правят своеобразни метеорологични прогнози на базата на народните вярвания. През Добруджа минава миграционният път на птиците, наречен от учените Виа Понтика, и десетки хиляди щъркели отлитат от нос Калиакра към южните страни.

Според народните поверия тази година щъркелите отлитат много рано - на 15 август. Наблюденията през годините показват още, че ако ятата отлетят до 22 август, есента ще е много кратка а зимата - тежка и продължителна, снежна и студена.

Монитор

КАТ лови на пътя книжки на длъжници

Столичният КАТ излезе на лов за книжки на длъжници, които не са си платили глобите. От „Пътна полиция" проведоха акция в София, при която само за три дни 25 шофьора останаха без свидетелства за управление, а наказанията, които трябвало да платят, възлизали на над 9 хил. лева. Най-фрапантен бил случаят с 36-годишен мъж, който имал глоби за близо 4 хил. лева. На всичкото отгоре карал с фалшива шофьорска книжка.

Акцията се наложила, тъй като много водачи били недобросъвестни и не плащали задълженията си към КАТ. Те не се отзовавали на призовките, не внасяли глобите си, а още по-малко предавали документите си доброволно.

Монитор

Учениците разпускат с четири ваканции

Четири ваканции ще имат учениците през новата учебна година, научи „Монитор" от просветното министерство.

Започва се с есенната ваканция, която ще е от 1 до 4 ноември.

Почивката около Коледа ще е от 22 декември до 6 януари. Създадената миналата година зимна ваканция ще е от 23 до 25 февруари, а пролетната ваканция ще е от 29 март до 7 април.
 
Дума

Лекари на бунт срещу лимитите на болниците

Твърдо против подготвяните от НЗОК промени за финансирането на болниците се обявиха вчера от софийската колегия на Българския лекарски съюз. Медиците са категорични, че схемата, която ще бъде въведена, ще ограничи възможностите им да лекуват нуждаещите се.

В специална декларация медиците призовават да се прекратят преговорите по Националния рамков договор за 2013 г., докато касата не оттегли проектодокумента за плащанията към лечебните заведения.

Ако в момента лечебните заведения преценяват броя на пациентите си според средствата, с които разполагат, след промените те ще имат зададени лимити и на парите, и на броя болни, които могат да лекуват по отделните клинични пътеки. По този начин всяка болница ще има предварително зададено ограничение колко инфаркта и бронхопневмонии може да лекува, колко стомашни, гинекологични, урологични операции и т.н. може да направи, притесняват се лекарите.

Софийските медици настояват лекарският съюз да прекрати преговорите по националния рамков договор, докато НЗОК не изтегли проекта си. Софийските медици призовават регионалните лекарски колегии да подкрепят становището им.